Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα – Μία «ευγενής αποστολή»

Φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα – Μία «ευγενής αποστολή»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξανδρος Βιδούρης, Βαλκάνια, Βίντεο, Βόρεια Μακεδονία, Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Ελληνική Πρεσβεία Σκόπια, Ελληνικό Προξενείο Μοναστηρίου, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Σκόπια, Σύλλογος Πελαγονία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Το Σάββατο 09/04/2022 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης προγραμμάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων σε υποψήφιους φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία με τίτλο «Studies in Greece: Fusion of Knowledge and Experience», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος «Πελαγονία» με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μοναστήρι και του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν προγράμματα πολυτεχνικών σχολών, τμημάτων πληροφορικής, μουσικής και καλών τεχνών, καθώς και τμημάτων ξένων γλωσσών, μετάφρασης και διερμηνείας.

Χαιρετισμούς στο κοινό απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ομότιμος καθηγητής κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι, κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, και ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων, καθηγητής κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πελαγονία, κ. Kristijan Veljanov.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης.

Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, δήλωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ότι «υπάρχουν πολλοί φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίοι διακρίνονται στα ελληνικά Πανεπιστήμια, υποστηριζόμενοι από υποτροφίες που προσφέρει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών» και τόνισε ότι «δεκαεννέα δημόσια πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα προσφέρουν περίπου 140 διεθνή προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία διεξάγονται σε ξένες γλώσσες –ιδίως αγγλικά– και ο αριθμός αυτός διαρκώς αυξάνεται».

«Ευγενής αποστολή»

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι, κ. Αλέξανδρος Βιδούρης, επεσήμανε ότι «οι φοιτητές από τη Βόρεια Μακεδονία που επιλέγουν να σπουδάσουν στην Ελλάδα θα έχουν μια ευγενή αποστολή:

»Κατά τη διάρκεια των σπουδών τους θα είναι Πρέσβεις της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα και ευελπιστούμε ότι όταν τελειώσουν τις σπουδές τους και επιστρέψουν στη Βόρεια Μακεδονία θα είναι Πρέσβεις της Ελλάδας στη χώρα τους.

»Οι δεσμοί και οι γέφυρες που θα έχουν δημιουργήσει θα σφυρηλατήσουν την αμοιβαία κατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία εμπιστοσύνη των λαών μας».

Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας της Πρεσβείας της Ελλάδας στα Σκόπια, κ. Κωνσταντίνος Προκάκης, τόνισε ότι «η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλά οργανωμένα πανεπιστήμια διεθνούς αναγνώρισης και κύρους, τα οποία μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες για τις οποίες διψάει και έχει ανάγκη η νεολαία της Βόρειας Μακεδονίας, προκειμένου να προωθήσει τον ευρωπαϊκό μετασχηματισμό της χώρας».

Ο Γενικός Διευθυντής Ανώτατης Εκπαίδευσης του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος, ανέφερε ότι το Υπουργείο δίνει μεγάλη έμφαση στην εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων και στο πλαίσιο αυτό «έχει αποφασίσει να υποστηρίξει την ίδρυση παραρτημάτων τους σε άλλες χώρες».

Ο Προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων των ελληνικών Πανεπιστημίων, καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, αναφέρθηκε στην πολιτική διεθνοποίησης των προγραμμάτων σπουδών των ελληνικών Πανεπιστημίων και τόνισε τη σημασία των εκπαιδευτικών ανταλλαγών μέσω του προγράμματος Erasmus για την προώθηση της επιστήμης και της έρευνας.

Τέλος, στην εκδήλωση παρενέβησαν με ομιλίες τους ο Κοσμήτορας της Μουσικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου του Shtip, καθηγητής Antonio Kitanovski, ο καθηγητής του ιδίου Πανεπιστημίου, κ. Saso Popovski, και η καθηγήτρια της Σχολής Τεχνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Μοναστηρίου, Sonja Chalamani.

Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης:

Σχετικά άρθρα