«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη γειτονική χώρα και σύντομα θα δείξει τις προθέσεις του στα Ελληνοτουρκικά, στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας και στις θέσεις του στο ΝΑΤΟ», δήλωσε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο υποψήφιος βουλευτής Νότιου Τομέα Αθηνών με τη ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Για τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είπε πως είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μπορείς να συνεννοηθείς.
Σε ό,τι αφορά τον Έβρο, καταλόγισε ολιγωρία σε ένα τμήμα των Αρχών της Τουρκίας, λέγοντας ότι οι διακινητές δεν θα μπορούσαν να προωθήσουν μετανάστες στα σύνορα.
Είπε πως στόχος της ΝΔ στις εκλογές είναι μια συνεκτική ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα, που θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.
Ερωτηθείς για τυχόν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει στοιχειώδης συμβατότητα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Δένδια
Αναφορικά με τα θέματα του Έβρου και της Ροδόπης
«Και τα δύο θέματα είναι σημαντικά.
»Όταν αναφέρεστε στον Έβρο προφανώς αναφέρεστε σε ενδείξεις έξαρσης του μεταναστευτικού, είναι προφανές ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και όταν αναφέρεστε στη Ροδόπη και σε αυτό το θέμα υπάρχει μια πολύ –πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση και του πρώην πρωθυπουργού και του κ. Σκέρτσου.
»Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία έχει επαρκή νοημοσύνη».
Ερωτηθείς αν ήταν γνωστή η στήριξη του κ. Οζγκιούρ από το τουρκικό προξενείο
«Δεν θα ήθελα να προσωποποιήσω ούτε θα βάλω όνομα πίσω από οτιδήποτε είπε ο Πρωθυπουργός, θα ήθελα να πω ότι η ελληνική κοινωνία δεν στερείται κοινής λογικής.
»Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα νομίζω ότι όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει και νομίζω ότι η τοποθέτηση Μητσοτάκη ήταν πάρα πολύ καθαρή και μάλιστα σε ένα ύφος χαμηλών τόνων, χωρίς έξαρση, με μια απλή αναφορά σε γεγονότα και σε μια υφέρπουσα σαφή όμως ερώτηση και πρόσκληση προς τον αρχηγό της αντιπολίτευσης.
»Ο πρωθυπουργός τους έθεσε μια σαφή ερώτηση περιμένουμε πως θα αντιμετωπιστεί από την πλευρά της αντιπολίτευσης.
»Η αντιπολίτευση μπορεί να έχει την άποψη της και από την άποψη της θα κριθεί από την ελληνική κοινωνία.
»Αν χρησιμοποιήσουμε το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών ως κριτήριο νομίζω ότι οι απαντήσεις που η αντιπολίτευση έδωσε στα ερωτήματα δεν υπήρξαν και πολύ επιτυχής αλλά πάλι θα δούμε».
Ερωτηθείς αν η νέα κυβερνηση στην Τουρκία θα είναι καλύτερη για εμάς ή ίδια με την προηγούμενη
«Νομίζω ότι θα έπρεπε κανείς να κοιτάξει τον Τούρκο πρόεδρο ο οποίος παραμένει ο ίδιος και να δει και να διαγνώσει, θα μας το δείξει ο ίδιος σε πολύ σύντομο χρόνο ποιες είναι οι προθέσεις του για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για τις τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις και για τη θέση της Τουρκίας μέσα στο ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο της ευρύτερης δυτικής συμμαχίας και γενικά όλα αυτά θα προσδιορίσουν και τη σχέση με την ανατολική Μεσόγειο και τα θέματα της περιοχής μας.
»Νομίζω ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην γειτονική χώρα».
Για τον νέο υπουργό Εξωτερικών κ. Χακάν Φιντάν
«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι γνωστός στην Ελλάδα.
»Ο Χακάν Φιντάν θα εκτελέσει με σοβαρότητα και αξιοπιστία αυτό που ο πρόεδρος Ερντογάν θα του δώσει εντολή.
»Θεωρώ ότι αν λάβει τις κατάλληλες εντολές είναι απολύτως ικανός να τις φέρει σε πέρας.
»Ο Χακάν Φιντάν είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο κανείς μπορεί να συνεννοηθεί».
Για τον τούρκο υπουργό Άμυνας
«Ο υπουργός Άμυνας είναι ένα προϊόν στρατιωτικής εξέλιξης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με ότι αυτό σημαίνει».
Για την έξαρση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο
«Το ότι υπάρχει ολιγωρία ενός τμήματος των τουρκικών Αρχών είναι προφανές γιατί μην κοροϊδευόμαστε αν δεν υπάρχει ολιγωρία οι διακινητές δεν μπορούν να στήσουν το δικό τους παιχνίδι.
»Αν η ολιγωρία οφείλεται σε έλλειψη εντολών ή οφείλεται στην προεκλογική περίοδο και σε χαλάρωση νομίζω ότι μπορούμε να τα υποθέσουμε όλα.
»Το θέμα είναι ότι από εδώ και πέρα αυτό το παραμύθι πρέπει να σταματήσει.
»Κάθε οργανωμένης χώρας στον πλανήτη υπάρχει συμβατική υποχρέωση να προσέχει τα σύνορα της όχι μόνο ποιος μπαίνει αλλά και ποιος βγαίνει από τα σύνορα της.
»Αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει».
Ερωτηθείς αν η ανατίναξη του ουκρανικού φράγματος σηματοδοτεί μια νέα συνθήκη στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο
«Το σενάριο ανατίναξης του φράγματος ήταν υπαρκτό σε ειδικές αναλύσεις πάνω από ένα χρόνο, επίσης οφείλω να σας πω ότι ήλπιζα ότι δεν θα φτάσουμε σε τέτοια πράγματα.
»Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει η παγκόσμια κοινότητα ότι μπορεί να διεξάγεται ένας πόλεμος αυτού του μεγέθους, και ο οποίος μάλιστα διεξάγεται στην Ευρώπη υπό τα μάτια ενός από τα ποιο αναπτυγμένα τμήματα της υδρόγειας σφαίρας και να είναι ένας πόλεμος ελεγχόμενος χωρίς μεγάλες απώλειες, που μπορούμε εμμέσως να τον χρηματοδοτούμε ή να του εξασφαλίζουμε τα οπλικά συστήματα διεξαγωγής του και να τον αγνοούμε και να ζούμε τις ζωές μας σαν να μην συνέβαινε τίποτα.
»Πρέπει όσο μπορούμε να οδηγήσουμε τα πράγματα τουλάχιστον σε μια ανακωχή.
»Ας λεω επίσης ότι αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο, τα αφηγήματα των δύο πλευρών απέχουν πάρα πολύ και όχι μόνο απέχουν πάρα πολύ αλλά υπάρχει δίκαιο και άδικο, δεν είναι δύο παράλληλα αφηγήματα που μπορείς να τ’ ακούσεις εδώ υπάρχει δίκαιο και υπάρχει και άδικο».
Για τις εκλογές
«Εμάς στη ΝΔ πρέπει να μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε το σημαντικό ποσοστό που είχαμε και να έχουμε μια συνεκτική ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία θα επιτρέψει να συνεχίσουν οι μεταρρυθμίσεις και να πάει ο τόπος ένα βήμα μπροστά.
»Αυτό θα διευκολυνόταν αν όλες οι παρατάξεις της Βουλή είναι συντεταγμένες σε γενικές κατευθύνσεις κοινής αντίληψης της πραγματικότητας και από εκεί πέρα η κάθε μια πολιτική δύναμη επί τη βάση της ιδεολογίας της, των αρχών της, των σκέψεών της να δίνει τις απαντήσεις που πρέπει και να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση.
»Αυτό είναι απολύτως κατανοητό και ωφέλιμο, δεν θα ήταν ωφέλιμο να μην αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί σχηματισμοί την πραγματικότητα όχι σαν αυτό που βλέπουμε μπροστά μας αλλά σαν κάτι άλλο φαντασιακό το οποίο ονειρεύονται και το οποίο θέλουν να επιβάλλουν ως πρόσληψη της κοινωνίας για αυτή την πραγματικότητα και άρα επί φανταστικής πραγματικότητας να δίνουν και φανταστικές απαντήσεις.
»Αυτό είναι βλαβερό διότι τότε διεξάγουμε διάλογο είτε επί του φανταστικού είτε επί του επιθυμητού άρα εγώ θα ήθελα κοινή ανάγνωση της πραγματικότητας.
»Τι προκλήσεις αντιμετωπίζει η χώρα και τι προτείνει κάθε πλευρά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει τις πραγματικές, τις υπαρκτές όχι αυτές που θα θέλαμε.
»Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα περιέγραφε μια πραγματικότητα που ο μέσος έλληνας δεν την έβλεπε, μαύρης δυστυχίας, τρόμου και συμφοράς έχασε 11 μονάδες από την πολιτική του δύναμη.
»Δεν χρειάζεται όμως να περάσουμε μια τεράστια κοινοβουλευτική ταλαιπωρία για να ξαναφτάσουμε σε κάτι τέτοιο και κάποιες άλλες δυνάμεις να ταλαιπωρούνται για αυτό».
Ερωτηθείς αν θεωρεί εκβιασμό την αναφορά του κ. Μητσοτάκη για τρίτες εκλογές ή μια καταγραφή της πραγματικότητας
«Τι να πει ο Μητσοτάκη; Ας υποθέσουμε ότι η ΝΔ έχει 149 βουλευτές κι δεν υπάρχει κανένας άλλος να ψηφίσει τι θα κάνει η ΝΔ;».
ΔΗΜ: Το ΠΑΣΟΚ σας προτείνει να συνεργαστείτε είτε με τον Βελόπουλο είτε με τη Νίκη
«Μα πρέπει να υπάρχει κάποια στοιχειώδη συμβατότητα έστω και στα ελάχιστα.
»Η κυβέρνηση δεν είναι σύλλογος συζήτησης επί γενικών θεμάτων, είναι άσκηση εφαρμοσμένης πολιτικής επί πρακτικών ερωτημάτων.
»Εάν διαφωνείς σε όλα με έναν πολιτικό χώρο τι κυβέρνηση θα παράξεις, με ποια συμφωνία, πως αυτό δεν θα είναι η πλήρης παραποίηση της λαϊκής θέλησης;».
ΔΗΜ.: Άρα λέτε ότι μπορεί και το ΠΑΣΟΚ να σας οδηγεί σε τρίτες εκλογές
«Εγώ αν ήμουν στη θέση του κ. Ανδρουλάκη θα έδινα διαφορετική απάντηση, θα έλεγα στον Μητσοτάκη ότι αν σου λείψουν δύο βουλευτές επί προγραμματικών συγκλίσεων εδώ θα στους δώσω.
»Αλλά για να μπορεί να κατηγορηθεί ο Μητσοτάκης ως εκβιάζων θα πρέπει κάποιος να του προσφέρει και να αρνηθεί ο Μητσοτάκης, άμα οι πάντες του κλείνουν την πόρτα από αυτούς μέσα στο πλαίσιο της λογικής μπορεί να συνεργαστεί πως είναι δυνατόν μετά να κατηγορείται ως εκβιαστείς ο Μητσοτάκης».
Με αφορμή τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα και ότι το ΠΑΣΟΚ είναι δύσκολο να γίνει ΣΥΡΙΖΑ
«Και τα δύο τα ακούω με σεβασμό, αυτές είναι οι απόψεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης εγώ αυτό πάντως που περιμένω από το ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα δεν το έχω ακούσει, είναι μια σοβαρή κυβερνητική πρόταση.
»Όχι μια άρνηση της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ αλλά μια δική του σοβαρή κυβερνητική πρόταση.
»Μέχρι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει κυβερνητική άρνηση δηλαδή τι εμείς δεν έχουμε κάνει καλά και μάλιστα με στοιχεία και οξύτητας και παραποίησης, δική του σοβαρή κυβερνητική προταση σε όλους τους τομείς δεν έχει καταθέσει».