Οδοστρωτήρας κατά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της Ολομέλειας για την ψήφιση του νόμου-πλαισίου του Υπουργείου Παιδείας.
Η ομιλία Τσίπρα έγινε στη σκιά της χθεσινής αθλιότητας εκ μέρους του πρωθυπουργού (στη διάρκεια της δίκης του ομιλίας) με αφορμή τις δηλώσεις Βερναρδάκη για τη Νίκη Κεραμέως.
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για ευθεία ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του Real, ενώ επιδόθηκε σε ένα χυδαίο παραλήρημα περί «εκτσογλανισμού» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε την εισαγωγή της ομιλίας του στην ωμή επίθεση του πρωθυπουργού και διάφορων στελεχών του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Με κοφτό και άμεσο λόγο αντέκρουσε έναν προς έναν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ταυτόχρονα αποδόμησε τις κυβερνητικές πολιτικές – και ειδικά αυτές που αφορούν την εκπαίδευση.
Παράλληλα, δεν δίστασε να πάρει αποστάσεις από τα σχόλια του Χριστόφορου Βερναρδάκη και να εξηγήσει ότι τέτοιες στάσεις δεν εκφράζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον ίδιο προσωπικά, και για αυτό ο βουλευτής απολογήθηκε δημόσια.
«Να χορέψουν μόνοι τους τον χορό του διχασμού»
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωσε την κυβερνητική παράταξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διατίθεται να πάρει τον κατήφορο της τοξικότητας όπως κάνει η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα την ταράξει «στη νομιμότητα, την πολιτική ψυχραιμία και τη νηφαλιότητα».
Και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της κυβέρνησης μπορούν να «χορέψουν μόνοι τους τον χορό του διχασμού».
Αναφορικά με τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ήταν διεπόταν από ορολογία χαμαιτυπείου και αποτέλεσε το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού.
«Νιώσαμε τρόμο για όσα συνειδητοποιήσαμε ότι μπορεί να διαπράξει ο πρωθυπουργός για να μείνει στην εξουσία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για το περιεχόμενο της πρωθυπουργικής ομιλίας.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα για άλλη μία φορά με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τη δημοσιογραφία, την ελευθερία του λόγου και του Τύπου, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη διαφάνεια, που βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση επί διακυβέρνησης ΝΔ.
«Αυτό είναι εκτσογλανισμός»
Περί «εκτσογλανισμού» και όσων είπε χθες με βάση αυτό ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε βέλη για τον Δημήτρη Λιγνάδη, την ακρίβεια, την αισχροκέρδεια στην ενέργεια, αλλά και μία σειρά άλλες περιπτώσεις.
«Εκτσογλανισμός είναι όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη.
»Όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών περιβάλλεσαι από ασυλία.
»Ακόμα και αν είσαι βιαστής ανηλίκων όπως ο εκλεκτός σας κ. Λιγνάδης, που θα μας κουνάει το δάχτυλο τώρα ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του. Αυτό είναι εκτσογλανισμός.
»Το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας που μου μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ, που οι δράστες της δολοφονίας του είναι ελεύθεροι σκανδαλωδώς μετά την καταδίκη τους και προπηλάκιζαν τη Μάγδα Φύσσα μέσα στο δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εκτσογλανισμός» είναι επίσης «τα χρέη του πρωθυπουργού, του υπουργικού συμβουλίου και του κόμματος της ΝΔ που αθροίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια», σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απαίτησε να απολογηθεί ο Άγγελος Συρίγος για όσο προκλητικά είπε για το Πολυτεχνείο και τη χούντα, ή αλλιώς να παραιτηθεί άμεσα.
Κάλεσε επίσης τον πρωθυπουργό να πάρει δημόσια θέση.
«Εκφράζεται η νέα δημοκρατία από όσα είπε ο κύριος Συρίγος από το βήμα της βουλής για το πολυτεχνείο για να εξασφαλίσει την επανεκλογή του από το ακροδεξιό ακροατήριο;», είπε.
Αιχμές φυσικά δεν παρέλειψε να αφήσει και κατά του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.
«Με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Πάρτε μία θέση», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Για την παιδεία
Περνώντας στον αποδόμηση του συνόλου του νόμου-πλαισίου του Υπουργείου αλλά και του κυβερνητικού προγράμματος για την παιδεία, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει περάσει καν έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο», αλλά παρόλα αυτά «έχει τη μοναδική αλήθεια» για τα ζητήματα της εκπαίδευσης και των αναγκών της.
Σημαντικό είναι δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει γυρίσει την πλάτη στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως υπενθύμιζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν συμφωνεί κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους με αυτό το νομοσχέδιο.
»Από τις διοικήσεις, τις συγκλήτους, τους καθηγητές, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές.
»Μέχρι και η ΔΑΠ δεν συμφωνεί», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της ΔΑΠ Νομικής κατά του νόμου-πλαισίου.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέλυσε το πρόγραμμα και τις προθέσεις του κόμματος για την εκπαίδευση μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
«Δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό και την ακαδημαϊκή κοινότητα η κατάργηση αυτού του νομοσχεδίου…
»Δέσμευσή μας να αναστήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο.
»Να διπλασιάσουμε τον προϋπολογισμό των πανεπιστημίων και τις θέσεις καθηγητών», είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δεσμεύθηκε ακόμη η κυβέρνησή του να προχωρήσει σε άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, καθώς και την επαναφορά του καθεστώτος των δωρεάν μεταπτυχιακών, για ένα «δημόσιο πανεπιστήμιο χωρίς ταξικούς φραγμούς».
Πρόκληση Συρίγου – Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ, αποστομωτικός Παφίλης
Θύελλα αντιδράσεων εντός και εκτός Βουλής για την προκλητική ομιλία του υφυπουργού Παιδείας κατά τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, που βρίσκει αντίθετη σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα λόγω των σαρωτικών αλλαγών που προβλέπει.
Ο Άγγελος Συρίγος επιχείρησε στη δική του ομιλία να ρίξει λάσπη στην εξέγερση του Πολυτεχνείου αποδίδοντας στον «μύθο» τις «για ψύλλου πήδημα» διαδηλώσεις, την «ύπαρξη κομματικών φοιτητικών παρατάξεων», τις «καταλήψεις πανεπιστημιακών σχολών», ενώ τα τσουβάλιασε όλο αυτά με τη «βία και βία» και τις επιθέσεις σε γραφεία πρυτάνεων.
Υποστήριξε πως οι διαδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης αποτελούν «μίμηση, κακό θεατρικό παίγνιο, παρωδία» με επίκεντρό της το «Πολυτεχνείο, το μοναδικό σοβαρό λαϊκής αντιστάσεως σε εκείνα τα επτά μαύρα χρόνια… ήταν η μοναδική ένδειξη ότι ο λαός κάτω από την επιφάνεια έβραζε. Εξαιτίας αυτού του λόγου προσέλαβε μυθικές διαστάσεις».
Ακολούθησε η αποχώρηση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση.
»Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.
Σε παρέμβασή του ο Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για ξέπλυμα της χούντας στον αγώνα εναντίον της οποίας έχουν πρωτοστατήσει μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.
«Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα.
»Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού “Ρήγα Φεραίου”; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική;
»Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα;
»Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία”.
»Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας.
»Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε».
«Η επτάχρονη δικτατορία ακολούθησε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους, όπου υπήρχε κυνηγητό των αριστερών φωνών, των δημοκρατικών φωνών, με ξερονήσια, με εξορίες.
»Τα αγνοείτε όλα αυτά, έρχεστε εδώ να ξαναγράψετε την ιστορία;
»Ελπίζω ποτέ να μη σας δοθεί αυτή η δυνατότητα» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε:
«Βεβαίως, διαχωρίζω τη σημερινή σας τοποθέτηση από τη ΝΔ αμέσως μετά το 1974 και από αυτή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
»Πρόκειται για τομή που έχει αρχίσει από τον Αντώνη Σαμαρά, συνεχίστηκε μετά με την υπουργοποίηση των πρωτοπαλίκαρων του ΛΑΟΣ και συνεχίζεται επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».
O Νίκος Φίλης σχολίασε πως ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στον «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς.
«Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος.
»Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση.
»Μια δυσανεξία που γίνεται εμφανέστατη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο.
»Του οποίου ο στόχος, διακηρυγμένος πλέον από τον υφυπουργό Παιδείας, είναι η εκθεμελίωση του δημόσιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού πανεπιστημίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με την επιστροφή στη Δημοκρατία.
»Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Παιδείας και, για την ώρα, από το κόμμα του και την κυβέρνηση. Δείγματα όλα τους, ότι η ΝΔ κινείται προς τα άκρα της Δεξιάς, εγκαταλείποντας την ιδρυτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974.
»Ντροπή και ύβρις όσα ακούστηκαν, στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και των αγώνων του.
»Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.
»Ντροπή και ύβρις ο άνθρωπος αυτός να παραμένει ακόμα, μια ώρα μετά, στον υπουργικό θώκο.
»Αλλά όσο βρίσκεται εκεί, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος «θύμισε» στον υφυπουργό πως «η αντίσταση στη Χούντα άργησε αμέσως, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, με την κήρυξη της Δικτατορίας και πήρε πάρε πολλές μορφές.
»Δεν ήταν μία στιγμή το Πολυτεχνείο. Ήταν αποτέλεσμα. Αυτά τα διαβάσετε ποτέ; Έστω από κάποιες εφημερίδας».
«Δεν τα ξέρετε» ρώτησε τον υφυπουργό. Δεν ξέρετε για τους αγρότες, για τους οικοδόμους;
»Για άλλους αγώνες μαζικούς; Δεν ξέρετε πόσοι αγώνες ξεδιπλώθηκαν σε τέτοιες συνθήκες;
»Τι θέλετε να πείτε;» αναρωτήθηκε ο Θανάσης Παφίλης και αναφέρθηκε στους Λαμπράκηδες, στους αγώνες φοιτητών και νεολαίων.
«Δεν υπήρχαν ΕΚΟΦίτες; Αλλά και γι αυτούς πρέπει κάποτε να απολογηθούν ορισμένοι, όπως και για τη δικτατορία.
»Μην ανοίξω το στόμα μου και πω ονόματα και διευθύνσεις.
»Πρόεδροι από τη χούντα διορισμένοι σε συλλόγους και πάρα πολύ άλλοι» είπε και υποστήριξε πως αν ανοίξει το στόμα του, πολλοί θα κρυφτούν κάτω από τα έδρανα.
«Αν νομίζετε πως με αυτά που λέτε, ανιστόρητα και πολιτικά απαράδεκτα, θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στο φοιτητικό κίνημα, είστε πολύ μακριά νυχτωμένοι.
»Και να ξέρετε πως θα φουντώσουν αυτοί οι αγώνες ακόμα περισσότερο» τόνισε.
Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου είναι επίκαιρα ακόμα. «Εσείς τι κάνετε τώρα; Εμπόριο» είπε, σχολιάζοντας τον προωθούμενο νόμο-πλαίσιο.