Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Hürriyet: Ο Πούτιν ο πλέον ικανοποιημένος με την κλιμάκωση της έντασης Τουρκίας-Ελλάδας

Hürriyet: Ο Πούτιν ο πλέον ικανοποιημένος με την κλιμάκωση της έντασης Τουρκίας-Ελλάδας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Hurriyet, Εφημερίδα Hurriyet, ΝΑΤΟ (Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου), Ρωσία, Τουρκία,

Στην επιδίωξη της Ρωσίας να δημιουργήσει κρίση στο ΝΑΤΟ, με όχημα Ελλάδα και Τουρκία αναφέρεται άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet.

Στο άρθρο με τίτλο «γιατί χάρηκε ο Πούτιν που οι S-300 στην Κρήτη εγκλώβισαν τουρκικά F-16;», τονίζεται ότι η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να αναζητά τρόπου αντιστροφής του κλίματος που έχει δημιουργηθεί υπέρ της Ελλάδας στη Δύση.

Ενώ την ίδια στιγμή επιχειρείται να αθωωθεί μέσω του αφηγήματος περί των S-300 η συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος «δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ηγέτης της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο πλέον ικανοποιημένος με την τελευταία κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Πούτιν «καθώς παρακολουθεί από το γραφείο του στο Κρεμλίνο την κρίση να εισχωρεί στο ΝΑΤΟ, ο Πούτιν πρέπει να είναι περήφανος που τον σάλο προκάλεσε το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300.

»Πώς να μην είναι περήφανος; Από την πλευρά του Κρεμλίνου, το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να κλειδώσει στα ραντάρ των S-300 τουρκικά μαχητικά F-16 αποτελεί επιβεβαίωση ότι το σύστημα αυτό παρέχει αποτελεσματική αεράμυνα.

»Επιπλέον, η “δημοσιότητα” έχει ένα επιπλέον όφελος γι’ αυτούς.

»Το γεγονός ότι αυτή η δημοσιότητα έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους δημιουργεί την ευκαιρία να βαθύνει ένα ρήγμα εντός του δυτικού κόσμου».

«Ας στρέψουμε τους προβολείς μας στο σημείο που ενεργοποιήθηκαν οι S-300, το νησί της Κρήτης», συνεχίζει το άρθρο.

Υπερεντατικοποίηση της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ – Ελλάδας

Και σημειώνει ότι: «Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας έχει εισέλθει σε μια περίοδο υπερ-εντατικοποίησης από την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών τον περασμένο Οκτώβριο, η οποία παρέχει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια σειρά από νέες εγκαταστάσεις βάσης.

»Βάσει αυτής της συμφωνίας, η αμερικανική πλευρά ενισχύει σθεναρά τις στρατιωτικές της υποδομές στην Αλεξανδρούπολη.

»Επίσης, ενισχύει τη θαλάσσια στρατιωτική της ικανότητα στην περιοχή, ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης.

»Το USS Hershel Woody Williams, ένα γιγάντιο εκστρατευτικό πλοίο πολλαπλών χρήσεων μήκους 230 μέτρων είναι πλέον μόνιμα ελλιμενισμένο στην Κρήτη.

»Συνεπώς, το σημείο από το οποίο έγινε το κλείδωμα ραντάρ στα τουρκικά F-16 μέσω ρωσικών συστημάτων αεράμυνας είναι το μέρος όπου οι ΗΠΑ τοποθετούν την ισχυρότερη “σημαία” στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «η Κρήτη βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο μιας μεγάλης γεωπολιτικής διαμάχης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αναδείχθηκε με τις διμερείς συμφωνίες για τη θαλάσσια δικαιοδοσία που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και Ελλάδας και Αιγύπτου».

Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι «η Τουρκία θα πρέπει να ρίξει μια νέα ματιά στις σχέσεις της με τη Δύση.

»Εάν το γεγονός ότι η Ελλάδα μπόρεσε να παρασύρει τις ΗΠΑ και την ΕΕ στο πλευρό της είναι αρνητικό και πρέπει να διορθωθεί προς το συμφέρον της Τουρκίας, τότε η Τουρκία θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται τρόπους αντιστάθμισης αυτής της κατάστασης στη δυτική της πολιτική το συντομότερο δυνατόν».

Σχετικά άρθρα