Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ελληνικά και αιγυπτιακά μαχητικά ασκήθηκαν μαζί Ν/Δ της Κρήτης

Ελληνικά και αιγυπτιακά μαχητικά ασκήθηκαν μαζί Ν/Δ της Κρήτης
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα), Αίγυπτος, Κρήτη, Πολεμική Αεροπορία, Σούδα, Στρατιωτική Άσκηση, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε Επιχειρησιακή Εκπαίδευση με την ονομασία «GRC EGY EX07», με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η εκπαίδευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας (ΠΣΣ) των δύο Χωρών, το οποίο υπεγράφη μεταξύ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) της Αιγύπτου τον Απρίλιο του 2021.

Η Ελλάδα συμμετείχε με οκτώ (8) αεροσκάφη F-16 και ένα (1) αεροσκάφος Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης και Ελέγχου, ενώ η Αίγυπτος με τέσσερα (4) MIG-29, δύο (2) F-16 και ένα (1) αεροσκάφος E-2C.

Η δραστηριότητα είχε ως σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας αεροπορικής εκπαίδευσης στα συμμετέχοντα πληρώματα, σε περιβάλλον υψηλής απειλής, με την ενσωμάτωση και επιχειρησιακή αξιοποίηση αεροσκαφών 4ης γενιάς, καθώς και την εξοικείωση και τον συντονισμός τους στην εναέρια μάχη.

Η «GRC EGY EX07» διεξήχθη σε δύο (2) φάσεις, μεταξύ των οποίων τα αεροσκάφη και των δύο Χωρών προσγειώθηκαν για επανεξυπηρέτηση στην 115 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Σούδας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, το E-2C της Αιγύπτου επιχειρούσε εντός του FIR Καΐρου.

Η εν λόγω συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων συμφώνως του γενικότερου σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές πλαίσιο.

Σχετικά άρθρα