Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Απέπλευσε το «Λέσβος» φορτωμένο βοήθεια για τον Λίβανο υπό το βλέμμα του Φραγκογιάννη

Απέπλευσε το «Λέσβος» φορτωμένο βοήθεια για τον Λίβανο υπό το βλέμμα του Φραγκογιάννη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ανθρωπιστική Βοήθεια, Κώστας Φραγκογιάννης, Λίβανος, Πολεμικό Ναυτικό, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με βοήθεια σε τρόφιμα και φαρμακευτικά είδη που συγκεντρώθηκε από ιδιωτικές εταιρείες, αναχώρησε η τρίτη ελληνική αποστολή για τον Λίβανο.

Από τη ναυτική βάση «Κανελλοπούλου» απέπλευσε τη Δευτέρα το αρματαγωγό «Λέσβος» για τη Βηρυτό.

Εκεί ήταν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος και υπενθύμισε ότι πρόκειται για βοήθεια που συμφωνήθηκε μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, μετά την έκρηξη που άφησε 200 νεκρούς και 250.000 αστέγους, τον Αύγουστο του 2020 στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ. Φραγκογιάννης είπε μεταξύ άλλων:

«Σε λίγο θα αποπλεύσει το αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο έχουμε συγκεντρώσει 417 παλέτες από τρόφιμα, ποτά, φαρμακευτικά είδη…

»…στα οποία ανταποκρίθηκαν με πάρα πολύ μεγάλο ζήλο οι ελληνικές επιχειρήσεις.

»Είναι η τρίτη φορά που στέλνουμε αρματαγωγό.

»Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τον στρατό του Λιβάνου ο οποίος έχει ανάγκες από όλα αυτά τα είδη στα οποία ανέφερα».

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ:

Όπως και τον Αύγουστο του 2020, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όταν η Ελλάδα ήταν η πρώτη που έφθασε στη Βηρυτό, 18 μόλις ώρες μετά την καταστροφική έκρηξη, έτσι και τώρα η χώρα μας ανταποκρίθηκε άμεσα στη διεθνή έκκληση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο.

Με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνει η ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών κινητοποίησε τον ιδιωτικό τομέα και συντόνισε την συλλογή βοήθειας από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες εκδήλωσαν με γενναιοδωρία την αλληλεγγύη τους στο λαό του Λιβάνου.

Την ευθύνη υλοποίησης της δράσης, με οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ανέλαβε η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής υπό την εποπτεία του υφυπουργού αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα Φραγκογιάννη, ενώ σημαντικό ρόλο επίσης διαδραμάτισαν η Πρεσβεία Λιβάνου στην Αθήνα και η Πρεσβεία μας στη Βηρυτό.

Στις ποσότητες που διέθεσε ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος προστέθηκαν τα είδη πρώτης ανάγκης που απέστειλαν τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια της χώρας μας πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός δύσκολου θέρους, ενώ ο ελληνικός επιχειρηματικός κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα και γενναιόδωρα τη στιγμή που φυσικές καταστροφές έπλητταν την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Συνολικά συνελέγησαν 417 παλέτες με τρόφιμα, νερά, βρεφικές και παιδικές τροφές, είδη προσωπικής υγιεινής, αναλώσιμα για προστασία από Covid-19, φάρμακα καθώς και ιατρικά και νοσοκομειακά είδη.

Επίσης εστάλησαν σημαντικές ποσότητες στρατιωτικού υλικού, ειδών ένδυσης και ανταλλακτικών για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Λιβάνου.

Στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε λιτή τελετή παράδοσης της βοήθειας στη Ναυτική Βάση «Κανελλόπουλος».

Κατόπιν πρόσκλησης του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη, παρευρέθησαν ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Σμυρλής, ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακής και Ανθρωπιστικής Αρωγής κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας Λιβάνου στην Αθήνα κα Rania Abdallah, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά άρθρα