Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Κατρούγκαλος: Το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών οδηγός των εξελίξεων στα Βαλκάνια -Η Ελλάδα πρωταγωνιστής

Κατρούγκαλος: Το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών οδηγός των εξελίξεων στα Βαλκάνια -Η Ελλάδα πρωταγωνιστής
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για The Economist, Βαλκάνια, Γιώργος Κατρούγκαλος, Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ,

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Κατρούγκαλος συμμετείχε στο συνέδριο του Economist, σε πάνελ με τους Πρωθυπουργούς της Αλβανίας Έντι Ράμα, Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και Κοσσόβου Αλμπίν Κούρτι καθώς και την πρώην Πρόεδρο της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ.

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να είναι οδηγός στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, δείχνοντας ότι διαφορές των κρατών μπορεί να λυθούν με την διπλωματία και τον διάλογο.

Στο ίδιο κλίμα επιδίωξης αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, πρέπει να επιλυθούν και οι άλλες διαφορές στην περιοχή, όπως με τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Στη συνέχεια ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επεσήμανε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση της Ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να παίξει η χώρα μας στην κατεύθυνση αυτή, σε συνέχεια της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τέλος, έθεσε το γενικότερο ζήτημα της ενίσχυσης της πολιτικής θέσης της ΕΕ ως αυτόνομου παίκτη στην διεθνή σκηνή, ιδίως απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας.

Αντιμετωπίζαμε, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, και πριν τον Covid μία διπλή κρίση δημοκρατίας και εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς, σε αντανάκλαση της δραματικής αύξησης των ανισοτήτων και την υποβάθμιση του κοινωνικού κράτους.

Η έξοδος από την πανδημία θα πρέπει να συνδυαστεί με την αντιμετώπιση των τάσεων αυτών, αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς αλληλεγγύης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέδειξε την ανάγκη πλήρους υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση της άρσης της πατέντας των εμβολίων, ώστε να μην αποτελεί η πνευματική ιδιοκτησία εμπόδιο για την σωτηρία εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και την επίτευξη παγκόσμιας ανοσίας.

Σχετικά άρθρα