Ισλαμικό ΚράτοςΟυκρανία
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Euractiv: Τι λένε οι ευρωσοσιαλιστές για την «συνύπαρξη» Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Euractiv: Τι λένε οι ευρωσοσιαλιστές για την «συνύπαρξη» Τσίπρα-Ανδρουλάκη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αλέξης Τσίπρας, Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ΠΑΣΟΚ, Προοδευτική Συμμαχία, Σοσιαλδημοκράτες, Σοσιαλιστές, ΣΥΡΙΖΑ,

Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αναφορικά με την «συνύπαρξη» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη στην ευρωσοσιαλιστική οικογένεια, τόνισαν στην EURACTIV Ελλάδας στις Βρυξέλλες κύκλοι του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Τι λένε τα επιτελεία των δυο κομμάτων, ποια η «ιδεολογική» προσέγγιση των Ευρωπαίων σοσιαλιστών μετά τη νίκη στη Γερμανία.

Η νίκη των σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία έφερε «αέρα αλλαγής» των ισορροπιών και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Είναι μεγάλη μέρα για εμάς.

»Πρόκειται για μια συμβολική συνάντηση σήμερα καθώς είναι η πρώτη μας μετά τη νίκη του Όλαφ Σολτς στη Γερμανία και επίσης έχουμε την πρώτη γυναίκα ως πρωθυπουργό της Σουηδίας […] είμαστε έτοιμοι για ένα μεγάλοcomeback», τόνισε η πηγή του κόμματος PES.

Η πηγή εξήγησε ότι στόχος των σοσιαλιστών είναι πλέον να οδηγήσουν την ατζέντα της ΕΕ σε πολλά πεδία που βρίσκονται στον πυρήνα της σοσιαλιστικής ταυτότητας, όπως το COP26 και η κλιματική αλλαγή, τα κοινωνικά ζητήματα και το οικονομικό μοντέλο της ΕΕ.

Όσον αφορά στο ιδεολογικό στίγμα από εδώ και πέρα, η προοδευτική στροφή και παράλληλα οι αποστάσεις από τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, ήταν σαφείς.

Άλλωστε ένα πρώτο δείγμα γραφής είχε δώσει ο Ούντο Μπούλμαν, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του γερμανικού SPD σε ευρωπαϊκά θέματα για την συγκρότηση κυβέρνησης στο Βερολίνο σε συνέντευξη στη EURACTIV.

«Ο μεγάλος συνασπισμός ήταν παραδοσιακά μια συμμαχία έσχατης ανάγκης, όποτε ούτε το συντηρητικό ούτε το προοδευτικό μπλοκ κατάφεραν να επιτύχουν την πλειοψηφία», είχε δηλώσει ο Μπούλμαν.

Πρόσθεσε ότι οι ευρωσοσιαλιστές πρέπει να αναζητούν νέους εταίρους για συμμαχίες, είτε αυτοί είναι στο «φιλελεύθερο φάσμα είτε στην αριστερά για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και μια κοινωνικο-οικολογική ανατροπή».

«Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές κρίσεις του σήμερα και του αύριο.

»Είδαμε ότι ένας μεγάλος συνασπισμός [με τη δεξιά] μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο και χαμένες ευκαιρίες, επίσης στην ευρωπαϊκή σφαίρα», είπε.

«Είμαστε στην ίδια σελίδα» με τον Τσίπρα

Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί χθες στο συνέδριο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών πριν την Σύνοδο Κορυφής.

Κύκλοι από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισαν στο EURACTIV ότι στόχος του Σύριζα είναι η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων της αριστεράς, πρασίνων και σοσιαλιστών για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Ευρώπης μακριά από τις εποχές της λιτότητας.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, τόνιζαν ότι στόχος είναι η ισχυροποίηση της θέσης του ΠΑΣΟΚ εντός της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας.

Πάντως κύκλοι των ευρωπαίων σοσιαλιστών είπαν στη EURACTIV ότι ναι μεν το ΠΑΣΟΚ είναι το επίσημο μέλος των ευρωσοσιαλιστών στην Ελλάδα ωστόσο υπογράμμισαν ότι ιδεολογικά βρίσκονται στην «ίδια σελίδα» με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τόνισαν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει πρόσκληση ο Τσίπρας στη σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών, γινόταν όταν ήταν πρωθυπουργός και γίνεται και τώρα που δεν είναι.

Σχετικά άρθρα