Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η «”Μακεδονική” Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» αρνείται να αλλάξει όνομα και να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η «”Μακεδονική” Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» αρνείται να αλλάξει όνομα και να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Σκόπια, Χρίστιαν Μίτσκοσκι,

Η «“Μακεδονική” Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» – «MANU» στη Βόρεια Μακεδονία είπε «όχι» στη Συνθήκη των Πρεσπών και «όχι» στην αλλαγή της ονομασίας «Μακεδονική» ανέφερε η εφημερίδα «Vecer», όπως δημοσιεύει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA και αναδημοσιεύει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Το υψηλότερο επιστημονικό ίδρυμα στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αρνήθηκε να αλλάξει το όνομά του προσθέτοντας το «Βόρεια» σε αυτό.

Οι ακαδημαϊκοί σε πρότασή τους την οποία υπέβαλαν στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση ζήτησαν την κατάργηση του νόμου.

Παραδόξως, έλαβαν μια θετική απάντηση από το κοινοβούλιο, δηλαδή ότι ο νόμος θα αποσυρθεί, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ακαδημίας Λιούπτσο Κοτσάρεφ.

«Στείλαμε ένα επίσημο αίτημα στο Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, το οποίο αναφέρει ότι θέλουμε να ανακαλέσουμε τον νόμο για αλλαγή του ονόματος της MANU.

»Χθες λάβαμε μια ειδοποίηση από το κοινοβούλιο ότι το σχέδιο νόμου θα αποσυρθεί», δήλωσε ο Πρόεδρος της «Μακεδονικής» Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.

Η MANU είναι το πρώτο κρατικό ίδρυμα που αντιτάχθηκε επίσημα στην αλλαγή του ονόματος και αρνήθηκε να προσθέσει τον ορισμό του «Βόρεια».

Η θέση του MANU αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, αν και κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να αναμένεται μετά την ομιλία του προέδρου Κοτσάρεφ στην ετήσια συνάντηση του θεσμικού οργάνου και μετά από αρκετές συνεντεύξεις.

«Να επανεξετασθεί το ζήτημα της ονομασίας»

Είπε ότι ίσως οι συνθήκες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πρέπει να επανεξεταστούν και αντιτάχθηκε έντονα στη θέση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ που απαγορεύει τους όρους «Δημοκρατία της Μακεδονίας», «Μακεδονικό» ή «Μακεδονική».

Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε γρήγορα τα ονόματα σχεδόν όλων των θεσμικών οργάνων.

Μετά από αυτήν την κίνηση της MANU δεν είναι ακόμη σαφές εάν άλλα θεσμικά όργανα θα ακολουθήσουν τα χνάρια της.

«Τελευταία φορά που ειπώθηκε ότι η MANU θα άλλαζε το όνομά της ήταν το 2019, αλλά ο Κοτσάρεφ και ο προκάτοχός του αντιστάθηκαν στην πίεση και παρέμειναν συνεπείς με τις αρχές της διατήρησης της ταυτότητάς τους», γράφει η εφημερίδα «Βέτσερ».

Ο ηγέτης του ψευδοαρχαιομακεδονικού VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, συνεχάρη τη «MANU» για την απόφαση να αρνηθεί να αλλάξει το όνομα, χαρακτηρίζοντας για μία ακόμη φορά τη Συμφωνία των Πρεσπών «προδοσία» και «ήττα».

Δημοσιεύματα στη Vecer:

1. Грчева: МАНУ успеа да си го задржи името

2. МАНУ не сака да биде „Северна“, Заев натеран да се повлече!

Σχετικά άρθρα