«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αίγυπτο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι σηματοδοτεί την ενίσχυση των σχέσεων οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και είναι πάρα πολύ στενές» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Εγκολφόπουλος αντιναύαρχος ε.α, σχολιάζοντας ότι έρχεται μετά την ακύρωση της επίσκεψης του Αιγύπτιου Προέδρου στην Τουρκία.
Ως πλέον σημαντικό θέμα της συνάντησης Μητσοτάκη – Σίσι θεωρεί πως είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, ως προπομπός του EastMed.
Επιπλέον εκτίμησε πως τον Αιγύπτιο πρόεδρο τον συμφέρει και το έχει καταλάβει να είναι στον άξονα Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου και για την επίλυση του προβλήματος που έχει η χώρα του των 110 εκατ. κατοίκων με την προμήθεια σιτηρών, καθώς το 85% σιτηρών προμηθεύεται από την Ρωσία και την Ουκρανία.
«Βεβαίως αυτή η επίσκεψη έχει και ένα άλλο σημάδι ότι έρχεται μετά την ακύρωση της επίσκεψης του κυρίου Σίσι στην Τουρκία και έστειλε μόνο τον Υπουργό Εμπορίου του για να αποφασίσει με τον Υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας ότι στα επόμενα πέντε χρόνια θα αυξήσουν κατά 50% τις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές.
»Από 10 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν θα το αυξήσουν στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια εντός πέντε ετών.
»Το σημαντικό σε αυτό είναι ότι ο κ. Ερντογάν ζητάει όλες αυτές οι συναλλαγές να γίνονται σε δολάρια και όχι σε τοπικά νομίσματα» επισήμανε.
«Το πρώτο θέμα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον κύριο Σίσι είναι η ηλεκτρική διασύνδεση, το πλέον σημαντικό καθώς είναι ο προπομπός του EastMed (αγωγός φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου).
»Πολύ σημαντικό και το μετέπειτα Φόρουμ για το Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιταλία, Ιορδανία και η κυβέρνηση του Παλαιστινιακού κράτους.
»Συμμετέχει επίσης η Γαλλία ως παρατηρητής η Αμερική» σημείωσε.
Όπως τόνισε «αυτό είναι πολύ σοβαρό για τη συνέχιση αυτού του προγράμματος, που σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές το πρόγραμμα της κατασκευής του αγωγού EastMed θα προχωρήσει.
»Μάλλον θα το χρηματοδοτήσει ένα κονσόρτσιουμ χωρών που θα συμμετέχει στην αγορά αυτού του φυσικού αερίου».
Σημαντικός παράγοντας όπως επισήμανε είναι ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ούτε για την Κύπρο ούτε για την Ελλάδα ποια είναι τα ευρήματα.
Αυτό είναι ένα σημαντικός παράγοντας, κυρίως για τον κ. Σίσι, γιατί η χώρα του πέραν του σιταριού, διότι η χώρα του προμηθεύεται το 55% από τη Ρωσία και το 30% από την Ουκρανία, Δηλαδή το 85% του σιταριού το προμηθεύεται από τις δύο αυτές χώρες και έχει 110 εκατομμύρια πληθυσμό.
Αυτό το πρόβλημα έρχεται ο άξονας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου να το επιλύσει.
Ένας άξονας που και σε Νατοϊκό και σε Αμερικανικό επίπεδο προωθείται και ενισχύεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.
«Ο κ. Σίσι έχει καταλάβει ότι το συμφέρον του είναι να είναι σε αυτόν τον άξονα γιατί αυτός ο άξονας είναι που θα τον βοηθήσει» εκτίμησε.