Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Μητσοτάκης σε Σίσι: «Προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας»

Μητσοτάκης σε Σίσι: «Προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των ΑΟΖ μας»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αίγυπτος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ενέργεια, Κυπριακό Ζήτημα, Κύπρος, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, Πράσινη Ενέργεια, Τουρκία,

Στην περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και των συνεργασιών Ελλάδας και Αιγύπτου σε οικονομία, εμπόριο και πράσινη ενέργεια αναφέρθηκαν στις κοινές δηλώσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κάιρο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών για την ηλεκτρική σύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο, το οποίο θα δίνει ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Το σχετικό μνημόνιο είναι πρακτικά έτοιμο και οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών εργάζονται συστηματικά και αθόρυβα για την ολοκλήρωσή του, όπως τόνισε.

Τόσο ο κ. Σίσι όσο και ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκαν στις κινήσεις της Άγκυρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, επισημαίνοντας ότι Αίγυπτος και Ελλάδα μένουν σταθερές στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αρχών καλής γειτονίας.

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας.

»Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας.

»Με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζητήσαμε και για το Κυπριακό.

»Δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

»Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των Βαρωσιών και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη.

»Υποστηρίζουμε ειρήνευση και ομαλότητα στην γειτονική χώρα και βασική προυπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και εν τέλει η διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους.

»Συμμερίζεται ο κ. Σίσι την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στην “Διαδικασία του Βερολίνου” σε λίγες ημέρες.

»Ενημέρωσα τον πρόεδρο κ. Σίσι για τη συνάντηση μου με τον Ερντογάν.

»Οι προοπτικές εμβάθυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα όπως η Οικονομία και η κλιματική αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώνουν την ένταση από τις αγεφύρωτες διαφορές μας, όπως στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο.

Σχετικά άρθρα