Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Εισαγγελέα της ΕΕ για το «Predatorgate»

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τον Εισαγγελέα της ΕΕ για το «Predatorgate»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, Γιάννης Οικονόμου, Γρηγόρης Δημητριάδης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιωάννης Σμυρλής, Κίνημα Αλλαγής, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης, Παρακολουθήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις, Υποκλοπές,

«Κόλαφος για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί η παρέμβαση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα για τις εξαγωγές Predator», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης, που στην αρχή δήθεν δεν γνώριζε για το Predator, για να αποκαλυφθεί εν συνεχεία ότι έδινε άδειες εξαγωγής του σε τρίτες χώρες, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με τον Ευρωπαίο Εισαγγελέα.

»Και ως γνωστόν, ο ευρωπαίος εισαγγελέας δεν έχει τη συνήθεια να ψάχνει να βρει ποιος διέρρευσε την αλήθεια για να τον απειλήσει με φυλάκιση, αλλά ποιος διέπραξε το έγκλημα.

»Η παρέμβαση των ευρωπαϊκών εισαγγελικών Αρχών για τις παράνομες εξαγωγές του κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης με κυβερνητική άδεια από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Σμυρλή, αλλά και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φορολογικές απάτες από τις εμπλεκόμενες εταιρίες, αποτελεί κόλαφο για το παρακράτος Μητσοτάκη και την επιχείρηση συγκάλυψης.

»Τα περιθώρια για όσους κατέλυσαν το κράτος δικαίου στενεύουν.

»Μετά τις 21 Μαΐου τίποτα και κανένας δεν θα μείνει στο σκοτάδι».

Εισαγγελέας της ΕΕ ερευνά το ελληνικό «Predatorgate»

Αφορμή για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε δημοσίευμα της ιστοσελίδας EURACTIV ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έχει, τις τελευταίες εβδομάδες, λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο υποκλοπών.

Το δημοσίευμα:

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τη χρήση παράνομου spyware Predator σε ένα σκάνδαλο υποκλοπών που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στη EURACTIV ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο το μπλοκ, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή spyware Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.

«Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις εν εξελίξει έρευνες, ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε.

»Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι τρέχουσες διαδικασίες και το αποτέλεσμά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος στη EURACTIV.

«Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για οποιαδήποτε από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Χορήγηση πιστοποιητικών εξαγωγής

Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έχει, τις τελευταίες εβδομάδες, λάβει συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο υποκλοπών.

«Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς προσκόμισαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του (πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τον πολλαπλασιασμό του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε πηγή κοντά στο θέμα.

Η ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή, αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.

Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το αν ακολουθήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Το ζήτημα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Inside Story και τους New York Times, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές Αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα παροχής πληροφοριών που εστάλη στις 14 Φεβρουαρίου.

Η συντηρητική ελληνική κυβέρνηση απέτυχε επίσης να δώσει απαντήσεις στην επιτροπή PEGA για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής spyware, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Σε νομικό επίπεδο, η εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα «διπλής χρήσης» (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Σύμφωνα με το Reporters United, ένα ελληνικό δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, οι μέτοχοι της Intellexa φέρεται να συνδέονται με τον ανιψιό του Μητσοτάκη, Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν επίσης γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού.

Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν αφού αποκαλύφθηκε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2021 από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δημοσίως ότι δεν γνωρίζει αυτή την παρακολούθηση, αλλά η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού στην αρχή της πρωθυπουργίας του ήταν να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του.

«Τεράστια» φοροδιαφυγή

Μια άλλη πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέως της ΕΕ Laura Kövesi στην Αθήνα αποκαλύπτουν «τεράστια φοροδιαφυγή» από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

«Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από τις ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, την ιρλανδική εταιρεία Thalestris, και από τις κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές», ανέφερε η δεύτερη πηγή.

«Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στον Ευρωπαίο Εισαγγελέα για να τεκμηριώσουν την απάτη και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα συμφέροντα της ΕΕ», πρόσθεσε η πηγή.

Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV.

Η Chadera ανήκει στον Tal Dilian, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa.

Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι υπέβαλε συμβάσεις που υπογράφηκαν μεταξύ αυτών των εταιρειών και υπουργείων σε ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Οι μέτοχοι της Intellexa και της Krikel δεν παρέστησαν στις ακροάσεις που διοργάνωσε η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση της εθνικής εξεταστικής επιτροπής, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας μπλόκαραν τις προσπάθειες πρόσκλησης των ιδιοκτητών των Krikel και Intellexa.

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι η υποψία φορολογικής απάτης ενεργοποιεί αυτόματα την εμπλοκή του εισαγγελέα της ΕΕ στο πλαίσιο πρόσφατης συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών φορολογικών Αρχών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η πηγή επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Intellexa και του Krikel δείχνουν μια «τεράστια διαφορά μεταξύ των εισοδημάτων που δηλώθηκαν στις φορολογικές Αρχές και των χρημάτων που εισπράχθηκαν».

Μια κρίσιμη δοκιμασία για την ΕΕ, την ελληνική δικαιοσύνη

Η EURACTIV επικοινώνησε με τον Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη –το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα– ο οποίος αποκάλυψε ότι ήδη από την άνοιξη του 2022, είχε έρθει σε επαφή με το γραφείο της Kövesi, επισημαίνοντας τη σημασία της υπόθεσης.

«Μέχρι τώρα, η δημοσιογραφική έρευνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν επιτακτική. Κυρίως λόγω των σχετικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Κουκάκης.

Πρόσθεσε ότι η «μόνη επιφύλαξη» του σχετίζεται με την προθυμία των ελληνικών δικαστικών και εισαγγελικών αρχών να συνεργαστούν με την Kövesi με καλή πίστη.

«Ταυτόχρονα, η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει μια σκληρή πρώτη δοκιμασία για την ποιότητα και το βάθος της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές φορολογικές Αρχές», σημείωσε ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις ελληνικές Αρχές να επιλύσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν από τις εκλογές, που έχουν οριστεί για τις 21 Μαΐου.

Τη Δευτέρα (3 Απριλίου), ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκης είπε στον Έλληνα εισαγγελέα ότι οι διαδικασίες έπρεπε να επιταχυνθούν.

«Αυτή η υπόθεση δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά.

»Και ας είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους», είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

ΠΑΣΟΚ: Και άλλο ράπισμα από την Ευρώπη

«Μια ακόμη σελίδα στη “Βίβλο” του διασυρμού του Κράτους μας από την υπόθεση των υποκλοπών γράφεται με το σημερινό δημοσίευμα του Euractiv για τις έρευνες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του και συμπληρώνει:

«Οι ευρωπαϊκές Αρχές ερευνούν εκεί που η κυβερνητική πλειοψηφία και η Εξεταστική Επιτροπή – παρωδία αρνήθηκαν να κοιτάξουν.

»Η κοινοβουλευτική έρευνα όφειλε πρώτα και κύρια να έχει τροφοδοτήσει με υλικό για τις εταιρείες, που διακινούν το Predator, τις εγχώριες και ευρωπαϊκές εισαγγελικές Αρχές. Άλλες όμως ήταν οι βουλές του Μεγάρου Μαξίμου.

»Η ζημιά στην διεθνή εικόνα και αξιοπιστία του Κράτους μας που προκαλείται διαρκώς μεγαλώνει.

»Όμως, όπως είπε χθες ο Νίκος Ανδρουλάκης η υπόθεση των υποκλοπών δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά.

»Δεν πέρασε μια μέρα και φάνηκε ότι πολλοί -και εδώ και στην Ευρώπη- έχουν την ίδια πεποίθηση».

Σχετικά άρθρα