Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Iγνατίου: Πώς ο Ερντογάν θέλει να νομιμοποιήσει τους S-400

Iγνατίου: Πώς ο Ερντογάν θέλει να νομιμοποιήσει τους S-400
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Ασράφ Γκάνι, Αφγανιστάν, Βίντεο, Εξοπλιστικά Προγράμματα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), Καμπούλ, Μιχάλης Ιγνατίου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τζο Μπάιντεν, Τουρκία,

Σε μερικές ώρες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί στο Λευκό Οίκο τον ομόλογό του, του Αφγανιστάν, Ασραφ Γκάνι, με τον οποίο πρέπει να πάρουν άμεσα σοβαρές αποφάσεις καθώς σημειώνεται μία ταχύτατη προέλαση των Ταλιμπάν εν μέσω της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα.

Για το θέμα αυτό αναφέρθηκε ο Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του OPEN με τη Νίκη Λυμπεράκη.

Σημείωσε και τα εξής:

Οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν και ένα θέμα που σε βάθος χρόνου αφορά και την Ελλάδα, καθώς θα ληφθεί σύντομα η τελική απόφαση επί της τουρκικής πρότασης για ανάληψη της ασφάλειας του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Και μας αφορά, διότι θα είναι το πρώτο τεστ συνεργασίας σε διμερές επίπεδο μετά από αρκετά χρόνια.

Από τα αποτελέσματα θα εξαρτηθεί και η συνέχεια της σχέσης της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται μεν στο ναδίρ, αλλά την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί έχουν εμπλακεί στο τουρκικό παζάρι του Ερντογάν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν ανταποκρίθηκε σε μία πονηρή εισήγηση του προέδρου της Τουρκίας, όταν συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες, για να αναλάβει τη φύλαξη του αεροδρομίου, αλλά με το κόστος να το πληρώνουν οι Αμερικάνοι.

Εφόσον, λοιπόν, η συμφωνία ολοκληρωθεί και φαίνεται πως προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα, θα πρέπει να δουν οι Αμερικανοί και οι Τούρκοι και το ζήτημα των S-400, καθώς και τη σχέση του Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως και τα άλλα προβλήματα.

Διότι δεν γίνεται να συνεργάζονται στρατιωτικά, ας πούμε, στο Αφγανιστάν και την ίδια στιγμή η Αμερική να έχει επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι πολιτικός επιστήμονας για να αντιληφθεί ότι οι Αμερικανοί έπεσαν στην παγίδα του Ερντογάν.

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί και να βρίσκεται ενώπιον του δικού του Βιετνάμ όπως τον κατηγορούν οι συντηρητικοί, οι οποίοι προβλέπουν ότι η Καμπούλ θα πέσει μέσα σε έξι μήνες.

Η απόφαση για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων μπορεί να έχει ληφθεί βιαστικά. Η επέλαση των Ταλιμπάν ανησυχεί πολύ τη στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου και παρά τις διαψεύσεις γίνονται κάποιες δεύτερες σκέψεις.

Ήδη αποφασίστηκε να παραμείνει ενισχυμένη στρατιωτική δύναμη στην αμερικανική πρεσβεία της Καμπούλ, αλλά και στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, το οποίο θα αναλάβουν οι Τούρκοι εάν υπογραφεί η συμφωνία.

Η αίσθηση που υπάρχει στην Ουάσιγκτον είναι ότι το Αφγανιστάν εισέρχεται σε μία περίοδο αβεβαιότητας και οι τύχες του αφήνονται στην Τουρκία, η οποία πρότεινε να αναλάβει την ασφάλεια μαζί με το Πακιστάν και την Ουγγαρία.

Πρόκειται για μία πρόταση που δεν έχει καμία στρατηγική βάση, και απλά έγινε δεκτή μόνο για να μπορέσει να εγκαταλείψει άρον άρον η Αμερική μία χώρα, όπως το Αφγανιστάν για εσωτερικούς λόγους.

Δείτε το βίντεο με τα όσα είπε ο Μιχάλης Ιγνατίου:

Σχετικά άρθρα