Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανία: Προφυλακίστηκε ο Κοκαβέσης, συνεργάτης του Μπελέρη

Αλβανία: Προφυλακίστηκε ο Κοκαβέσης, συνεργάτης του Μπελέρη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Φρέντι Μπελέρης, Χειμάρρα,

Προφυλακιστέος κρίθηκε από το δικαστήριο Αυλώνας και ο Παντελής Κοκαβέσης, συνεργάτης του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο Π. Κοκαβέσης είχε μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τιράνων διότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Πριν ένα χρόνο είχε προβεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Τόσο ο Φρ. Μπελέρης, όσο και ο Π. Κοκαβέσης έχουν δικαίωμα να ασκήσουν έφεση.

Κατά τη δημόσια τηλεόραση, ο κ. Μπελέρης θα είναι κανονικά στο ψηφοδέλτιο την Κυριακή και μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

ΥΠΕΞ: Η προφυλάκιση Μπελέρη θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις Αλβανίας – Ε.Ε.

Αποφάσεις όπως η προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις Ε.Ε. – Αλβανίας.

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης.

»Η σύλληψη υποψηφίου δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου» υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως τόνισε, «η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία».

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου.

»Αποφάσεις σαν τη σημερινή (Σάββατο 13/5) οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο» κατέληξε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Η Ελλάδα να σεβαστεί τους ανεξάρτητους θεσμούς μας

Την αντίδραση της Ελλάδας στην προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρι αποδοκίμασε η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Όλτα Τζάτσκα.

Σε αναρτήσεις της στο Twitter, η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας σημείωσε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν, δεν θα μπορούσαν να είναι πιο αδιάσειστα – Ο Φρέντι Μπελέρης συνελήφθη ως εμπλεκόμενος σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Η ίδια πρόσθεσε: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτη της Αλβανίας.

»Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης να απολογηθεί στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό

«Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψήφιου της Ομόνοιας για τη θέση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, μία μέρα πριν τις τοπικές εκλογές χωρίς να έχουν αναδειχθεί αδιάσειστα στοιχεία εις βάρος του, είναι προκλητική και δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες και ερωτήματα», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

«Ειδικά, δε, μετά τη συστηματική, δημόσια στοχοποίησή του από την αλβανική κυβέρνηση», προσθέτει.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «στήριξε και θα συνεχίζει να στηρίζει την ενταξιακή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ».

Ωστόσο, υπογραμμίζει πως «το μήνυμα, όμως, πρέπει να είναι σαφές: προϋπόθεση για να προχωρήσει η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι να σεβαστεί το κράτος δικαίου, καθώς και τα περιουσιακά δικαιώματα και δικαιώματα αυτοπροσδιορισμού της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας – κριτήρια που αποτυπώθηκαν για πρώτη φορά ρητά σε ευρωπαϊκό επίπεδο στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ΕΕ της 18/6/2019, μετά από αγώνα της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Τονίζει επιπλέον ότι «οι ελληνοαλβανικές και οι ευρωαλβανικές σχέσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο σε αμοιβαία επωφελή βάση, στο πλαίσιο ενός ειλικρινούς και συντεταγμένου διαλόγου, απέναντι σε λογικές εθνικισμού, χωρίς μαξιμαλισμούς και προκλήσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει καταληκτικά ότι «ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό και στον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, διότι αντί να επενδύσει σε έναν συντεταγμένο, αμοιβαία επωφελή ελληνοαλβανικό διάλογο, διεκδικώντας απτή πρόοδο στα δικαιώματα της μειονότητας, προτίμησε να κάνει φιέστες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας με στόχο επικοινωνιακά και πολιτικά οφέλη».

Σχετικά άρθρα