Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Λιβύη: Επαναλειτουργεί η Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη (φωτο+βίντεο)

Λιβύη: Επαναλειτουργεί η Ελληνική Πρεσβεία στην Τρίπολη (φωτο+βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βίντεο, Διπλωματικό Σώμα, Ελληνική Ομογένεια, Ελληνική Πρεσβεία Τρίπολη, Κυριάκος Μητσοτάκης, Λιβύη, Νίκος Δένδιας, Τρίπολη, Υπουργείο Εξωτερικών, Φωτογραφίες,

«H Ελλάδα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Λιβύη και ως διαχρονικά καλός γείτονας και μέλος της ΕΕ, να στηρίξει τον λαό της στην ανασυγκρότηση της χώρας», έγραψε ο Νίκος Δένδιας στο Twitter δημοσιεύοντας φωτογραφίες από την επαναλειτουργία της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη.

«Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Αναρτήσεις από την Πρεσβεία της χώρας μας στην Τρίπολη έκανε στο Twitter και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με την τελετή της επίσημης επαναλειτουργίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τρίπολη ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη.

«Εσείς είστε εκείνοι που, σε δύσκολες συνθήκες, κρατήσατε ζωντανή τη φωνή της πατρίδας μας, όταν τα πάντα γύρω σας συνταράσσονταν από πολυετή εμφύλιο, από τον σπαραγμό, κυριολεκτικά, που διέλυσε τις υποδομές και τον κοινωνικό ιστό της χώρας αυτής» σημείωσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους προέδρους και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στην Τρίπολη.

Στη λιτή και συγκινητική τελετή που πραγματοποιήθηκε, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Το ταξίδι αυτό έχει πολλαπλή στόχευση: Την επισφράγιση της επανέναρξης των διμερών μας σχέσεων με τη “νέα” Λιβύη.

»Την έκφραση της στήριξής μας στο δύσκολο αλλά και συνάμα συναρπαστικό εγχείρημα: Η χώρα να σηκωθεί όρθια από τις στάχτες του πολέμου και να γιατρέψει, επιτέλους, τις πηγές της.

»Και, προπαντός, τη ρητή δήλωση ότι στο πρόσωπο της Ελλάδας, ο λιβυκός λαός θα βρει έναν ειλικρινή φίλο, ειλικρινή συμπαραστάτη.

»Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια ο τόπος αυτός να επιστρέψει στην πολιτική ομαλότητα και στην οικονομική ευημερία».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι σύντομα «η χώρα μας θα έχει και δεύτερη διπλωματική εκπροσώπηση στη Λιβύη, με τη λειτουργία του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη.

»Έτσι, μαζί με την Πρεσβεία μας, εδώ, στην Τρίπολη -που ανασυστάθηκε, θυμίζω, ουσιαστικά εκ του μηδενός- θα διαμορφωθούν δύο ισχυροί βραχίονες για να γεφυρώσουν τις όποιες αποκλίσεις υπήρχαν στο παρελθόν μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά και να οικοδομήσουν νέους δεσμούς συνεργασίας και κοινής προόδου».

Τόνισε δε πως «η Ελλάδα έχει μακροχρόνιους δεσμούς με την περιοχή.

»Κατανοεί, πιστεύω, περισσότερο από άλλους, την ιστορία της χώρας, η οποία από αποικιακή κατάκτηση πέρασε στη συντηρητική μοναρχία και, έπειτα, σε ένα αυταρχικό καθεστώς για να ακολουθήσει ένας πολυετής αιματηρός εμφύλιος.

»Είναι καιρός, λοιπόν, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στον κ. Πρόεδρο και στον κ. Πρωθυπουργό να σταθεί στα πόδια της ανεξάρτητη.

»Χωρίς κηδεμόνες και δίχως παρεμβάσεις τρίτων, που προσπάθησαν να δεσμεύσουν το μέλλον της με “συμφωνίες” που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.

»Και, ασφαλώς, να σταθεί στα πόδια της, χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς μισθοφόρους, η παρουσία των οποίων υπονομεύει την κυριαρχία και την ειρήνη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με το προσωπικό της Πρεσβείας που αναλαμβάνει καθήκοντα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τις πολύτιμες υπηρεσίες που θα προσφέρουν σε όλους όσοι τις αναζητήσουν στο «σπίτι» της Ελλάδος στην Λιβύη, όπου «η ελληνική καρδιά θα χτυπά πιο δυνατά».

«Οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν στο απαιτητικό σας έργο», τόνισε.

Στην Πρεσβεία παραβρέθηκαν Έλληνες που διαβιούν και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη Λιβύη μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας στην Τρίπολη, Δημήτρης Αναστασίου αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης, Κανάκης Μανδαλιός.

Σχετικά άρθρα