Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας στο «RUSI»: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει να επανέλθουν τα «νεο-οθωμανικά φαντάσματα»

Δένδιας στο «RUSI»: Η Ελλάδα δεν επιτρέπει να επανέλθουν τα «νεο-οθωμανικά φαντάσματα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βρετανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Λονδίνο, Μέση Ανατολή, Νίκος Δένδιας, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Στόχος της Ελλάδας είναι να μην επανέλθουν τα «νεο-οθωμανικά φαντάσματα» στην περιοχή μας, είπε ο Νίκος Δένδιας την Τρίτη μιλώντας στη λονδρέζικη δεξαμενή σκέψης «RUSI», με θέμα «Ενισχύοντας την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο – Enhancing Security and Stability in Europe and the Mediterranean».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι δύο περιοχών που έχουν βιώσει τις πλέον αιματηρές και βίαιες συρράξεις των τελευταίων εκατό ετών: των Βαλκανίων, “πυριτιδαποθήκης της Ευρώπης”, και της Μέσης Ανατολής», ανέφερε εισαγωγικά ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα φαντάσματα του παρελθόντος δεν θα επανέλθουν στις ευάλωτες αυτές περιοχές» είπε και έγινε συγκεκριμένος:

«Πείτε τα βαλκανικά φαντάσματα, πείτε τα νέο-οθωμανικά φαντάσματα, πείτε τα ισλαμιστικά φαντάσματα, παραμένουν φαντάσματα και μας στοιχειώνουν ακόμη.

»Και αυτό είναι ένα μέρος του κόσμου που πάρα πολύ εύκολα μπορεί να παγιδευτεί από την ίδια του την ιστορία», επεσήμανε.

«Δυστυχώς επίσης, υπάρχουν περιφερειακοί ταραξίες που αποπειρώνται να αναβιώσουν τα φαντάσματα στα οποία αναφερόμαστε.

»Ένας από αυτούς, για παράδειγμα, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα στην περίπτωση που ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

»Όλοι γνωρίζετε ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Τουρκία έχει εκδώσει ένα casus belli εναντίον της Ελλάδας, αρνούμενη το εγγενές δικαίωμα των νησιών να διαθέτουν χωρικά ύδατα πέραν των έξι μιλίων, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα», είπε.

«Εμείς, η Ελλάδα, έχουμε επιλέξει μία εντελώς διαφορετική πορεία», συνέχισε. «Προσπαθούμε να οικοδομήσουμε εταιρικές σχέσεις, οικοδομούμε σχέσεις κατανόησης στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

»Έχουμε υπογράψει συμφωνίες οριοθέτησης με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

»Συναποφασίσαμε με την Αλβανία να παραπέμψουμε τη διαφορά μας στο Διεθνές Δικαστήριο», σημείωσε και επεσήμανε:

«Επίσης, έχουμε προχωρήσει και σε άλλες συμφωνίες.

»Με την Γαλλία, όπως είχατε την ευγένεια να αναφέρετε.

»Επίσης, οφείλω να πω, έχουμε και συμφωνία με τα ΗΑΕ, που έτυχε κάπως λιγότερης προσοχής από τη συμφωνία με την Γαλλία.

»Πρόσφατα επίσης αναπτύξαμε αμυντικά πυραυλικά συστήματα στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν συμφωνίας για την προστασία εγκαταστάσεων».

Σχετικά άρθρα