Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι βγάζουν όλο τον στόλο στο Αιγαίο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Οι Τούρκοι βγάζουν όλο τον στόλο στο Αιγαίο για τη «Γαλάζια Πατρίδα»
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,

Την ετήσια μεγάλη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η οποία θα διεξαχθεί από τις 25 Φεβρουαρίου έως τις 7 Μαρτίου στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, κατά την οποία θα αξιολογηθεί η ετοιμότητα των μονάδων και πλοίων υπό την διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων.

Κατά την άσκηση θα λάβουν μέρος 87 πλοία, 27 αεροσκάφη και 20 ελικόπτερα ενώ θα δοκιμαστούν οι δυνατότητές των μονάδων για κοινές ναυτικές επιχειρήσεις με στόχο την αύξηση της ετοιμότητας μάχης τους.

Θα συμμετάσχουν επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη υψηλής ταχύτητας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως στόχοι, ενώ θα πραγματοποιούνται και πυροβολισμοί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πραγματικό περιβάλλον επιχείρησης.

Το «Τσεσμέ» εισέβαλε στο Αιγαίο

Απύθμενο θράσος, ως γνωστό, έχουν οι Τούρκοι. Και είναι επίσης γνωστό ότι κάνουν το άσπρο-μαύρο.

Πηγές του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας έκαναν απεγνωσμένη προσπάθεια να δώσουν απάντηση στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης για το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ στο Αιγαίο.

Όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Hellas Journal, το «Τσεσμέ», που ανήκει στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας εισέβαλε στο Αιγαίο την Κυριακή το βράδυ.

Συγκεκριμένα, μπήκε στην περιοχή που παράνομα η Τουρκία δέσμευσε με NAVTEX δυτικά του Αη Στράτη και της Λήμνου.

Οι πηγές του τουρκικού υπουργείου υποστηρίζουν:

«Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα από την 25η Ιανουαρίου και μετά, οπότε ξεκίνησαν οι “διαβουλευτικές επαφές”, πραγματοποίησε πολλές δραστηριότητες που κλιμάκωσαν την ένταση στο Αιγαίο, όπως ασκήσεις και διάφορες αποστολές υποβρυχίων, συνεχίζοντας την αδιάλλακτη στάση και ρητορική της».

Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι κι η Ελλάδα προέβη σε παρόμοιες ενέργειες και συγκεκριμένα -όπως ψευδέστατα αναφέρουν- «το Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο HS Ναυτίλος, που ανήκει στο ελληνικό πολεμικό ναυτικό, πραγματοποίησε παρόμοιες έρευνες στα βόρεια και δυτικά της Λέσβου και στα βόρεια της Χίου και της Ικαρίας κι εντός των διεθνών υδάτων».

Υποστηρίζουν ότι ανάλογη δραστηριότητα υποβρύχιων ερευνών πραγματοποιεί και το ελληνικό ερευνητικό πλοίο AEGAEO μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου σε διεθνή ύδατα, χωρίς να είναι σαφές στη Navtex, που εκδόθηκε στις 18 Φεβρουαρίου, πότε θα ολοκληρωθούν.

Σημειώνουμε ότι οι περιοχές στις οποίες αναφέρονται οι Τούρκοι είναι ελληνικές και ουδείς τις αμφισβητεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ερευνητικό πλοίο Τσεσμέ διεξάγει υδρογραφικές επιστημονικές και τεχνικές έρευνες στα διεθνή ύδατα του βόρειου Αιγαίου, στο πλαίσιο ετήσιου προγράμματος δραστηριοτήτων, ενώ τονίζεται ότι οι έρευνες, οι οποίες δεν διεξάγονται στο βυθό, πραγματοποιούνται σε πλήρη συμμόρφωση με τη Σύμβαση της Βέρνης του 1976. Ο παραπάνω ισχυρισμός είναι ψεύτικος.

«Ομοίως -υποστηρίζουν οι πηγές- και η υποθαλάσσια (;) ανακοίνωση για πραγματοποίηση άσκησης με πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο μεταξύ 17 Μαρτίου και 27 Απριλίου 2021, όπου περιλαμβάνει περιοχές χωρικών υδάτων νησιών με μη αποστρατικοποιημένο καθεστώς, όπως η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος, η Λέσβος, το Καστελόριζο, τα Ψαρά, η Χίος, η Σαμοθράκη, αποκαλύπτει ότι η πλευρά που αυξάνει την ένταση είναι η Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις πηγές του τουρκικού υπουργείου, που προκαλούν γέλια με τους ισχυρισμούς τους:

«Παρόλο που η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες, ακόμη και κατά την περίοδο των διαβουλευτικών επαφών, η Τουρκία τηρεί μία υπομονετική, αποφασιστική και ψύχραιμη στάση, προκειμένου να υπάρξει μία δίκαιη, νόμιμη, μόνιμη και βιώσιμη λύση, βασισμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας, τον αμοιβαίο διάλογο και τις συνομιλίες και στη βάση μίας σοβαρής και ειλικρινούς προσέγγισης.

»Η προσδοκία μας από την Ελλάδα, ως απάντηση στην εποικοδομητική στάση που τηρούμε από την αρχή, είναι να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση, τις ενέργειες και τα λόγια που κλιμακώνουν την ένταση και να καταβάλει προσπάθειες για μία λύση μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου και συνομιλιών.

»Οι δηλώσεις της Ελλάδας ότι εμείς προβαίνουμε σε ενέργειες που αυξάνουν την ένταση δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια.

»Παρακολουθούμε μετά λύπης και εκπλήξεως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, των διαβουλευτικών επαφών μεταξύ των χωρών μας, αυτές τις δημόσιες δηλώσεις που κάνει η Ελλάδα με σκοπό να παραπλανήσουν τη διεθνή κοινότητα.

»Αυτές οι δηλώσεις αποτελούν σαφή ένδειξη της αδιάλλακτης στάσης της Ελλάδας, η οποία δεν θέλει τα ζητήματα να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου», υποστηρίζουν οι τουρκικές πηγές.

Σχετικά άρθρα