Είναι μεγάλη η κινητοποίηση για να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στον ισλαμιστή πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για την παράνομη επίσκεψη του στην κατεχόμενη Κύπρο, και όχι μόνο γι’ αυτήν.
Αλλά και το Αιγαίο. Και το μήνυμα, όπως συμφωνούν όλοι, πρέπει να σταλεί από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο κ. Μπάιντεν δεν έχει καμία δικαιολογία να μην το πράξει.
Και το θέμα της τουρκικής κατοχής το γνωρίζει καλά, και τον ίδιο τον Ερντογάν, με τον οποίο και συναντήθηκε πρόσφατα και συζήτησε και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.
Ανέφερε, μεταξύ των άλλων:
Ο στόχος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας είναι να συμπράξουν, μαζί με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, και άλλα βαριά ονόματα του Κογκρέσου.
Αντιλαμβάνομαι ότι ο Κρις βαν Χόλεν και ο Μάρκο Ρούμπιο, δύο σημαντικοί γερουσιαστές -ο πρώτος είναι Δημοκρατικός και ο δεύτερος Ρεπουμπλικάνος- δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συνυπογράψουν μία επιστολή προς τον κ. Μπάιντεν.
Συμφωνούν απόλυτα με τις θέσεις του κ. Μενέντεζ, ο οποίος πιστεύει ότι ο Ερντογάν είναι ένας αυταρχικός παγκόσμιος ταραξίας, τον οποίο πρέπει να τιμωρήσει η Αμερική.
Στο Κογκρέσο πιστεύουν επίσης ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει καταστεί εργαλείο του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις -αναφέρομαι σε επιστολές γερουσιαστών στον πρόεδρο Μπάιντεν- έχει πολύ μεγάλη σημασία το κείμενο.
Έχει την ίδια σημασία με την πράξη που θα ακολουθήσει από τον πρόεδρο της Αμερικής.
Διότι θα πρόκειται για κείμενο αρχών σε ότι αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι της Τουρκίας. Θα απαιτείται πάνω απ’ όλα ο τερματισμός όλων των παράνομων ενεργειών της κατοχικής δύναμης και εναντίον της Κύπρου αλλά και στο Αιγαίο.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στο Αιγαίο, δεν θεωρείται γνήσια από αρκετά μέλη του Κογκρέσου, διότι γνωρίζουν πολύ καλά τον Ερντογάν.
Αν την τηρήσει είναι επειδή εξυπηρετούνται τα συμφέροντά του.
Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας δεν είναι καλές και φαίνεται ότι η συνάντηση του κ. Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας στις Βρυξέλλες δεν βοήθησε για να βελτιωθούν.
Αντίθετα θα έλεγα ότι το κλίμα είναι άσχημο και φαίνεται και από τις συζητήσεις των δύο χωρών για το αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία, σε μία στιγμή που οι Αμερικανοί έχουν ανάγκη τους συμμάχους τους για το Αφγανιστάν, να απαιτήσει μεγάλη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.
Στην ουσία απαιτεί να πληρώσει όλο το κόστος η αμερικανική κυβέρνηση, να αναλάβει ακόμα και την προστασία των δυνάμεων που θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο.
Δεν καταλάβαμε. Τότε γιατί φεύγουν οι Αμερικανοί στο Αφγανιστάν.
Προφανώς ο κ. Ερντογάν νομίζει ότι οι Αμερικανοί δεν φεύγουν, αλλά μένουν στην πολύπαθη χώρα.