Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Συνήγορος Καταναλωτή: Ανεξέλεγκτη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επιβολή νομιμότητας

Συνήγορος Καταναλωτή: Ανεξέλεγκτη η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επιβολή νομιμότητας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Λευτέρης Ζαγορίτης, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Συνήγορος του Καταναλωτή,

Βαριές καταγγελίες για την στάση που κρατά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία έχει την ευθύνη των ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων, έκανε ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και δυστυχώς, δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας» τόνισε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ζαγορίτης, κάνοντας λόγο «για μεγάλη παραβατικότητα, δεδομένου ότι ξαφνικά οι συμβάσεις σταθερού τιμολογίου άρχισαν να μετατρέπονται σε συμβάσεις κυμαινόμενου τιμολογίου, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη προειδοποίηση των 60 ημερών, όπως επιβάλλει ο κώδικας ηλεκτρικής ενέργειας».

Επικαλούμενος αναφορές που έχουν σταλεί στον Συνήγορο του Καταναλωτή ο Λευτέρης Ζαγορίτης είπε πως «έχουμε χρεώσεις τρελές, που γίνονται χωρίς να υπάρχει η προ συμβατική, αλλά και η συμβατική ενημέρωση των καταναλωτών.

»Έχουμε ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, πρόστιμο δηλαδή σε συμβάσεις οι οποίες είναι κυμαινόμενου τιμολογίου ενώ, δεν επιτρέπεται ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, μονάχα στις συμβάσεις σταθερού τιμολογίου και, έξω από την μη ορθή και παραπλανητική ενημέρωση και την αδιαφάνεια που επικρατεί στον χώρο».

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε μη νόμιμο και διαφανή τον καθορισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής.

«Δεν είναι και νόμιμος και διαφανής ο καθορισμός της ρήτρας αναπροσαρμογής.

»Δεν χρησιμοποιείται δηλαδή ένα σταθερό μέγεθος, δεν χρησιμοποιούνται οι αποφάσεις της Ρ.Α.Ε και, ειδικά η 409 του 2020 που δίνει τον τύπο της εξίσωσης με τον οποίον θα πρέπει να υπολογίζεται η ρήτρα αναπροσαρμογής υπάρχει μία.

»Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στην αγορά ενέργειας και, δυστυχώς δεν υπάρχει από την άλλη πλευρά, έλεγχος και επιβολή της νομιμότητας», σημείωσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή στη Βουλή.

«Άλλος χρεώνει 0,15 την κιλοβατώρα άλλος 0,30, αλλά αυτά τα 10 λεπτά σε μια μέση κατανάλωση τετραμήνου, σημαίνουν 200 ευρώ plus συν τον ΦΠΑ», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Ζαγορίτης.

Και τόνισε χαρακτηριστικά πως στην Αρχή έχουν φτάσει καταγγελίες από μισθωτούς και συνταξιούχους που μένουν στους Αμπελοκήπους και την Κυψέλη, οι οποίοι πληρώνουν ρήτρες αναπροσαρμογής 400, 500 και 600 ευρώ, όταν οι μηνιαίες αποδοχές τους είναι γύρω στα 1.000 ευρώ.

Σχετικά άρθρα