Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γιατί Νίγηρας κι όλο το Σαχέλ έχουν σημασία για την Ελλάδα

Γιατί Νίγηρας κι όλο το Σαχέλ έχουν σημασία για την Ελλάδα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφρική, Νίγηρας, Σαχέλ, Υπουργείο Εξωτερικών,

Η περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική αποτελεί μία βασική αφετηρία παράτυπης μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω της θάλασσας της Μεσογείου, εξηγούν οι γνωρίζοντες τα γεωπολιτικά της Μαύρης Ηπείρου αναφορικά με το πραξικόπημα στον Νίγηρα και συμπληρωματικά στην ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Σαχέλ, συνεχίζουν οι ίδιοι, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις τόσο γεωπολιτικές, όπως η διασπορά όπλων με την εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη, η τρομοκρατία, ο ανταγωνισμός ισχυρών παικτών στην περιοχή όσο και περιβαλλοντικές, όπως η ερημοποίηση και η κλιματική αλλαγή, με την επισιτιστική της διάσταση.

Η κατάσταση λοιπόν στον, φαινομενικά, μακρινό Νίγηρα αφορά και την Ελλάδα, τονίζουν.

Η χώρα μας έχει εκφράσει τη βούληση ενίσχυσης των σχέσεων με τις χώρες της περιοχής του Σαχέλ και το Νίγηρα, κράτος με βαρύνοντα ρόλο στην αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Επισημαίνουν δεν οι ίδιοι κύκλοι ότι, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στις εξελίξεις και στη σταθερότητα της περιοχής είναι ότι από το 2021 έχει ορίσει τον Έλληνα Πρέσβη στη Σενεγάλη ως ειδικό απεσταλμένο της Ελλάδας για την περιοχή του Σαχέλ.

Σχετικά άρθρα