Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Το τουρκικό γεωτρύπανο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου – Εκεί που διεκδικεί η Τουρκία τα μεγάλα κοιτάσματα

Το τουρκικό γεωτρύπανο μεταξύ Ρόδου και Κύπρου – Εκεί που διεκδικεί η Τουρκία τα μεγάλα κοιτάσματα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Μεσόγειος Θάλασσα, Νότιο Κρητικό Πέλαγος (Λιβυκό), Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, Φυσικό Αέριο,

Το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγάζει αιφνιδιαστικά η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Ρόδου.

Όπως προκύπτει από τη σχετική NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, δεσμεύει την περιοχή για έρευνες για ένα διάστημα έξι μηνών, από τις 10 Αυγούστου 2023 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024.

Ένα έτος μετά την ένταξή του στον τουρκικό στόλο και την παρθενική του αποστολή, το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» βγαίνει ξανά στη θάλασσα, σύμφωνα και με όσα έκανε γνωστά σε ανάρτησή του στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε “βίρα τις άγκυρες” και “πρώτα ο Θεός”» είπε χαρακτηριστικά ανεβάζοντας και ένα βίντεο.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε θέσει σε συναγερμό στην Αθήνα.

Τι συμβαίνει με τα κοιτάσματα

Τον Αύγουστο του 2017, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και στον δημοσιογράφο Στέφανος Μυτιληναίο, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος εξέφρασε την υποψία ότι δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης οι εταιρείες είχαν βρει κάτι «μεγάλο».

Ο καθηγητής εκτίμησε πριν έξι χρόνια ότι τα ελληνικά κοιτάσματα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης ανέρχονται συνολικά σε 70 δισ. βαρέλια.

«50 δισ. είναι το φυσικό αέριο και 20 δισ. το πετρέλαιο», εξηγούσε και συνέχιζε:

«Η αξία αυτών των κοιτασμάτων με σημερινές τιμές [Αύγουστος 2017, σήμερα είναι ακόμα υψηλότερες] κυμαίνεται μεταξύ 3 και 3,5 τρισ. δολάρια».

Από αυτά το ελληνικό Δημόσιο δικαιούται το 20%, δηλαδή 600 δισ. [τιμές 2017], και ένα ακόμα 5% οι Περιφέρειες (Τοπική Αυτοδιοίκηση).

«Δεν είναι όμως αυτά τα μοναδικά έσοδα για το ελληνικό κράτος.

»Υπολογίζω ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας.

»Ένας μέσος μισθός σε πετρελαϊκή εταιρεία είναι 4.000 ευρώ τον μήνα.

»Το κράτος φορολογεί τους μισθούς, άρα έχει να εισπράττει και από εκεί».

Ο καθηγητής Φώσκολος υπολόγιζε το 2017 το συνολικό όφελος του ελληνικού Δημοσίου στο 1,1 τρισ. δολάρια. Προσοχή, με τιμές 2017 αυτό το ποσό.

Τα κοιτάσματα αυτά αρκούν για 40 χρόνια και σημειώνει ότι δεν είναι τα μόνα.

Οι υδρίτες

Το ελληνικό υπέδαφος είναι πλούσιο και σε υδρίτες.

Οι υδρίτες είναι στερεοποιημένο φυσικό αέριο «και η Ελλάδα διαθέτει τρεις φορές τα κοιτάσματα της Ρωσίας.

»Μόνο οι Κινέζοι έχουν την τεχνολογία να τους εξορύξουν, ενώ τώρα την αναπτύσσουν και οι Ιάπωνες.

»Εκεί οφείλεται το μεγάλο ενδιαφέρον της Κίνας για τη χώρα μας».

Ο καθηγητής Φώσκολος υπολόγιζε ότι τα κοιτάσματα υδριτών αρκούν για 150 χρόνια.

«Εάν όλα κυλήσουν ομαλά η Ελλάδα θα αρχίσει εξορύξεις μετά το 2020 και το 2025 θα παράγει κανονικά τροφοδοτώντας, με τη σημερινή τεχνολογία, την Ευρώπη μέχρι το 2070.

»Εάν όμως προχωρήσουμε και στους υδρίτες, τότε η Ελλάδα θα τροφοδοτεί με ενέργεια μέχρι το 2200».

Στα τρισεκατομμύρια δολάρια που υπολόγιζε το έτος 2017 ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά δεν συμπεριλάμβανε τα έσοδα από τους υδρίτες.

«Θα ζήσουμε ένα νέο χρυσό αιώνα του Περικλή αρκεί οι πολιτικοί μας να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληγε.

Τα κοιτάσματα μεταξύ Ρόδου και Κύπρου [θαλάσσια περιοχή Καστελλόριζου]

Δυτικές δυνάμεις γνώριζαν για την ύπαρξη υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, όπως και νότια της Ρόδου, από το 1968, αποκάλυπτε τον Ιούλιο 2019 στη «Νέα Σελίδα» και στον διπλωματικό συντάκτη Στέφανο Μυτιληναίο ο Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά.

Όπως εξηγούσε στον Στέφανος Μυτιληναίο ο «πατέρας των ελληνικών υδρογονανθράκων», από το 1968 Αμερικανοί και Ολλανδοί και από το 1978 οι Γάλλοι, πραγματοποίησαν επιστημονικές έρευνες στη Μεσόγειο σχετικές με την περίοδο αποξήρανσής της (πριν 5,9 – 5,4 εκ. χρόνια).

»Έκαναν και γεωτρήσεις και από τα δείγματα που πήραν κατάλαβαν ότι υπήρχαν κοιτάσματα φυσικού αερίου.

»Οι έρευνες αυτές είχαν διάρκεια από το 1968 έως το 2013 και συμμετείχαν επίσης Ισπανοί, Ιταλοί και Γερμανοί πανεπιστημιακοί.

»Εντοπίστηκαν από τους ίδιους ερευνητές και τα υποθαλάσσια ηφαίστεια που έβγαζαν φυσικό αέριο.

Εκτιμώντας την αξία των κοιτασμάτων μόνο νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ο κ. Φώσκολος ανέφερε το αστρονομικό ποσό του 1 τρισ. 100 δισ. δολάρια [τιμές 2019], στα δέκα κοιτάσματα, σε σύνολο 19, που έχουν παραχωρηθεί.

Όπως εξήγησε, οι ενεργειακοί κολοσσοί θα επενδύσουν περίπου 50 με 60 δισ., με κάθε κοίτασμα να απαιτεί περίπου 5 δισ. επένδυση.

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να συνεννοηθεί με το ισλαμικό καθεστώς της Τρίπολης στη Λιβύη, με στόχο να υπονομευτεί η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Κρήτης, δήλωνε κάθετα τον Ιούλιο του 2019 ότι «αυτό που πάει να κάνει η Τουρκία με τη Λιβύη δεν θα της βγει.

»Η Τουρκία έχει μπει στο άρμα της Ρωσίας.

»Μέσω Τουρκίας και Συρίας η Ρωσία έχει κατέβει στη Μεσόγειο» και αυτό σημαίνει ότι η Αμερική δεν θα επιτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Πρόσθετε ακόμα ότι οι Τούρκοι δεν έχουν τη δυνατότητα και την παιδεία για να πραγματοποιήσουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

Υπενθύμιζε δε ότι «την Οθωμανική Αυτοκρατορία τη διέλυσαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες», η Total, η Shell, η BP, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση οι Βρετανοί είναι οι μόνοι που υποστηρίζουν τους Τούρκους.

Ρόλο κλειδί στην περιοχή, όπως έλεγε το 2019, έχει το Ισραήλ, το οποίο απειλείται ευθέως από τους ρωσικής κατασκευής S-400 που παρέλαβε η Τουρκία, μην αποκλείοντας ότι εάν κλιμακωθούν και άλλο τα γεγονότα «είμαστε στην αρχή του διαμελισμού της Τουρκίας».

Ο Αντώνης Φώσκολος αποκάλυπτε ότι ακόμα μεγαλύτερα κοιτάσματα, ακόμα και από αυτά νότια της Κρήτης, βρίσκονται νότια της Ρόδου, στη θαλάσσια περιοχή που συναντιέται η ελληνική ΑΟΖ με την αιγυπτιακή και κυπριακή, για αυτό και η Τουρκία δεν αναγνωρίζει επήρεια, δηλαδή ΑΟΖ, στο Καστελλόριζο και διεκδικεί ως δική της τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου – Κρήτης και Κύπρου.

Τα κοιτάσματα αυτά τα έχουν εντοπίσει εδώ και πολλά χρόνια Νορβηγοί επιστήμονες, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις στις οποίες είχαν απευθυνθεί δεν ανταποκρίθηκαν.

Σχετικά άρθρα