Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεσμεύτηκε να προστατεύσει τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το να σταλούν πίσω στην Ελλάδα, λέγοντας ότι παραμένουν ένα «τεράστιο περιουσιακό στοιχείο» για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τον Guardian, o πρωθυπουργός επέμεινε στις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει οι προκάτοχοί του Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον για τη διαφύλαξη των θησαυρών στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Παρά την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και τις συνομιλίες μεταξύ αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας σχετικά με την επιστροφή των Μαρμάρων, ο Σούνακ έβαλε τέλος στη συζήτηση αυτή.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο φροντίζει τα μάρμαρα του Έλγιν εδώ και γενιές.
»Οι πινακοθήκες και τα μουσεία μας χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους επειδή αποτελούν τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για τη χώρα.
»Μοιραζόμαστε τους θησαυρούς τους με τον κόσμο και ο κόσμος έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για να τα δει.
»Η συλλογή του Βρετανικού Μουσείου προστατεύεται από το νόμο και δεν έχουμε σχέδια να την αλλάξουμε» ξεκαθάρισε, προσερχόμενος σε μια μεγάλη σύνοδο κορυφής για την άμυνα και την ασφάλεια στην Καλιφόρνια.
Ενώ οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση συγκεκριμένων συλλογών θεωρούνται αρμοδιότητα του Βρετανικού Μουσείου, η Downing Street πιστεύει ότι ένας μακροπρόθεσμος δανεισμός δεν θα ήταν στο πνεύμα της θέσης της κυβέρνησης.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο από το 1832, μετά την κλοπή τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, έναν Βρετανό διπλωμάτη και αρχαιοκάπηλο κατά τα βρετανικά «χόμπι» της εποχής.