Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η ΔΕΗ «έκαψε» το Λύκειο Κερατσινίου – Η Νίνα Κασιμάτη καλεί τους «ανέμελους» υπουργούς να επιλύσουν το πρόβλημα

Η ΔΕΗ «έκαψε» το Λύκειο Κερατσινίου – Η Νίνα Κασιμάτη καλεί τους «ανέμελους» υπουργούς να επιλύσουν το πρόβλημα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΔΕΗ, Ενέργεια, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Ηλεκτρισμός, Κερατσίνι, Λύκειο Κερατσινίου, Νίκη Κεραμέως, Νίνα Κασιμάτη, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Στην κυβέρνηση έστειλε τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ του 1ου Γενικού Λυκείου Κερατσινίου η βουλευτίνα Β’ Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίνα Κασιμάτη, επισυνάπτοντάς τους στην αναφορά που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, και Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Η βουλευτίνα κάλεσε τους υπουργούς να επιλύσουν άμεσα το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από την υπερβολική αύξηση των λογαριασμών ενέργειας των σχολείων που απειλεί τη λειτουργία τους, αφού, όπως τονίζει, οι δήμοι της Β’ Πειραιά και πανελλαδικά πρέπει να διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της κρατικής επιχορήγησης για την κάλυψη αυτής της ανελαστικής δαπάνης.

Η Νίνα Κασιμάτη κατέθεσε την επιστολή που έλαβε από τον διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου Γεώργιο Μακρίδη (κοινωνιολόγος) καθώς και τη σχετική δήλωση που είχε προηγηθεί από 20-1-2022 του δημάρχου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου, για το ίδιο ζήτημα.

Έκανε γνωστό, δε, πως σε επικοινωνία που είχε ο διευθυντής του σχολείου με εκπρόσωπο της ΔΕΗ πληροφορήθηκε ότι η αύξηση οφείλεται στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, αφού η απόφαση είναι πολιτική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο διευθυντής στην επιστολή του, η σχολική κοινότητα του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση μετά την υπέρογκη αύξηση του λογαριασμού της ΔΕΗ κατά τους τελευταίους 4 μήνες, με αποτέλεσμα να οδηγείται το σχολείο σε οικονομική δυσπραγία και δυσλειτουργία.

Σημειώνεται ότι το 1ο ΓΕΛ Κερατσινίου απασχολεί περίπου 400 ανθρώπους (350 μαθητές/τριες, 35 εκπαιδευτικούς και 6 υπαλλήλους ως βοηθητικό προσωπικό).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Μακρίδης, για όλη την προηγούμενη χρονιά το συνολικό κόστος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) μαζί με τις υπόλοιπες χρεώσεις κυμαινόταν μηνιαίως μεταξύ 500-700 ευρώ, έτσι το σχολείο για το έτος 2021 κατέβαλε στη ΔΕΗ το ποσό των 6.489,60 ευρώ, ένα ποσό που ανταποκρινόταν στο 1/3 των συνολικών εξόδων του σχολείου.

Όμως για το 2022 (από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο) ο λογαριασμός υπερδιπλασιάστηκε, χωρίς να τροποποιηθεί σημαντικά η κατανάλωση ρεύματος.

Συγκεκριμένα στον κάθε λογαριασμό προστέθηκε «ρήτρα αναπροσαρμογής» 600-800 ευρώ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα έξοδα του σχολείου για κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος να φτάνουν στο 75% των εξόδων του σχολείου (από τον Ιανουάριο ‘22 έως και τον Μάρτιο ‘22), με κίνδυνο, εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή, να μην μπορεί το σχολείο να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες.

Για όλα αυτά, εκτός από τον Σύλλογο Καθηγητών του σχολείου και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, έχουν ενημερωθεί σχετικά με έγγραφο (αρ. πρωτ. 7/24-01-22) η Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, το Γραφείο Παιδείας του δήμου και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η Κεραμέως απάντησε ότι είναι «αναρμόδια»

Η υπουργός Παιδείας απάντησε στη βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και δήλωσε «αναρμόδια». Η Νίνα Κασιμάτη έγραψε στο Facebook:

«Έστειλα* στην κυβέρνηση τον υπέρογκο λογαριασμό της ΔΕΗ του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου την 1/4/22, ζητώντας να ληφθούν μέτρα για την ενεργειακή λειτουργία όλων των δημόσιων σχολείων της Β’ Πειραιά και της χώρας.

»Σήμερα έλαβα την απάντηση της Υπουργού Παιδείας, η οποία νίπτει τας χείρας της δηλώνοντας αναρμόδια!

»”Ανταπαντώ: Κυρία Κεραμέως, σύντομα θα σας αφαιρέσει και τυπικά τις αρμοδιότητές σας ο ελληνικός λαός!”»

Σχετικά άρθρα