Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: Να μη γίνονται άστοχες δηλώσεις που προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό

Δένδιας για Βόρεια Μακεδονία: Να μη γίνονται άστοχες δηλώσεις που προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Κοσσυφοπέδιο, Νίκος Δένδιας, Σερβία, Σκόπια, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη «RealNews», τοποθετήθηκε με σαφήνεια αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όπως ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο.

»Αυτό υπαγορεύουν οι γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής και αυτό πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο και των δύο χωρών.

»Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας με τη γνωστή αιρεσιμότητα και προσβλέπουμε στη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ε.Ε.

»Όμως, θεμελιώδες κριτήριο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας.

»Το ότι υπήρχαν προβληματικά σημεία στην ίδια τη Συμφωνία είναι γνωστό και η Νέα Δημοκρατία, τότε ως αντιπολίτευση, είχε εκφράσει εγκαίρως την αντίθεσή της επί των συγκεκριμένων άρθρων.

»Αλλά η Συμφωνία των Πρεσπών έχει τεθεί σε ισχύ και πρέπει να εφαρμόζεται με ορθό τρόπο.

»Αν και έχουν γίνει αρκετά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης τόσο από δημόσιους όσο και από ιδιωτικούς φορείς.

»Θα πρέπει να μη γίνονται άστοχες δηλώσεις που προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις στον ελληνικό λαό.

»Τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στη βελτίωση του κλίματος των διμερών σχέσεων και σίγουρα δεν ενισχύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

»Τη θέση αυτή ανέπτυξα στον ομόλογό μου κ. Οσμάνι τον περασμένο Ιανουάριο, όταν και του υπενθύμισα ότι οι πρόγονοι των σημερινών πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας δεν πολέμησαν στα Γαυγάμηλα».

Σχετικά με την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «αποτελεί βασική προτεραιότητα, καθώς η σταθερότητα της περιοχής έχει άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλειά μας.

»Δεν επιθυμούμε», συνέχισε, «τη δημιουργία μιας “μαύρης τρύπας” στον Βορρά μας.

»Αν και η θέση μας όσον αφορά το καθεστώς του Κοσόβου, δεν έχει αλλάξει, τηρούμε μια εποικοδομητική στάση και στηρίζουμε τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας.

»Ως προς τη νομιμότητα μιας ενδεχόμενης αναγνώρισης, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε, το 2010, ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, καθώς δεν ήταν προϊόν παράνομης χρήσης βίας που καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως ακριβώς ήταν η ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983.

»Με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας δημιουργήθηκαν αρκετά νέα κράτη.

»Κανένα από αυτά, όμως, δεν ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικής εισβολής».

Σχετικά άρθρα