Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Μαζί δυνατοί!» το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Φλώρου στους Σαουδάραβες συμμάχους (βίντεο)

«Μαζί δυνατοί!» το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του Φλώρου στους Σαουδάραβες συμμάχους (βίντεο)
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για 115 Πτέρυγα Μάχης (Σούδα), Βίντεο, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Κωνσταντίνος Φλώρος, Πολεμική Αεροπορία, Σαουδική Αραβία, Σούδα, Στρατιωτική Άσκηση, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Στο πλαίσιο του ευρύτερου πλέγματος διεθνών δραστηριοτήτων με φίλες και σύμμαχες χώρες που έχει σχεδιάσει, συντονίζει και διεξάγει το ΓΕΕΘΑ, ολοκληρώθηκε η διμερής άσκηση «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας (ROYAL SAUDI AIR FORCE – RSAF), με την επωνυμία «FALCON EYE – 1», αναφέρει το Επιτελείο σε ανακοίνωσή του το Σάββατο.

Η ανωτέρω LIVEX (Live Exercise) άσκηση έλαβε χώρα από την Τρίτη 09 έως την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, με την μεταστάθμευση για πρώτη φορά προσωπικού και μέσων της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας (RSAF) στην Αεροπορική Βάση της Σούδας στην Κρήτη, κατά την οποία εκτελέστηκαν αποστολές σύνθετων αεροπορικών επιχειρήσεων τύπου Air Superiority / Supremacy, καθώς και προστασία – προσβολή στόχων σε ξηρά και θάλασσα (πατήστε εδώ).

Επιπρόσθετα την 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου καθώς και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων (ΓΕΕΔ) του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα (πατήστε εδώ).

Η «Saudi – Hellenic Joint Exercise 21» αφενός συνέβαλε στην επαύξηση του επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και μαχητικής ικανότητας των συμμετεχουσών δυνάμεων αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα αυτών, αφετέρου αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση των δύο χωρών και την συνεχή αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε αμυντικό επίπεδο.

«Καλή επιστροφή στην Πατρίδα! Ευχαριστούμε! Μαζί δυνατοί! Εις το επανιδείν! Σύντομα!!» έγραψε στο Twitter ο Κωνσταντίνος Φλώρος αποχαιρετώντας τους Σαουδάραβες συμμάχους:

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν στη Σαουδική Αραβία οι αεροπόροι της Αραβικής χώρας, ενώ αυτή η διμερής εκπαίδευση, επισφραγίστηκε με τον καλύτερο τρόπο ύστερα κι από την έλευση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων General Fayyad bin Hamed Al-Ruwaili, στην 115 Πτέρυγα Μάχης όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας ομόλογός του.

Η σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο έχει ιδιαίτερη σημασία στη γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής.

Tweet Σαουδαράβων πιλότων

«Εκπαιδευόμαστε με τους καλύτερους πιλότους της Ευρώπης που είναι της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

»Οι καλύτεροι μαχητές ήταν από την 340 Μοίρα “Αλεπού” που κατά την εκπαίδευση είχε τον ρόλο των εχθρικών αεροσκαφών.

»Ο Διοικητής της 340 Μοίρας είναι ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ το 2020», έγραψε Σαουδάραβας πιλότος.

Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Δεν αποκλείεται μετά τον Ελληνικό «Ηνίοχο», ορισμένα «μπλε φτερά» να ταξιδέψουν στη Σαουδική Αραβία, ώστε η διαλειτουργικότητα που ξεκίνησε από τη Σούδα, να συνεχιστεί στο Ριάντ.

Όπως και προηγούμενες χρονιές τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα συμμετάσχουν στον «Ηνίοχο».

Μετά τον Σεπτέμβριο, τα F-16 Block 60 θα προσγειωθούν αυτή τη φορά στην 117 Πτέρυγα Μάχης, στην Ανδραβίδα για να λάβουν μέρος στην άσκηση που θα πάρουν μέρος ιπτάμενοι από τις κορυφαίες Πολεμικές Αεροπορίες στον κόσμο.

Ο «Ηνίοχος» από το 2015 έχει γίνει πολυεθνική άσκηση και έκτοτε έχουν συμμετάσχει σε αυτήν συνολικά έξι ξένες χώρες (Βρετανία, ΗΑΕ, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Κύπρος).

Σχετικά άρθρα