Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Die Presse: «Παρακολουθούσε τα κινητά των αντιπάλων του ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης;»

Die Presse: «Παρακολουθούσε τα κινητά των αντιπάλων του ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης;»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Εφημερίδα Ντοκουμέντο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κώστας Βαξεβάνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Τηλεφωνικές Παρακολουθήσεις,

Η αυστριακή εφημερίδα Die Presse διερωτάται σε άρθρο της με τίτλο αν «παρακολουθούσε τα κινητά των αντιπάλων του ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης;».

Η εφημερίδα τονίζει ότι «ο συντηρητικός αρχηγός της ελληνικής κυβέρνησης απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι κατασκόπευε υπουργούς, μέλη της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους».

«Από τον Αύγουστο -γράφει η Die Presse- υποβόσκουν φήμες και τώρα η βόμβα έσκασε: Την Κυριακή, η εβδομαδιαία εφημερίδα «Documento» δημοσίευσε μια λίστα με 33 δημόσια πρόσωπα των οποίων τα κινητά τηλέφωνα φέρεται να παρακολουθούνταν με χρήση του λογισμικού κατασκοπείας «Predator».

»Η κατηγορία βαραίνει τη συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη: τις υποκλοπές συντόνιζε το Πρωθυπουργικό Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν εντολής του.

»Η εφημερίδα και ο συντάκτης της Κώστας Βαξεβάνης δεν έχουν προσκομίσει ακόμη στοιχεία για τους ισχυρισμούς.

»Στη λίστα περιλαμβάνονται ο πρώην συντηρητικός Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αλλά και ορισμένα νυν μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

»Μέλη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες, καθώς και οι σύζυγοί τους, αναφέρονται επίσης ως θύματα των επιθέσεων.

»Τίποτα δεν έχει αποδειχθεί ακόμα, αλλά οι πολιτικοί αντέδρασαν άμεσα:

»Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε πληροφορίες σε κοινοβουλευτική του ερώτηση.

»Ο Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη, απέρριψε τις κατηγορίες ως «απίστευτα ψέματα» και δήλωσε: «Πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας, στρατηγική του οποίου είναι να αφήσει τη χώρα να βυθιστεί στη “λάσπη”».

»Από τον Αύγουστο ήταν γνωστό ότι η ελληνική μυστική υπηρεσία παρακολουθούσε τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.

»Ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι αυτό έγινε μετά από αίτημα εισαγγελέα, αλλά ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα.

»Αρνήθηκε, επίσης, οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ των υπηρεσιών του και του λογισμικού Predator.

»Είχε διαπιστωθεί ότι παράλληλα με τις υποκλοπές της ΕΥΠ είχαν γίνει προσπάθειες «μόλυνσης» των κινητών τηλεφώνων με το Predator.

»Έκτοτε, ο Μητσοτάκης προσπάθησε να περιορίσει τις «ζημιές» με επιτυχία μέχρι την Κυριακή.

»Απέλυσε τον αρχηγό της ΕΥΠ και τον επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου, τον ανιψιό του Γρηγόρη Δημητριάδη.

»Επιπλέον, ο ίδιος και οι αρμόδιες Αρχές αναφέρθηκαν στο απόρρητο των στοιχείων και αρνήθηκαν να παράσχουν πληροφορίες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

»Οπότε ακόμα δεν ξέρει κανείς το λόγο για τον οποίο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Ανδρουλάκης.

»Δεν είναι επίσης γνωστό ποιος άλλος βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

»Η τακτική της άρνησης παροχής πληροφοριών ίσως τώρα μετατραπεί σε μπούμερανγκ».

Ο Βαξεβάνης – αναφέρει η Die Presse -είναι πολύ γνωστός από τότε που το 2012 δημοσίευσε μια λίστα με Έλληνες που διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Η «συγγένειά» του με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επίσης μυστική.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να αρνείται τη χρήση του Predator από τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά δεν αποκλείει «ιδιωτικές» επιθέσεις.

Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε την απάντησή της στην κοινοβουλευτική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ: ζητά πληροφορίες για το εάν τα 33 άτομα της λίστας παρακολουθούνταν «νόμιμα» από τη μυστική υπηρεσία.

Αυτό θα καθιστούσε πιθανότερη τη «μόλυνση» με το Predator.

Σχετικά άρθρα