Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο – Τι αναφέρει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο – Τι αναφέρει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Γιώργος Γεραπετρίτης, Γλυπτά Παρθενώνα Βρετανικό Μουσείο, Εκλογές, Τουρκία,

O υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Επτά», με την Βάλια Πετούρη και αναφέρθηκε σε πλήθος ζητημάτων που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως την πιθανή ημερομηνία των εκλογών, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ακρίβεια, την επιδοματική πολιτική και την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τη Βρετανία.

«Έχουμε τοποθετηθεί ρητά ότι μετά τον Απρίλιο, οι στιγμές είναι εκλογικές.

»Ήδη έχουμε μπει σε μια εκλογική χρονιά.

»Νομίζω είναι σημαντικό το ότι σχεδόν εξαντλείται η τετραετία.

»Δεν έχουμε συνηθίσει στη μεταπολίτευση να υπάρχει σεβασμός στον εκλογικό κύκλο.

»Η δική μας κυβέρνηση επέδειξε πολύ υψηλό σεβασμό για την εξάντληση της τετραετίας.

»Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να μπούμε σε μια λογική πολιτικής κανονικότητας.

»Δυστυχώς, έχουμε ιστορικά δει περιπτώσεις όπου και οι εκλογές, ο χρόνος των εκλογών και τα εκλογικά συστήματα έχουν μπει στη φαρέτρα των κυβερνητικών επιλογών, έτσι ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος και το κατάλληλο σύστημα.

»Εμείς ήμασταν πολύ σαφείς από την αρχή.

»Θα πρέπει οι όροι του πολιτικού παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι για όλους και εγκαίρως.

»Έτσι, είχαμε ένα εκλογικό σύστημα το οποίο εξαρχής τέθηκε για να υπηρετήσει ακριβώς την αντιπροσώπευση αλλά και την κυβερνησιμότητα.

»Και είπαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας.

»Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, φτάνουμε στο τέλος της κυβερνητικής θητείας με αυτό το εκλογικό σύστημα και σεβασμό στους θεσμούς», δήλωσε εξαρχής ο κ. Γεραπετρίτης για τις ερχόμενες εκλογές.

Αναφορικά με τα σενάρια που θεωρούν την 9η Απριλίου την πιο πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών, ο υπουργός Επικρατείας απάντησε:

«Θα έλεγα ότι είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα οι εκλογές.

»Προφανώς θα θέλαμε να εξαντλούμε απολύτως την τετραετία.

»Έχουμε την ιδιαιτερότητα φέτος και φαντάζομαι ότι θα ερωτηθώ στη συνέχεια ότι οι ελληνικές εκλογές συμπίπτουν χρονικά περίπου και με τις τουρκικές.

»Είναι αλήθεια ότι οι παραπάνω εκλογικές αναμετρήσεις πρόκειται να επηρεάσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις.

»Είναι μια από τις σπάνιες συγκυρίες που υπάρχουν ταυτόχρονα εκλογές στις δύο χώρες.

»Εμείς, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε διπλές εκλογές, δηλαδή εκλογές σε δύο φάσεις, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση».

Κληθείς να απαντήσει πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση αν δεν καταφέρει αυτοδυναμία, ο υπουργός υποστήριξε:

«Για τη Νέα Δημοκρατία, το ζήτημα της κυβερνησιμότητας είναι μείζον.

»Αυτό που έχει αποδειχθεί από την περασμένη τετραετία, είναι ότι οι πολλαπλές κρίσεις απαιτούν κυβερνήσεις οι οποίες είναι σταθερές, συμπαγείς, έχουν μία νομιμοποίηση πολύ ισχυρή και εντολή εξίσου σημαντική.

»Άρα για μας, είναι πολύ σημαντικό να είναι ισχυρή η κυβέρνηση.

»Βεβαίως και δεν αποκλείουμε τη συνεργασία σε μία προγραμματική βάση και αν ο λαός μας τάξει εκεί, για εμάς είναι πολύ σημαντική η αυτοδυναμία, διότι εγγυάται τη συνέχεια και τη σταθερότητα της χώρας.

»Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς δεν πρόκειται να “παίξουμε” με τους θεσμούς».

Στο εάν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης με κάποια άλλο αρκετ;a μικρότερο κόμμα, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε:

«Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός.

»Εξυπηρετούν ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο σκοπό που είναι η κυβερνησιμότητα της χώρας επί τη βάσει προγραμματικής σύγκλισης.

»Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει ένα πρόγραμμα, το οποίο έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

»Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικού φιλελευθερισμού που ενισχύει την κοινωνία, ενισχύει τη φιλελεύθερη οικονομία και άρα στη βάση αυτού του προγραμματισμού, νομίζω ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν οι συνθέσεις.

»Εντούτοις, επαναλαμβάνω, είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να έχει μία πολύ ισχυρή εντολή, να έχει μία αμιγή σύνθεση έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές κρίσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπουργός Επικρατείας σημείωσε:

«Άλλοι (κομματικοί) χώροι, οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν μία πολιτική γειτνίασης στον προγραμματικό λόγο, δεν έχουν την αντίστοιχη διαβουλευτική διάθεση. Και μιλώ πρωτίστως για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ».

«Ευτυχώς, τα ζητήματα της οικονομίας είναι μετρήσιμα και όπου υπάρχει ένα μετρήσιμο δεδομένο δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή αντίδραση και αντεπιχείρημα», δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης, απαντώντας στα συνεχόμενα «πυρά», που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, σχετικά με την διαχείριση της ακρίβειας και του ενεργεικού κόστους.

«Είμαστε πολύ σαφείς. Η ελληνική οικονομία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στην ευρωζώνη.

»Δεν το λέμε εμείς, το λέει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Η ελληνική οικονομία αντιδρά στο ζήτημα του πληθωρισμού με βάση τον τελευταίο σταθμισμένο πληθωρισμό, που ανακοινώθηκε:

»Η Ελλάδα είναι στις 5 καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τον μικρότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

»Στα ζητήματα της ενέργειας, είμαστε η χώρα με την τρίτη μικρότερη τιμή λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είμαστε ακριβώς στο μέσο όρο, στην τιμή λιανικής στο φυσικό αέριο. όλα αυτά είναι δεδομένα».

Τόνισε ακόμη ότι «Θα παρέχουμε πάντοτε κάθε δυνατή στήριξη στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στα ευάλωτα νοικοκυριά, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας».

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε την πολιτική διαμάχη που ξέσπασε αναφορικά με τα δημοσιεύματα από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών:

«Είναι ένα ζήτημα το οποίο αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές όλων των Ελλήνων πολιτών και νομίζω ότι αξίζει να του αποδώσουμε τη σημασία την οποία του οφείλουμε.

»Θέλω να είμαι ξεκάθαρος από την πρώτη ημέρα που ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019, ο πρωθυπουργός έθεσε ως βασική προτεραιότητα να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός για να μπορέσουμε να ζήσουμε την επανένωση των σπουδαίων Γλυπτών του Παρθενώνα.

»Και αυτό σε επιχειρησιακό επίπεδο, όχι θεωρητικά, όχι αφηρημένα, θεωρητικά και αφηρημένα όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να επανενωθούν τα μάρμαρα, να έρθουν στη γενέθλια γη και να μείνουν εδώ για πάντα.

»Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι μία πολύ δύσκολη επιχείρηση.

»Θέλω να πω τι συνέβη σε αυτά τα τριάμισι χρόνια, μιας και μου δίνεται το φιλόξενο βήμα.

»Έγιναν πάρα πολλά πράγματα για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

»Το πρώτο και πιο σημαντικό, το υπαινιχθήκατε: Σεπτέμβριο του 2021 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Ουνέσκο για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με βάση την οποία καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της, σε σχέση με την επανένωση των Γλυπτών.

»Από το 1984 η Διακυβερνητική εκδίδει σύσταση, για πρώτη φορά το 2021 προς τούτο, μετά από μια πάρα πολύ μεγάλη σωστή διπλωματική στάση που τηρήσαμε και αυτό είναι επιτυχία πρωτίστως του Υπουργείου Πολιτισμού.

»Δεύτερον, έχουμε ήδη ξεκινήσει μια μερική επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

»Θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan, σε συμφωνία με την αυτόνομη Σικελική κυβέρνηση, που είναι ένα θραύσμα από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, καθώς επίσης πολύ πρόσφατα και τρία θραύσματα θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό, από την Αγία Σκέπη, με την συμφωνία του Πάπα.

»Και τέλος να προσθέσω και το πολύ σημαντικό: Την πολύ ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

]Θέλω να τονίσω ότι αυτό δεν ήρθε από μόνο του.

»Έχουν γίνει πάρα πολύ συντονισμένες ενέργειες εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.

»Πράγματι, το επιβεβαιώνουμε ότι είμαστε σε επαφές με το Βρετανικό Μουσείο σε δημιουργική συζήτηση».

Απαντώντας με ποιο καθεστώς θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε:

«Είναι προφανές ότι υπάρχουν πολύ ριζικές απαγορευτικές γραμμές, οι οποίες συνιστούν και την εθνική στάση.

»Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε σε καμία περίπτωση την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου, δεν υφίσταται μια τέτοια διάσταση, την ιδιοκτησία, προφανώς την απολαύει ο τόπος ο οποίος γέννησε τα μάρμαρα αυτά.

»Από την άλλη πλευρά, η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να αποδεχθεί με οποιαδήποτε μορφή έναν δανεισμό, ο οποίος θα γίνει προς την Ελλάδα.

»Και τούτο διότι αυτό θα υπαινισσόταν ζήτημα ιδιοκτησίας.

»Εκείνο το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε στο πλαίσιο μιας αμοιβαίας κατανόησης με το Βρετανικό Μουσείο, είναι η επιστροφή των Γλυπτών, υπό ένα νομικό ένδυμα, το οποίο θα συζητήσουμε και συζητούμε, στο πλαίσιο μιας δημιουργικής λογικής.

»Έχουμε όντως θέσει ένα θέμα να μπορούμε να στέλνουμε και ορισμένα από τα από τις ελληνικές αρχαιότητες ή ακόμη και από άλλες περιόδους του Ελληνισμού, τη Βυζαντινή περίοδο στο Βρετανικό Μουσείο για περιοδικές εκθέσεις.

»Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται ποτέ να απεμπολήσουμε το οποιοδήποτε δικαίωμα έχουμε απέναντι στα Γλυπτά, τα οποία αποτελούν την ταυτότητά μας».

Η κλιμακούμενη τουρκική ρητορική υφίσταται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης ενόψει των εκλογών ή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Τούρκου ηγέτη που δεν ξέρει τι σημαίνει «ήττα»;

«Δεν μπορώ να υπεισέλθω στα παραγωγικά αίτια της βούλησης του Τούρκου προέδρου.

»Θέλω να σας πω ότι εμείς εκείνο το οποίο οφείλουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

»Εάν μεν πρόκειται για μια ανέξοδη ρητορική στο πλαίσιο του εσωτερικού πολιτικού διαλόγου, ο οποίος γίνεται ενόψει της εκλογής του Προέδρου, αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά πρωτίστως την Τουρκία.

»Εάν πρόκειται για προετοιμασία, για κάτι μεγαλύτερο, για μία επιχειρησιακή, αν θέλετε, απόπειρα σε βάρος της Ελλάδας, εμείς είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι για οποιονδήποτε ενδεχόμενο.

»Θέλω να επισημάνω και πάλι με ιδιαίτερη έμφαση ότι η Ελλάδα έχει αρωγό της το Διεθνές Δίκαιο.

»Η Ελλάδα έχει αρωγό της σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα, έχοντας καταφέρει με πολύ μεγάλη διπλωματική προσπάθεια με μία διπλωματική στρατηγική η οποία αποδίδει.

»Έχουμε καταφέρει να έχουμε κοντά μας όλες τις απαιτούμενες συμμαχίες.

»Δεν φοβόμαστε. Δεν ετεροκαθορίζουμε την πολιτική μας με βάση την στάση της Τουρκίας και δεν πρόκειται να δειλιάσουμε ποτέ», είπε ξεκάθαρα κλείνοντας ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά άρθρα