Αποφασισμένη να φτάσει στα δικαστήρια τη διαμάχη της με τη Βίκυ Σταμάτη είναι η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου, η οποία σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Espresso» την κατηγορεί ότι έχει ευθύνη για τον θάνατο του ξαδέλφου της, Άκη Τσοχατζόπουλου.
Η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου αναφέρεται αρχικά στη συγγενική σχέση της με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη συνεργασία τους στα πολιτικά γραφεία του και τα υπουργεία στα οποία είχε διατελέσει υπουργός, δίνοντας έτσι την απάντησή της στον χαρακτηρισμό «μακρινή συγγενής», που αναφερόταν στο εξώδικο, το οποίο της είχε στείλει στις 25 Νοεμβρίου του 2020.
«Με τον Άκη ήμασταν πρώτα εξαδέλφια, δύο αδελφών παιδιά.
»Το ότι με αποκάλεσε “μακρινή συγγενή” ήταν μια απόδειξη ότι είχαν ήδη ξεκινήσει τα προβλήματα της υγείας του και κάτω από πίεση με αποκάλεσε “μακρινή συγγενή”.
»Εγώ, όμως, είχα συνεργαστεί μαζί του επί 37 χρόνια, στα πολιτικά του γραφεία και στα υπουργεία που κατείχε από το ’87» τονίζει η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου και αμέσως μετά περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ποια ήταν η σχέση της με τον Άκη Τζοχατζόπουλο και τη σύζυγό του λίγο πριν από τον θάνατό του.
«Εγώ τους φρόντιζα, όταν ο εξάδελφός μου ήταν στη φυλακή και η σύζυγός του στο Δρομοκαΐτειο.
»Τους προμήθευα με φάρμακα και φαγητό τρεις φορές την εβδομάδα.
»Επί έξι χρόνια πήγαινα στον Κορυδαλλό και ό,τι φροντίδα ζητούσε ο εξάδελφός μου για τη γυναίκα του την παρείχα…
»Και το κέντρο αποκατάστασης στα Σπάτα εγώ και η κόρη μου το βρήκαμε», υποστηρίζει η ίδια.
Ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς προκάλεσε την επίθεση προς το πρόσωπό της.
Αντίθετα, δηλώνει πεπεισμένη ότι η αντίδραση του εξαδέλφου της, με την κοινοποίηση του εξωδίκου, ήταν υποκινούμενη από τη Βίκυ Σταμάτη.
«Όλα όσα αναφέρονται στο εξώδικο είναι ψεύδη.
»Πιο πολύ με ενόχλησε ο υπαινιγμός για σεξουαλική παρενόχληση, γιατί για μένα ο Ακης ήταν ιερός: Ο πατέρας του και ο πατέρας μου ήταν αδέλφια.
»Ήταν πατέρας, αδελφός, τα πάντα για μένα. Στα παιδιά του είχε κάνει τρεις αγωγές και τα έχει στα δικαστήρια.
»Τον έβαλε η κυρία να μη μιλάει με τα παιδιά του.
»Αυτά τον έβαλε να τα κάνει η κυρία.
»Η αντίδρασή του ήταν 100% κατευθυνόμενη από κείνη» αναφέρει.
«Τον κακομεταχειριζόταν»
Στη συνέχεια καταφέρεται με χαρακτηρισμούς κατά της Βίκυς Σταμάτη, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι είχε τον Άκη Τσοχατζόπουλο «παιχνιδάκι στα χέρια της και τον χρησιμοποιούσε όπως αυτή ήθελε», ότι τον είχε αποξενώσει από τους συγγενείς του, ότι τον κλείδωνε σε ένα δώμα, τον έδενε και τον περιέφερε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με συνέπεια να ανοίξει το δέρμα του από τις κατακλίσεις.
«Περιμένω τον κύριο εισαγγελέα που έχει χρεωθεί την υπόθεσή μου να με καλέσει για να καταθέσω αυτά που έχω να καταθέσω, τα οποία είναι πάρα πολλά εις βάρος της κυρίας Σταμάτη.
»Εκανε όλη αυτήν τη σκευωρία γιατί ήθελε να έχει τον Άκη Τσοχατζόπουλο ένα παιχνιδάκι στα χέρια της, γι’ αυτό κατηύθυνε όλη τη ζωή του και τον έφτασε να φύγει από τη ζωή.
»Ο εξάδελφός μου λες και αυτοκτόνησε, ενώ του είχε δοθεί η ευκαιρία να φύγει από αυτήν τη γυναίκα, που τον κατέστρεφε μέρα με τη μέρα» τονίζει η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου και προσθέτει φανερά ταραγμένη:
Μου έλεγε «δεν τον θέλω»
«Η κυρία Σταμάτη δεν μπορούσε να φροντίσει τον Άκη λόγω της πάθησής της, την οποία γνωρίζουν όλοι.
»Δεν ήταν τυχαία στο Δρομοκαΐτειο… Πολλές φορές με είχε καλέσει το βράδυ αργά στο σπίτι της και μου είχε πει:
»“Δεν τον θέλω. Εδώ είναι φιλοξενούμενος. Να τον πάρεις, όπως υποσχέθηκες, να τον φροντίσεις εσύ!”.
»Ο εξάδελφός μου πέθανε από τις κατακλίσεις. Άνοιξε όλο του το σώμα, όταν τον κλείδωνε σε ένα δώμα στο σπίτι της, τον έδενε, τον κακομεταχειριζόταν.
»Δεν είχε ποτέ κλειδιά, γιατί του έλεγε: “Δεν είναι σπίτι σου, είναι σπίτι μου αυτό”!
»Τους πέντε μήνες που ο Άκης ήταν στο κέντρο αποκατάστασης “Φιλοκτήτη” εγώ τον πήγαινα, τον γύριζα και τον φρόντιζα.
»Ήταν χωρίς φαγητό, βρόμικος και ανελέητος από την κυρία».
Η συγχώρεση στον ξάδελφό της
«Τον εξάδελφό μου τον υπεραγαπούσα, δεν είχα λόγους να καταθέσω μήνυση εναντίον του…
»Τον συγχώρεσα από την πρώτη στιγμή, γιατί ήξερα τι γινόταν στο σπίτι του.
»Επειτα από πέντε μήνες συνεδριών στον “Φιλοκτήτη” τον παρέλαβα όρθιο, να μπορεί να πιάνει το πιρούνι, να πηγαίνει στην τουαλέτα κ.λπ.
»Και εκείνη τον έκανε όπως τον έκανε και άρχισε μετά να τον πετάει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, επειδή δεν μπορούσε να τον φροντίσει.
»Άνοιξε όλος από τις κατακλίσεις και κατέληξε στις 27 Αυγούστου!» λέει.
Όπως αποκαλύπτει ακόμα η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου, ο Άκης Τσοχατζόπουλος την είχε προειδοποιήσει για το εξώδικο μέσα από το Σισμανόγλειο, όπου νοσηλεύτηκε με πνευμονία:
«Τελευταία φορά που τον είδα ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 στο Σισμανόγλειο.
»Πήγα και τον βρήκα και του είπα: “Άκη, πού είσαι; Γιατί δεν με παίρνεις ένα τηλέφωνο;”
»Και μου απάντησε: “Παίρνω τηλέφωνο σπίτι και η Βίκυ το σηκώνει και με διαολοστέλνει. Μην την ξαναπάρεις τηλέφωνο, θα είχε κρίση.
»”Απλώς, σε ενημερώνω ότι κάτι μεθοδεύει να κάνει για να μας διαλύσει εμένα κι εσένα”.
»Τότε δεν τον καταλάβαινα, γιατί δεν μιλούσε καθαρά. Στις 25 Νοεμβρίου πήρα στα χέρια μου το εξώδικο» τονίζει η κυρία Τσοχατζοπούλου.
Τέλος, αναφέρεται στην εποχή που ο εξάδελφός της ήταν κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ:
«Περιστοιχιζόταν από πολλούς, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν για τις πολιτικές πεποιθήσεις του και γιατί είχε δίπλα του, από την ίδρυση του ΠΑΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου.
»Δυστυχώς, μετά την αρρώστια του Παπανδρέου και τον θάνατό του κάποιοι αποφάσισαν να τον στοχοποιήσουν και να τον εξοντώσουν πολιτικά.
»Απομακρύνθηκαν και έκαναν ότι δεν τον γνώριζαν.
»Τόσα χρόνια εγώ είχα καταλάβει ότι ο εξάδελφός μου ως πολιτικός υπήρξε ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο και ως υπουργός Εθνικής Αμυνας φρόντισε να αγοράσει τα καλύτερα οπλικά συστήματα για την προστασία της χώρας μας.
»Ο εξάδελφός μου, το γνωρίζουν οι πάντες, υπήρξε εξιλαστήριο θύμα, τα έριξαν όλα επάνω του και για να μπορούνε να κάνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια».
Τα εξώδικα για σεξουαλική παρενόχληση
Όλα άρχισαν με το πολυσέλιδο εξώδικο που έστειλε στις 25 Νοεμβρίου του 2020 ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην εξαδέλφη του, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά της ίδιας και της κόρης της.
Σε αυτό ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωνε στην Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου ότι δεν επιθυμούσε να χρησιμοποιεί προσωπικές επαφές του και τους φίλους του για να αποσπά «χάρες, χρηματικά ποσά και θέσεις εργασίας», την κατηγορούσε για «πλιάτσικο» στο γραφείο και το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε το όνομά του για να προσπορίζεται οφέλη που δεν της ανήκουν.
Ωστόσο, οι φράσεις που είχαν προκαλέσει την οργή της εξαδέλφης του ήταν ότι τον προμήθευσε με… δηλητηριασμένο χιτώνα και ότι ήθελε να τον προσεγγίσει ερωτικά.
«Και για τον δηλητηριασμένο χιτώνα (υποτίθεται πλυμένα ρούχα) που με προμηθεύσατε, κύριος λόγος των επισκέψεών σας ήταν η σατανική διαστροφή σας να με προσεγγίσετε ερωτικά και χυδαία» είχε αναφέρει ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Λίγο καιρό αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, ο πολιτικός επανήλθε με ένα ηχητικό μήνυμα, που ανέβασε στο προφίλ της στο Facebook η Βίκυ Σταμάτη, στο οποίο ακουγόταν να καταγγέλλει με όσες δυνάμεις τού είχαν απομείνει ότι υπέστη bullying από την Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου.
«Είμαι ο Ακης Τσοχατζόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός.
»Υπέστην δίωξη, bullying και εκδικήσεις, ηθικές και πολιτικές.
»Με υπονόμευση από την εξαδέλφη μου και τους συνεργάτες της.
»Σκοπός τους ήταν να βλάψουν τη γυναίκα μου, εμένα και τον γιο μου» ανέφερε και τόνιζε ότι «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία» για τη σεξουαλική παρενόχληση από την εξαδέλφη του.
Σε όλα αυτά, η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου «απάντησε» με εξώδικο, στο οποίο αναρωτιόταν απευθυνόμενη στον εξάδελφό της εάν ο ίδιος ζήτησε και ενέκρινε να γραφτούν «αυτά τα αποκυήματα της φαντασίας» και πρόσθετε:
«Λυπάμαι πραγματικά για την κατάντια σου αυτή, εξάδελφέ μου, στα 82 σου χρόνια και σου υπενθυμίζω ότι το 2012, όταν ήσουν στον Κορυδαλλό, κλήθηκα εγώ να αναλάβω τη φροντίδα τη δική σου και της συζύγου σου, αν και ήμουν χτυπημένη από τη μοίρα, έχοντας χάσει το παιδί μου.
»Ανέλαβα αυτό το έργο και μπαινόβγαινα στη φυλακή με πολλή αγάπη και εκτίμηση προς εσένα και λόγω της απουσίας όλων των άλλων συγγενών σου, που είχαν εξαφανιστεί.
»Για έξι χρόνια, κάθε ημέρα φρόντιζα για την καθαριότητα, το φαγητό σου και τη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων σου και ακόμη και τη δακτυλογράφηση εγγράφων σου για τα εν εξελίξει δικαστήρια (η κόρη μου, που την αποκαλείς ως ελευθερίων ηθών, δακτυλογραφούσε τα χειρόγραφά σου αδιαμαρτύρητα για να σε βοηθήσει στη μάχη που έδινες), και με δικά μου έξοδα έκανα δρομολόγια στον Κορυδαλλό, στο Δρομοκαΐτειο και τους δικηγόρους σου.
»Σας έφερνα ό,τι χρειαζόσασταν και κυρίως τα φάρμακά σας για να κρατηθείτε στη ζωή και σε ψυχική ισορροπία.
»Όταν βγήκατε από τη φυλακή, με ξεχάσατε, πρώτα εκείνη και μετά εσύ, διότι δεν με είχατε πλέον ανάγκη».