Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Τουρκία φλερτάρει ανοιχτά με θερμό επεισόδιο – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις

Η Τουρκία φλερτάρει ανοιχτά με θερμό επεισόδιο – Σε ετοιμότητα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Ελληνικά Νησιά, Νησιά Αιγαίου, Παραβιάσεις Εθνικού Εναέριου Χώρου, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Οι εκτός ορίων προκλήσεις της Τουρκίας που φλερτάρει ανοιχτά με το θερμό επεισόδιο θέτουν σε ετοιμότητα της ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για πάν ενδεχόμενο και προκειμένου να αντιμετωπιστεί το όποιο απευκταίο σενάριο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας ετοιμάζουν μια σειρά από αεροναυτικές ασκήσεις όλο το καλοκαίρι, με την πρώτη να είναι στις 14 του μήνα.

Έμπρακτο μήνυμα

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνοντας υπόψη την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας και προκειμένου να έχουν σε ετοιμότητα αρκετές μονάδες στο πεδίο προχωρούν στον προγραμματισμό μιας σειράς ασκήσεων, κυρίως αεροναυτικών σε όλο το εύρος της ελληνικής επικράτειας.

Η πλησιέστερη ημερολογιακά ελληνική αεροναυτικη άσκηση είναι στις μεθαύριο Τρίτη 14 του μήνα στην περιοχή μεταξύ Αστυπάλαιας, Τήλου και Ρόδου και η επόμενη άσκηση είναι στις 16 του μήνα στον Άη Στράτη.

Και οι δύο αυτές περιοχές είναι κοντά σε νησιά που διεκδικεί η Τουρκία, αμφισβητώντας το καθεστώς τους και ζητώντας την αποστρατιωτικοποίησή τους.

Οι ασκήσεις αυτές από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα έμπρακτο μήνυμα της Αθήνας ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η στρατιωτική μηχανή το κυρίως εργαλείο αυτών των προκλήσεων

Στο μεταξύ η Τουρκία συνεχίζει να τροφοδοτεί την ένταση στο Αιγαίο.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το πεδίο της άσκησης «Εφές» την Πέμπτη ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις της Τουρκίας.

Η στρατιωτική μηχανή της Άγκυρας είναι το κυρίως εργαλείο αυτών των προκλήσεων.

Στις 09.00 το πρωί του Σαββάτου μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής παραβίασε τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας πλησιάζοντας σχεδόν το ένα χιλιόμετρο στις βραχονησίδες των Ιμίων.

Ο εντοπισμός της από σκάφος του Λιμενικού ανάγκασε το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει γρήγορα.

Το καινούργιο στοιχείο

Στον αέρα οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου δεν είναι κάτι καινούργιο.

Το νέο ποιοτικό στοιχείο που έχει ωστόσο προστεθεί είναι εκείνο των παραβιάσεων και τα Σαββατοκύριακα και η χρήση και μη επανδρωμένων αεροσκαφών για αυτό τον σκοπό.

Χαρακτηριστικό της τουρκικής προκλητικότητας είναι το γεγονός πως από την αρχή Ιουνίου έχουν σημειωθεί 208 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με τους τούρκους χειριστές να προτιμούν το βορειοανατολικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι και σήμερα είχαμε παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ένα τουρκικό drone μπήκε στο FIR και πέταξε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο σημειώνοντας 13 παραβιάσεις.

Σχετικά άρθρα