Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Euractiv: Μήνυμα Ευρωσοσιαλιστών σε Ανδρουλάκη για μετεκλογικές συνεργασίες

Euractiv: Μήνυμα Ευρωσοσιαλιστών σε Ανδρουλάκη για μετεκλογικές συνεργασίες
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ακροδεξιά, Ακροδεξιοί, Αλέξης Τσίπρας, Εθνικές Εκλογές 2023, Εκλογές, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Ιταλία, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάνφρεντ Βέμπερ, Ματέο Σαλβίνι, Νέα Δημοκρατία, Νίκος Ανδρουλάκης, Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ΣΥΡΙΖΑ, Τζόρτζια Μελόνι,

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) ήταν πάντα σε θέση να συνεργαστούν με όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά οι κινήσεις του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προς τη συνεργασία με την ακροδεξιά υπερβαίνουν την «φιλοευρωπαϊκή κόκκινη γραμμή» μας και κινδυνεύουν να διαταράξουν αυτή τη λεπτή ισορροπία, δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας σε συνέντευξή της η Ιράτσε Γκαρσία, ηγέτης της ομάδας S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ενώ η «παραδοσιακή» συνεργασία μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και Φιλελευθέρων πηγαίνει καλά τα τελευταία χρόνια, αυτό είναι απίθανο να συνεχιστεί μετά τις εκλογές την άνοιξη του 2024, δήλωσε η Γκαρσία, κατηγορώντας το ΕΛΚ.

Ερωτηθείσα για την πρόσφατη κριτική της στον σημερινό επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ για την αναζήτηση συνεργασιών στη δεξιά πλευρά του πολιτικού φάσματος, απάντησε:

«Εάν αυτή η συμμαχία βρίσκεται σε κίνδυνο, είναι επειδή ορισμένοι άνθρωποι κινούνται προς μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση: προς την άκρα δεξιά και τις πολιτικές δυνάμεις που δεν είναι υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δήλωσε η Γκαρσία στη EURACTIV.

Η ηγέτης των Ευρωσοσιαλιστών σημείωσε την ικανότητα του ΕΛΚ και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να συνεργάζονται πάντα παρά τις πολιτικές διαφορές.

Ωστόσο, η ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι η μόνη κόκκινη γραμμή του S&D είναι η συνεργασία με την άκρα δεξιά, μια κόκκινη γραμμή που το ΕΛΚ «δυστυχώς ξεπέρασε».

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ προσπάθησε να χτίσει γέφυρες με τους Αδελφούς της Ιταλίας της Μελόνι, οι οποίοι ανήκουν στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Η συντηρητική ομάδα ECR, επί του παρόντος η έκτη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πλησιάζει πιο κοντά στο να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα με 85 έδρες, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις για τις επόμενες ευρωπαϊκές εκλογές το 2024.

Μιλώντας μέσω βίντεο στο συνέδριο Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μιλάνο το Σαββατοκύριακο, ο Βέμπερ επανέλαβε την επιθυμία του λέγοντας ότι ο ιταλικός συνασπισμός που αποτελείται από τη Forza Italia (ΕΛΚ), τους Αδελφούς της Ιταλίας (ECR) και τη Λέγκα (ID) του ακροδεξιού Ματέο Σαλβίνι είναι ένα «ενδιαφέρον» μοντέλο για το ΕΛΚ.

«Το ιταλικό μοντέλο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για το ΕΛΚ […] Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από την εμπειρία σας, δεδομένων των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

»Η νίκη, για εμάς, είναι ευθύνη. Ποιος άλλος θα μπορούσε να ηγηθεί της Ευρώπης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε.

Ο Zdzisław Krasnodębski, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλος του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS, ECR), δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ότι τα μέλη του κόμματος της Μελόνι δεν έχουν σηματοδοτήσει στους συναδέλφους τους στην ECR ότι μπορεί να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν την ευρωπαϊκή τους σχέση.

Αντ ‘αυτού, είπε ότι άκουσε από τους Γερμανούς ευρωβουλευτές του ΕΛΚ ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ενδιαφέρονται για την εμβάθυνση της συνεργασίας με το ECR, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν κοινές θέσεις σε πολλά θέματα και συχνά ψηφίζουν με τον ίδιο τρόπο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, επισήμως και οι δύο Γερμανοί συντηρητικοί στο Βερολίνο – οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση στη Βαυαρία (CSU) – έχουν απορρίψει σθεναρά ένα τέτοιο σενάριο.

Ο Jürgen Hardt, εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ομάδας CDU/CSU στην Bundestag, δήλωσε στο EURACTIV.com τον Ιανουάριο του 2023 ότι ενώ η ιταλική κυβέρνηση συνασπισμού περιλαμβάνει επίσης το αδελφό κόμμα Forza Italia του ΕΛΚ, οι θέσεις των άλλων ιταλικών κομμάτων συνασπισμού «είναι σε μεγάλο βαθμό ασυμβίβαστες με εκείνες του ΕΛΚ».

«Δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω συνεργασία με τα άλλα κόμματα της ιταλικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εφόσον συνεργάζονται με ανοιχτά αντιευρωπαϊκές δυνάμεις όπως το γερμανικό AfD», δήλωσε ο Χαρντ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η EURACTIV ανέφερε επίσης ότι αρκετά μέλη του ΕΛΚ αντέδρασαν αρνητικά στην «προσέγγιση» Βέμπερ-Μελόνι, διαμαρτυρόμενα ιδιαίτερα για την έλλειψη προηγούμενης διαβούλευσης.

Οι κρίσιμες εκλογές

Ένα βασικό στοιχείο όσον αφορά τις μελλοντικές συνεργασίες του ΕΛΚ είναι οι επερχόμενες ισπανικές και ελληνικές εκλογές.

Και στις δύο χώρες, τα κεντροδεξιά κόμματα έχουν υιοθετήσει παρόμοια γραμμή επικοινωνίας όσον αφορά τις συνεργασίες με την ακροδεξιά.

Η Ελλάδα διεξάγει εθνικές εκλογές στις 21 Μαΐου και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Νέα Δημοκρατία – ΕΛΚ) θεωρείται ο στενότερος σύμμαχος του Βέμπερ στο ΕΛΚ.

Για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα χρειαστεί συνασπισμός, καθώς για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος.

Οι Έλληνες σοσιαλιστές (ΠΑΣΟΚ) αναμένεται να παίξουν το ρόλο του βασιλιά, καθώς κατατάσσονται τρίτοι στις δημοσκοπήσεις πίσω από το αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερά της ΕΕ) και τη Νέα Δημοκρατία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πει ότι πρέπει να σχηματιστεί ένας προοδευτικός συνασπισμός με τους σοσιαλιστές για να εκδιώξει τους συντηρητικούς από την εξουσία.

Το ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι τις εκλογές, αν και το εκλογικό του πρόγραμμα είναι πολύ πιο κοντά σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας είναι επίσης δύσκολη επειδή το τηλέφωνο του σημερινού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη βρέθηκε να παρακολουθείται από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον προσωπικό έλεγχο του Μητσοτάκη στο λεγόμενο σκάνδαλο «Greek Watergate».

Επισήμως, η Νέα Δημοκρατία έχει δηλώσει ότι στόχος της είναι να ηγηθεί μιας μονοκομματικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, αρκετά αντικυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα ανέφεραν «πειστικά στοιχεία» που υποδηλώνουν ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Νέας Δημοκρατίας έχουν έρθει σε επαφή με ακροδεξιούς πολιτικούς για να δημιουργήσουν ένα «ακροδεξιό ανάχωμα» στη δεξιά πλευρά σε περίπτωση που χρειαστούν ανθρώπους για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Ενώ ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εμφανιστεί ως υποτιθέμενος αντίπαλος της ακροδεξιάς […] Οι υπόγειες συμφωνίες του με αυτό, που αποκαλύπτονται καθημερινά, δείχνουν τον στόχο του να σχηματίσει μια δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση αν κερδίσει τις εκλογές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια άλλη κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση είναι τον ερχόμενο Δεκέμβριο στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το κόμμα PSOE του García κατατάσσεται δεύτερο μετά το Partido Popular (PP-EPP).

Σύμφωνα με αναλυτές, το PP θα χρειαστεί έναν εταίρο για να σχηματίσει κυβέρνηση και το ακροδεξιό Vox (ECR) θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, καθώς κατατάσσεται τρίτο στις δημοσκοπήσεις.

Δημοσίως, το PP έχει δηλώσει ότι θα προτιμούσε να κυβερνήσει μόνο του, αλλά δεν έχει αποκλείσει σταθερά μια συνεργασία με το Vox εάν χρειαστεί.

Το PP και το Vox έχουν ήδη σφυρηλατήσει μια συμμαχία στην περιοχή της Καστίλλης και Λεόν.

Από την πλευρά του, το PSOE προσπαθεί να σφυρηλατήσει συμμαχίες στην αριστερά, η οποία είναι προς το παρόν κατακερματισμένη.

Αρκετές πηγές του ΕΛΚ δήλωσαν στη EURACTIV ότι τόσο οι ελληνικές όσο και οι ισπανικές εκλογές θα καθοριστούν για το προσωπικό πολιτικό μέλλον του Βέμπερ και του ΕΛΚ γενικότερα.

Η EURACTIV ενημερώνεται ότι τα παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκά κεντροδεξιά κόμματα δεν βλέπουν αυτές τις συνεργασίες υπό θετικό φως και αν αυτό το «πείραμα» ιταλικού τύπου αποτύχει, θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: EURACTIV.com

Σχετικά άρθρα