Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Πρεσβεία Αρμενίας: Εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ για την τουρκική βαρβαρότητα στη Σμύρνη το 1922

Πρεσβεία Αρμενίας: Εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ για την τουρκική βαρβαρότητα στη Σμύρνη το 1922
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αρμενία, Αρμενική Πρεσβεία, Διπλωματικό Σώμα, ΕΣΗΕΑ, Κρικόρ Τσακιτζιάν, Κωνσταντίνος Κουρούμπαλος, Προοδευτική Συμμαχία, Σμύρνη, ΣΥΡΙΖΑ, Τιγκράν Μγκριτσιάν, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών, Χρήστος Σπίρτζης,

«Είχα την τιμή την Τρίτη το βράδυ, να συντονίσω μια εξαιρετική παρουσίαση από την αντιπρόεδρο του Μουσείου Γενοκτονίας του Γερεβάν, ερευνήτρια ιστορίας Δρ. Τεχμινέ Μαρντογιάν, η οποία αναφέρθηκε σε δύο συγκλονιστικές αφηγήσεις Αρμενίων αυτοπτών μαρτύρων που έζησαν την Τουρκική βαρβαρότητα κατά την περίοδο της καταστροφής της Σμύρνης το 1922», γράφει σε ανάρτησή στο Facebook ο δημοσιογράφος Κρικόρ Τσακιτζιάν.

«Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Αρμενίας και τελέστηκε υπό την αιγίδα του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ», συνέχισε ο ίδιος.

«Χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κ. Μαρία Αντωνιάδου, η αυτού Εξοχότης, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Τιγκράν Μγκριτσιάν και ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Χρήστος Σπίρτζης.

»Το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας κ. Τακβόρ Οβακιμιάν και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Α΄κ. Κωνσταντίνος Κουρούμπαλος», κατέληξε ο Κρικόρ Τσακιτζιάν.

Στην ΕΣΗΕΑ πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στις 31 Μαΐου στην αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ, στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων αφιερωμένων στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις οποίες διοργανώνει η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία έλαβε χώρα μία άλλη εκδήλωση της σειράς αυτής.

Η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Τεχμινέ Μαρτογιάν, Διδάκτωρ ιστορίας, επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου – Iνστιτούτου της Γενοκτονίας των Αρμενίων του Γερεβάν, που εξειδικεύεται στο θέμα της καταστροφής της Σμύρνης έδωσε διάλεξη με θέμα «Ανέκδοτες μαρτυρίες Αρμενίων αυτοπτών της Καταστροφής της Σμύρνης».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη της ΕΣΗΕΑ, στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, βουλευτές, εκπρόσωποι της αρμενικής εκκλησίας, διαπιστευμένοι στην Ελλάδα διπλωμάτες των ξένων κρατών, καθώς και εκπρόσωποι φορέων και κοινοτήτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ κα. Μαρία Αντωνιάδου.

Στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό και μίλησε ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας κ. Τιγκράν Μκρτσιάν.

Αναφερόμενος στην εκδήλωση ο κ. Μκρτσιάν επισήμανε, ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση διαφέρει από τις άλλες εκδηλώσεις που αφιερώνει η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την καταστροφή της Σμύρνης, επειδή η κεντρική ομιλήτρια εκδήλωσης αυτής επισκέπτεται την Ελλάδα από την Αρμενία και είναι η κα. Τεχμινέ Μαρτογιάν, Διδάκτωρ ιστορίας, επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου – Iνστιτούτου της Γενοκτονίας των Αρμενίων του Γερεβάν.

Ο πρέσβης της Αρμενίας εξήρε επίσης το θέμα της διάλεξης – «Ανέκδοτες μαρτυρίες Αρμενίων αυτοπτών της Καταστροφής της Σμύρνης», χαρακτηρίζοντάς το ως μοναδικό.

Ο κ. Μκρτσιάν υπογράμμισε, ότι πρόκειται για ανέκδοτες μαρτυρίες Αρμενίων που έχουν μεγάλη αξία και σημασία, επισημαίνοντας, ότι οι μαρτυρίες αυτές έχουν μεγάλη σημασία όχι μόνο για την ιστορία του αρμενικού λαού, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδας.

Ο πρέσβης σημείωσε, ότι πρόκειται για τη μοίρα του χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης -Αρμένιους και Έλληνες- τη γενική εικόνα και τις εξελίξεις, τόσο πριν το 1922 (χίλια εννιακόσια είκοσι δύο) όσο και μετά από αυτό.

Στην συνέχεια κάνοντας μνεία στις μαρτυρίες και τα απομνημονεύματα από την διάλεξη, ο κ. Μκρτσιάν επισήμανε, ότι τα «Βιογραφικά σημειώματα» του Ονίκ Γαζεριάν και η «Αιμορραγούσα Σμύρνη» του Μικαέλ Μπαρτικιάν δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ειρηνική ζωή των Αρμενίων και των Ελλήνων της Σμύρνης, την καθημερινή ζωή σε αυτή τη χριστιανική πόλη, αλλά ταυτόχρονα ενημερώνουν για ένα σχέδιο υποκίνησης μίσους κατά των Αρμενίων και των Ελλήνων, τις πράξεις μαζικής βίας, τις προγραμματισμένες δολοφονίες, τον βίαιο εκτοπισμό και την εξισλαμοποίηση αυτής της πόλης.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα, ότι θα επιτευχθεί η παρουσίαση των απομνημονευμάτων αυτών σε ελληνική μετάφραση, καθιστώντας τα προσβάσιμα στο ευρύ ελληνικό κοινό.

Στην συνέχεια η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης η κα. Τεχμινέ Μαρτογιάν, επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου – Iνστιτούτου της Γενοκτονίας των Αρμενίων του Γερεβάν προέβει στην διάλεξη της.

Στην ομιλία της κα. Μαρτογιάν σημείωσε, ότι με τη βοήθεια των ανέκδοτων μαρτυριών και απομνημονευμάτων που παρουσιάζονται στην διάλεξη επιχειρείται, γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης των γνώσεων σχετικά με τον βίαιο εκτοπισμό των Αρμενίων και Ελλήνων, την διαδικασία της εξόντωσης τους.

Η κα. Τεχμινέ Μαρτογιάν στην διάλεξη της τόνισε, ότι οι ιστορίες και τα απομνημονεύματα των μαρτύρων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο να ρίξουν φως στο τι έχει συμβεί, καθώς αποτελούν μια ανεκτίμητη πηγή για κάθε επιστήμονα.

Ενώ η αποκάλυψη και η ανάλυση των ατομικών συναισθημάτων βοηθούν στην εξεύρεση τρόπων για να επουλωθεί το συλλογικό τραύμα ενός ολόκληρου έθνους, με το να μοιράζονται μεταξύ τους.

Επίσης, επισήμανε, ότι οι μικρές ιστορίες των μαρτύρων των απομνημονευμάτων είναι αλληλένδετες και παρουσιάζουν μια γενική και ολοκληρωμένη εικόνα της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, κ. Κρικόρ Τσακιτζιάν.

Η ομιλία του πρεσβευτή της Αρμενίας στην Αθήνα

Στην εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η Α.Ε πρέσβης της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελληνική Δημοκρατία κ. Τιγκράν Μγκρτσιάν.

Παρακάτω, παραθέτουμε την ομιλία του κ. Μγκρτσιάν:

Άγιε Πατέρα,

Σεβασμιότατε,

Αξιότιμοι μετέχοντες,

Κυρίες και κύριοι,

Η αποψινή εκδήλωση διαφέρει από τις άλλες εκδηλώσεις που αφιερώνει η Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας στην Ελλάδα στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο λόγος είναι ότι, καταρχάς, η κεντρική ομιλήτρια της αποψινής εκδήλωσης μας επισκέπτεται από την Αρμενία.

Είναι η κυρία Τεχμινέ Μαρτογιάν, Διδάκτωρ ιστορίας, επιστημονική συνεργάτιδα του Μουσείου – Iνστιτούτου της Γενοκτονίας των Αρμενίων του Γερεβάν.

Ο τομέας της κυρίας Μαρτογιάν είναι η καταστροφή της Σμύρνης.

Δεύτερον, το θέμα της αποψινής διάλεξης -«Ανέκδοτες μαρτυρίες Αρμενίων αυτοπτών της Καταστροφής της Σμύρνης»- είναι επίσης μοναδικό.

Πρόκειται για ανέκδοτες μαρτυρίες Αρμενίων που έχουν μεγάλη αξία και σημασία, όχι μόνο για την ιστορία του αρμενικού λαού, αλλά και για την ιστορία της Ελλάδας.

Μιλάμε για τη μοίρα του χριστιανικού πληθυσμού της Σμύρνης -Αρμένιους και Έλληνες- τη γενική εικόνα και τις εξελίξεις, τόσο πριν το 1922 (χίλια εννιακόσια είκοσι δύο) όσο και μετά από αυτό.

Τα «Βιογραφικά σημειώματα» του Ονίκ Γαζεριάν και η «Αιμορραγούσα Σμύρνη» του Μικαέλ Μπαρτικιάν μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ειρηνική ζωή των Αρμενίων και των Ελλήνων της Σμύρνης, την καθημερινή ζωή και για σημαντικά γεγονότα σε αυτή τη χριστιανική πόλη.

Ταυτόχρονα ενημερώνουν για ένα σχέδιο υποκίνησης μίσους κατά των Αρμενίων και των Ελλήνων, τις πράξεις μαζικής βίας, τις προγραμματισμένες δολοφονίες, τον βίαιο εκτοπισμό και την ισλαμοποίηση αυτής της πόλης.

Οι ιστορίες τους είναι αλληλένδετες και παρουσιάζουν μια γενική και ολοκληρωμένη εικόνα της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων -μια γενοκτόνα πολιτική που ξεκίνησε με τις σφαγές του 1894 (χίλια οκτακόσια ενενήντα τέσσερα), εφαρμόστηκε σε διάφορα στάδια και συνεχίστηκε στον εικοστό αιώνα.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι τα απομνημονεύματα του κύριου Μπαρτικιάν είναι πολύ σημαντικά για τη μελέτη της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ελλήνων, επειδή ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει με ακρίβεια τα γεγονότα που έλαβαν χώρα: την καταστροφή της Σμύρνης και την περιπλάνηση της οικογένειάς του πριν εγκατασταθεί στη Σοβιετική Αρμενία.

Από την άλλη πλευρά, ο κύριος Ονίκ Γαζεριάν αφηγούμενος την ιστορία της οικογένειας του, μας μεταφέρει τις δοκιμασίες που προηγήθηκαν του Σεπτεμβρίου του 1922 (χίλια εννιακόσια είκοσι δύο), καθώς και τα ήθη και τις προκλήσεις με τις οποίες ήταν αντιμέτωπη η αρμενική οικογένεια.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά τη σημασία και την ιδιαιτερότητα της σημερινής εκδήλωσης, και να ευχαριστήσω την κυρία Τεχμινέ Μαρτογιάν για τη σημερινή της διάλεξη και για τις δραστηριότητές της.

Ελπίζω ότι θα μπορέσει να παρουσιάσει αυτά τα απομνημονεύματα σε ελληνική μετάφραση, καθιστώντας τα προσβάσιμα στο ευρύ ελληνικό κοινό.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας.

Ευχαριστώ και την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης μαζί μας.

Σχετικά άρθρα