Ισλαμικό ΚράτοςΕθνικές Εκλογές 2023
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Αλβανική προσβολή στην Ελλάδα – Ο Αλβανός πρόεδρος απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία από τον μειονοτικό δήμο Φοινικαίων

Αλβανική προσβολή στην Ελλάδα – Ο Αλβανός πρόεδρος απαίτησε να κατέβει η ελληνική σημαία από τον μειονοτικό δήμο Φοινικαίων
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλβανία, Βαλκάνια, Βόρεια Ήπειρος, Βορειοηπειρώτες, Ελληνική Ομογένεια, Μπαϊράμ Μπεγκάι,

Ένα 24ωρο πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις μειονοτικές περιοχές της Βορείου Ηπείρου, η αλβανική ηγεσία προέβη σε μια προσβλητική και παράνομη πρόκληση.

Ο Αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι ήταν προγραμματισμένο να επισκεφθεί τον μειονοτικό δήμο Φοινικαίων, που κατοικείται από Έλληνες Βορειοηπειρώτες, να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο των Τεσσάρων Μαρτύρων της Δημοκρατίας στην πλατεία του Αλύκου και να παραβρεθεί σε γεύμα με διανοούμενους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

Η ακολουθία του Αλβανού προέδρου, παράκαμψε την επίσκεψη στο δημαρχείο, χωρίς να δοθούν επίσημα εξηγήσεις.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – «Ομόνοια» Λεωνίδας Παππάς, ο Αλβανός πρόεδρος απαίτησε να αφαιρεθεί η ελληνική σημαία που είναι πάντα αναρτημένη στο δημαρχείο μαζί με την αλβανική –μιας και ο δήμος Φοινικαίων είναι από τους αναγνωρισμένους μειονοτικούς δήμους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και είναι από διεθνείς συνθήκες κατοχυρωμένο να κυματίζει και η ελληνική σημαία.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπαϊράμ Μπεγκάι ζήτησε να κατέβουν οι ελληνικές σημαίες από το μνημείο του Αλύκου, όπου θα κατέθετε στεφάνι.

Τον περίμεναν κάτοικοι και μαθητές

Όπως σημείωσε ο κ. Παππάς, τον Αλβανό πρόεδρο περίμεναν για να τον υποδεχθούν στην πλατεία του χωριού οι κάτοικοι και τα παιδιά που μάλιστα φορούσαν και παραδοσιακές ενδυμασίες.

Ωστόσο, και αυτοί έγιναν μάρτυρες των κινήσεων του Αλβανού προέδρου, με τους γονείς να παίρνουν την απόφαση να αποχωρήσουν από την εκδήλωση, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να τιμήσουν έναν άνθρωπο που δεν σέβεται τα αναγνωρισμένα από το αλβανικό κράτος σύμβολα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

«Στο άγριο πολιτικό κλίμα της Αλβανίας η Εθνική Ελληνική Μειονότητα ήταν και παραμένει υπόδειγμα νομιμότητας» πρόσθεσε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι «δεν ανέχεται όμως να προσβάλλονται τα δικά της σύμβολά και κεκτημένα όπως αυτά απορρέουν από το Σύνταγμα της χώρας, τη Σύμβαση Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και άλλες Διεθνείς Συμβάσεις».

Σχετικά άρθρα