Ο Ζόραν Ζάεφ, σε επετειακή ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ της Παρασκευής για τα δύο χρόνια από την επίσκεψη στα Σκόπια του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, προχώρησε σε μονομερή παραβίαση -εάν όχι ακύρωση- της Συμφωνίας των Πρεσπών. Εκτός εάν δήλωσε Έλληνας και δεν το καταλάβαμε. Τι εννοούμε:
Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας έγραψε στην τελευταία παράγραφο της επετειακής του ανάρτησης:
«Η Συμφωνία των Πρεσπών στο νομικό πλαίσιο της προστατεύει επιπλέον την μακεδονική ταυτότητα και πολιτισμό, καθώς και την ιδιαιτερότητα της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί το θεμέλιο λίθο της ανεξαρτησίας μας και του αυτόχθονου έθνους μας».
Ποια ταυτότητα; Ποιο αυτόχθον έθνος; Ποιον πολιτισμό;
Οι διεθνείς συμφωνίες αναγνωρίζουν ιθαγένειες (υπηκοότητες) όχι εθνότητες. Ούτε πολιτισμούς, ούτε αυτοχθονίες.
Η Συμφωνία των Πρεσπών ΔΕΝ προστατεύει καμία δική του ταυτότητα, αυτό που κάνει είναι να τη διαχωρίσει από τον σφετερισμό της ελληνικής αρχαιομακεδονικής.
Αναφορικά με το «έθνος», στη Συμφωνία των Πρεσπών ρητά αναφέρεται:
«Η ιθαγένεια του Δεύτερου Μέρους θα είναι Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, και θα εγγράφεται έτσι σε όλα τα ταξιδιωτικά έγγραφα» (άρθρο 1 παρ. β).
Ιθαγένεια σημαίνει υπηκοότητα, όχι εθνότητα.
Και συνεχίζει το ίδιο άρθρο:
γ) Η επίσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους θα είναι η «Μακεδονική γλώσσα», όπως αναγνωρίσθηκε από την Τρίτη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων, που διεξήχθη στην Αθήνα το 1977, και περιγράφεται στο Άρθρο 7 (3) και (4) της παρούσας Συμφωνίας.
δ) Οι όροι «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» έχουν την έννοια που αποδίδεται στο Άρθρο 7 της παρούσας Συμφωνίας.
Πάμε στο άρθρο 7:
1. Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστική κληρονομιά.
[σ.σ. Διαχωρίζει, διακρίνει δεν προστατεύει].
2. Όταν γίνεται αναφορά στο Πρώτο Μέρος (σ.σ. Ελλάδα), με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.
3. Όταν γίνεται αναφορά στο Δεύτερο Μέρος (Βόρεια Μακεδονία), με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).
4. Το Δεύτερο Μέρος σημειώνει ότι η επίσημη γλώσσα του, η Μακεδονική γλώσσα, ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών. Τα Μέρη σημειώνουν ότι η επίσημη γλώσσα και άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους.
5. Τίποτα στην παρούσα Συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο, ή να αλλοιώσει ή να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους.
Οφείλει λοιπόν ο κ. Ζάεφ να αποσαφηνίσει σε ποιο «αυτόχθον έθνος» ανήκει ο λαός του, που πολύ σαφέστατα μιλά μία νοτιοσλαβική γλώσσα αμοιβαία κατανοητή με τα βουλγαρικά.
Στους αρχαίους Μακεδόνες; Μα αυτοί ήταν Έλληνες και προφανώς δεν συνιστούσαν διαφορετικό έθνος από το ελληνικό.
Στους Ιλλυριούς; Αυτούς όμως τους διεκδικούν για προγόνους οι Αλβανοί. Στους Θράκες;
Τότε γιατί δεν ονομάστηκε η χώρα του βορειοδυτική Θράκη ή νοτιοανατολική Ιλλυρία;
Εάν ο Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζει ότι ο λαός του είναι αυτόχθονας, δηλαδή γηγενής -άρα αρχαίος- σε ποιο έθνος ανήκει;
Σαφέστατα ο Ζόραν Ζάεφ εννοεί ότι δεν είναι Σλάβοι.
Διότι οι Σλάβοι ήρθαν στα Βαλκάνια τον μεσαίωνα από αλλού, ΔΕΝ είναι αυτόχθονες.
Ξαναρωτάμε: Σε ποιο ΑΡΧΑΙΟ γηγενές έθνος αναφέρεται; Στο ελληνικό;
Αυτό είναι το μοναδικό αυτόχθον (γηγενές) έθνος της Βαλκανικής με αδιαίρετη ιστορική και ταυτοτική συνέχεια.
Εάν ο κ. Ζάεφ αποφάσισε να προσχωρήσει στο ελληνικό έθνος καλοδεχούμενος. Αυτό θα έλυνε δια παντώς όλα τα προβλήματα του λαού του.
Αποδέχεται την ιστορική αλήθεια ότι αυτός κι ο λαός του είναι εξισλαβισμένοι γλωσσικά (σλαβόφωνοι) Έλληνες;
Εάν όμως αισθάνεται ότι ανήκει σε αυτόχθον έθνος το οποίο δεν είναι το ελληνικό -είναι μήπως το «μακεδονικό»;- μόλις άνοιξε καινούργια προβλήματα.
Μόλις άνοιξε ασκό Αιόλου ο κ. Ζάεφ.
Και πολύ λυπούμαστε γιατί στην περίπτωση αυτή αποδεικνύεται αναξιόπιστος και άτιμος.
Υ.Γ.: Τους Αλβανούς, που αποτελούν το 30% του λαού του, τους ρώτησε αλήθεια για αυτή τη δήλωση;
Ο Ζόραν Ζάεφ και ο «αυτόχθονας λαός» του ΔΕΝ πρέπει να μπoυν ποτέ στην ΕΕ εάν συνεχιστεί αυτό το βιολί.
Αρκετά με το ψευδοαρχαιομακεδονικό τσίρκο, το οποίο αρνείται να αποχωριστεί, αρνείται να εγκαταλείψει την ψευδοϊστορία και την ψευδοταυτότητα.
Δεν τον προτρέπουμε σε καμία περίπτωση να ασπαστεί τον βουλγαρισμό.
Αλλά εάν διεκδικεί αυτοχθονία τότε ο ελληνισμός είναι μονόδρομος.
Εάν δεν θέλει να είναι Έλληνας και δηλώνει αυτόχθονας διαπράττει σαφέστατο νέο σφετερισμό, αναβιώνει τον ψευδομακεδονισμό και διαστρεβλώνει εκ νέου την ιστορία.
Θα γίνουν επιτέλους αυτοί οι σλαβόφωνοι κανονικοί άνθρωποι; Ή θα συνεχίσουν να αποτελούν πρόβλημα;
Κι ακόμα -υπενθυμίζουμε- ενώ πέρασαν δύο χρόνια δεν έχει τοποθετήσει ούτε τις ταμπέλες – επιγραφές στα αγάλματα που θα δηλώνουν ότι είναι ελληνικά. Η Συμφωνία των Πρεσπών προέβλεπε διορία έξι μηνών.
Πόσο αναξιόπιστος και κουτοπόνηρος επαρχιώτης νομίζει ότι είναι; Τι θέλει; Σκληρή ισχύ; Δεν καταλαβαίνει με καλούς τρόπους;