Κανένα δικαστήριο δεν θα δώσει ΑΟΖ στο Καστελλόριζο υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Habertürk, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη.
Η Ελλάδα βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο, είπε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κάνοντας πάλι λόγο για μαξιμαλιστική στάση της Αθήνας.
Να σημειωθεί ότι για «μαξιμαλιστικές» ελληνικές θέσεις μιλάνε και οι σημιτικοί δεξιάς κι αριστεράς και φυσικά οι μεγάλοι «φωστήρες» του περιβόητου ΕΛΙΑΜΕΠ.
Και επί της ευκαιρίας: Τι θα γίνει σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ; Θα ανέχεστε για πολύ καιρό ακόμα να σας «κουμαντάρουν» οι σημιτικοί;
«Υπάρχει ο επονομαζόμενος χάρτης της Σεβίλλης, τον οποίο η Ελλάδα ονομάζει διεθνές δίκαιο.
»Σύμφωνα με αυτόν τον χάρτη, η Τουρκία θα αναπνέει στον Κόλπο της Αττάλειας, αλλά δεν θα μπορεί να πάει πουθενά στο Αιγαίο.
»Απαιτεί μια θαλάσσια ζώνη 40 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων για το Καστελόριζο, ακριβώς απέναντι από το Κας.
»Όταν το αναφέρουμε, λένε “ενεργείτε κατά του διεθνούς δικαίου”.
»Ποιο δικαστήριο θα παράσχει θαλάσσια ζώνη σε ένα τέτοιο νησί;
»Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας, ούτε Γαλλίας-Αγγλίας, ούτε Λιβύης με άλλες μεσογειακές χώρες, ούτε Ουκρανίας και Ρουμανίας.
»Η Ελλάδα έχει μια μαξιμαλιστική προσέγγιση στο θέμα αυτό.
»Το Δικαστήριο της ΕΕ έχει αποφανθεί ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία ως προς αυτό, ειδικά στην υπόθεση για τη θαλάσσια δικαιοδοσία μεταξύ Σλοβενίας-Κροατίας.
»Τα σχόλια ή οι επικρίσεις της ΕΕ δεν έχουν καμία ισχύ.
»Η Ελλάδα δηλώνει 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικών υδάτων. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα αλλού στον κόσμο.
»Αυτό ονομάζει η Ελλάδα διεθνές δίκαιο. Βαφτίζει τις φανταστικές της αξιώσεις διεθνές δίκαιο. Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται αυθαίρετα».
Τότε ο κ. Τσαβούσογλου δεν έχει λόγο άλλο να αρνείται η χώρα του να αναγνωρίσει το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (UNCLOS).
Να την αναγνωρίσουν την UNCLOS εάν τολμούν και να πάμε στη Χάγη. Αλλά τέτοιοι είναι, τζάμπα μάγκες.