Υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας τάχθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη του στο MEGA, όπου μίλησε μεταξύ άλλων για την σχέση του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, την πιθανότητα σχηματισμού κυβερνήσεων συνεργασίας μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου αλλά και το δικό του πολιτικό μέλλον.
«Είναι εντολοδόχοι πρωθυπουργοί οι τρεις αρχηγοί», είπε για τους όρους του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Η πρόταση είναι λογική στο θεμέλιό της.
»Ρωτήσατε τον κ. Μητσοτάκη αν θέλει να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, στην οποία θα πρέπει να τηρούν μια προγραμματική συμφωνία και να ακολουθούν με σεβασμό συλλογικές διαδικασίες συνεννόησης, που δεν έχουν καμία σχέση με το μοντέλο Μαξίμου;».
Απαντώντας στην ερώτηση αν ενδιαφέρεται να είναι στην θέση του «άγνωστου Χ» πρωθυπουργού, σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκε θετικός, αλλά δεν το χαρακτήρισε πιθανό.
«Αν τα κόμματα στραφούν σε εμένα και μου ζητήσουν να είναι πρωθυπουργός στηρίζοντας τις επιλογές μου στην Βουλή, τότε θα τους διευκολύνω.
»Αλλά αυτή η προσέγγιση μου φαίνεται “παιδιάστικη” και δεν νομίζω πως θα γίνει», τόνισε, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια που τον αφορούν και έχουν δει το φως της δημοσιότητας «χωρίς αντικείμενο».
Ο κ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε το άριστο των σχέσεων που έχει με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ δήλωσε πως αρκετές φορές συζητάνε και ο ίδιος του λέει την γνώμη του.
Πάντως, παρά την εξαιρετική τους σχέση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα παραμείνει στο πεδίο της μεταπολιτικής, και ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι βουλευτής στην επόμενη Βουλή με το ΠΑΣΟΚ.
«Κινούμαι στην σφαίρα της μεταπολιτικής», είπε χαρακτηριστικά.
Με μια μικρή αναδρομή στα χρόνια της κρίσης, ο Βενιζέλος επισήμανε πως το ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να είναι περήφανο για την διαδρομή που διάνυσε από το 2009 έως το 2015, αποδίδοντας στην διάσπαση το κακό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς, τονίζοντας ωστόσο πως ο Γιώργος Παπανδρέου «αδικείται όταν δεν υπερασπίζονται το δικό του έργο».
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας εκβιαστικό και τεχνητό το δίλημμα «συνεργασία ή αυτοδυναμία», ενώ αποκάλεσε ως «καταστρατήγηση του Συντάγματος» την μη χρήση της διερευνητικής εντολής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής.