Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε σκάνδαλο υποκλοπών – Οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν μόνο με προοδευτική κυβέρνηση

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης παραδέχθηκε σκάνδαλο υποκλοπών – Οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν μόνο με προοδευτική κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βίντεο, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Ντιμπέιτ (Τηλεμαχία), Παρακολουθήσεις, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις, Υποκλοπές,

Έκτακτη δήλωση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έκανε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού στο debate των πολιτικών αρχηγών, ότι υπήρξε σκάνδαλο υποκλοπών.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε συγκεκριμένα:

«Χθες προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις.

»Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή;

»Και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπεγράφη εισαγγελέας της ΕΥΠ τις παράνομες αυτές τις παρακολουθήσεις γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της;

»Και γιατί 9 μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη καμία κατηγορία σε κανέναν;

»Η αναφορά του κυρίου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη, μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη.

»Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη.

»Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο debate που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/5, ομολόγησε, εμμέσως πλην σαφώς, την ύπαρξη του σκανδάλου.

Συγκεκριμένα, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αφού χαρακτήρισε ως «σκάνδαλο» το θέμα που μέχρι πρότινος για Μαξίμου και κυβέρνηση ήταν «υπόθεση υποκλοπών», παραδέχθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» για να συμπληρώσει ότι «δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης».

Είπε επίσης ότι οι εξηγήσεις που δόθηκαν «δεν ήταν επαρκείς».

Αναλυτικότερα, η Ράνια Τζίμα, στο δεύτερο ερώτημά της για τις παρακολουθήσεις, ρώτησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρόεδρε, τότε είχατε πει ότι δεν γνωρίζατε, δεν γνωρίζατε τι συνέβη, για μια υπηρεσία πάντως που επιλέξατε να την έχετε στη απόλυτη ευθύνη σας.

»Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε.

»Θέλω να σας ρωτήσω αν μπορείτε τώρα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, να μας πείτε γιατί παρακολουθήθηκε ο Αρχηγός του στρατεύματος, γιατί παρακολουθήθηκε ένας πολιτικός αρχηγός που κάθεται στο ένα μέτρο από εσάς, εάν είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες γιατί τους ζητά να τον ψηφίσουν σε λίγες μέρες, και ένας εν ενεργεία τότε Υπουργός σας».

Η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη στο ερώτημα αυτό ήταν:

«Μάλιστα. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν γι’ αυτές τις παρακολουθήσεις, κ. Τζίμα, δεν ήταν επαρκείς.

»Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δημοσίευμα του Economist, ζητώντας η κυβέρνησή του να κριθεί συνολικά και όχι από «μόνο μια μεμονωμένη περίπτωση».

«Όμως, μιας και μιλάμε για κράτος δικαίου συνολικά, επιτρέψτε μου να πω ότι σίγουρα αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνησή μας, δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

»Ήταν κάτι το οποίο δεν έπρεπε να γίνει.

»Όμως το κράτος δικαίου στη χώρα αξιολογείται συνολικά.

»Σύμφωνα με τον Economist, η δημοκρατία μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο τον τελευταίο χρόνο, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

»Αυτό σημαίνει ότι όταν βλέπουμε συνολικά το κράτος δικαίου, δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο μια μεμονωμένη περίπτωση.

»Πράγματι έγιναν λάθη, αλλά συνολικά για το αν σήμερα αποδίδεται δικαιοσύνη στον τόπο, μέχρι και για την περίπτωση της Μυκόνου, θα σας έλεγα, αποδείξαμε ότι δεν δεχόμαστε άβατα παραβατικότητας.

»Και νομίζω ότι και αυτή είναι μια σημαντική κατάκτηση για τη δημοκρατία μας» ήταν η υπόλοιπη απάντησή του.

Σχετικά άρθρα