Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Ισραηλινή ιστοσελίδα: Mήνυμα σε Τουρκία και σήμα προς στο Ιράν η άσκηση «Ηνίοχος»

Ισραηλινή ιστοσελίδα: Mήνυμα σε Τουρκία και σήμα προς στο Ιράν η άσκηση «Ηνίοχος»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Άσκηση Ηνίοχος, Ιράν, Ισραήλ, Πολεμική Αεροπορία, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία,

Το δημοσίευμα της ιστοσελίδας Y-NET αναφέρεται στην αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» που διεξάχθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα και στη σύσφιξη των σχέσεων που επέφερε μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν.

Ο αρθρογράφος RON BEN YISHAI σημειώνει ότι κύριος στόχος της Ελλάδας, που φιλοξένησε την άσκηση, ήταν η βελτίωση και η αναβάθμιση των πολεμικών ικανοτήτων και της τακτικής της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των άλλων φιλικών πολεμικών αεροποριών που συμμετείχαν.

Παράλληλα, όμως, η άσκηση είχε και άλλον πολιτικό – στρατηγικό στόχο εκ μέρους της Ελλάδας: ενίσχυση της διεθνούς θέσης της –εφόσον ξένες πολεμικές αεροπορίες έδρασαν σαν συνασπισμός από ελληνική βάση εναντίον κοινού εχθρού– καθώς και εκφοβισμός της Τουρκίας.

Κατά τις ασκήσεις, μπορεί μεν οι Έλληνες να μην ανέφεραν ξεκάθαρα την Τουρκία ως τον εχθρό που προσομοίωναν ότι έπρεπε να αντικρούσουν στην προσπάθειά του να καταλάβει ελληνικό νησί, δεν ήταν όμως δύσκολο να το αντιληφθούν όσοι συμμετείχαν.

Σημειώνεται ότι ήταν σημαντικό για όλους να υπαινιχθούν προς τα ποια πλευρά έκλινε η υποστήριξή τους όσον αφορά στην «ελληνο-τουρκική» διένεξη, περιλαμβανομένων των ΗΑΕ, των ΗΠΑ και φυσικά του Ισραήλ.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται, επίσης, δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδας που ήταν παρών στην άσκηση και πολύ φιλικός προς τους συμμετέχοντες.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα φιλοδοξεί να προωθήσει την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη στην Ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

»Επιθυμεί σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού, αλλά δεν είναι αφελής και γνωρίζει ότι υπάρχουν πιθανότητες διενέξεων.

»Για τον λόγο αυτόν είναι μεγάλη η χαρά που το Ισραήλ συμμετέχει στην σημαντική αυτή άσκηση».

Τίτλος: «Διπλωματία στα ουράνια: Η μεγαλύτερη άσκηση στην Ελλάδα, μήνυμα προς στην Τουρκία και σήμα προς στο Ιράν»

Υπότιτλος: «Ασκήσεις πολέμου σε άγνωστο περιβάλλον, επίδειξη ικανοτήτων και κυρίως ενίσχυση σχέσεων: η ισραηλινή πολεμική αεροπορία συμμετέχει στη διεθνή άσκηση στην Ελλάδα και παράλληλα με τα μηνύματα προς την Τεχεράνη και την Άγκυρα, ενισχύει την πολιτική θέση του Ισραήλ.

»Από τον αρχιστράτηγο Amikam Norkin που επέδειξε διπλωματικές ικανότητες, μέχρι την ψιλοκουβεντούλα με τον Π/Θ της Ελλάδας και με Αμερικανό στρατηγό: Ο Ron Ben Yishai με τους μάχιμους πιλότους».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα Y-NET

Σχετικά άρθρα