Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη

Η Βόρεια Μακεδονία συμμετέχει στα ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για DAMCO ENERGY (Όμιλος Κοπελούζου), Αλεξανδρούπολη, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Βαλκάνια, Βόρεια Μακεδονία, Δημήτρης Κοπελούζος, Ενέργεια, Ζόραν Ζάεφ, Ηλεκτρικό Ρεύμα, Σκόπια, Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), Φυσικό Αέριο,

Η Βόρεια Μακεδονία θα συμμετάσχει στο 10% του έργου για την κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την παράκτια πόλη της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, επενδύοντας μεταξύ 6,5 και 7,5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, όπως μεταδίδει το seenews.

Επιπλέον, η Βόρεια Μακεδονία θα αγοράσει μερίδιο 25% σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο που θα κατασκευαστεί κοντά στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζάεφ στο κοινοβούλιο στα Σκόπια την Τετάρτη.

Ο τερματικός σταθμός LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2023, σχεδιάζεται να περιλαμβάνει μια μονάδα πλωτής αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU), και θα αποτελέσει μια νέα, ανεξάρτητη πύλη ενέργειας για τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Ο σταθμός θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης LNG 170.000 κυβικά μέτρα και χωρητικότητα φυσικού αερίου που θα υπερβαίνει τα 5,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Ο Ζάεφ πρόσθεσε την Τετάρτη ότι η χώρα αναμένει να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 την κατασκευή διασύνδεσης Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας που θα διασφαλίσει την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ελλάδα.

Η Βόρεια Μακεδονία εξασφάλισε επιχορήγηση 14 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του επενδυτικού πλαισίου των Δυτικών Βαλκανίων για το έργο αξίας 54 εκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Όπως έγραφε η ιστοσελίδα ypodomes.com στα μέσα Νοεμβρίου, πρόκειται για τη μονάδα φυσικού αερίου 830 MW της DAMCO ENERGY, η οποία είναι θυγατρική του Ομίλου Κοπελούζου.

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απ’ ευθείας φυσικό αέριο από τον FSRU Αλεξανδρούπολης στον οποίο μετέχει και ο Όμιλος Κοπελούζου.

Πρόκειται επομένως για δύο έργα που πάνε μαζί χέρι-χέρι, και υπάρχει η δυνατότητα το ένα να συμπληρώνει το άλλο.

Βέβαια, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com, θα είναι το ιδανικό, αλλά ακόμα και σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί η μονάδα θα τροφοδοτείται από το ΕΣΜΦΑ.

Η κατασκευή της εν λόγω μονάδας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021, παίρνοντας μία μικρή παράταση καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την εκκίνηση των εργασιών περί τα τέλη του 2020.

Σύμφωνα με ίδιες πηγές η καθυστέρηση αυτή οφείλεται κυρίως στα εμπόδια που έχει θέσει η πανδημία του κορωνοϊού καθώς και σε μερικά κολλήματα και διαδικαστικά της γραφειοκρατίας.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει αισιοδοξία για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας μέχρι το 2023 και εν πάσει περιπτώσει η DAMCO ENERGY είναι σε θέση να ολοκληρώσει το έργο εντός διετίας από τη στιγμή που θα πάρει το πράσινο φως.

Το συγκεκριμένο έργο είναι νευραλγικό τόσο για το εθνικό μας σύστημα, όσο και για αυτό των βαλκανικών χωρών.

Μάλιστα εκτός από ξένους επενδυτές και εταιρίες η μονάδα προσελκύει το ενδιαφέρον και από κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτική του συνέντευξη τον Νοέμβριο δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να συμμετάσχει κατά 25% σε ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου που θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη.

Η επιθυμία αυτή της Βόρειας Μακεδονίας στο σημαντικό αυτό έργο βασίζεται στην ανάγκη για κάλυψη του ενεργειακού της ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στις 2 Gwh, ποσό το οποίο ανέρχεται στο 50% της παραγωγής της υπό συζήτηση μονάδας.

Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, μέσω της μονάδας αυτής θα τροφοδοτείται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κομοτηνή.

Η μονάδα

Ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, με μεικτή ονομαστική ισχύ 662 MWe, με την καθαρή ισχύ που θα διοχετεύεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να αγγίζει τα 650 MWe.

Ο Σταθμός προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Χρονικός στόχος για τη λειτουργία της Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου είναι πλέον το 2023.

Τι σημαίνει η κατασκευή της μονάδας της DAMCO ENERGY για την Ελλάδα

Σε οποιαδήποτε περίπτωση πρόκειται για μία ακόμα σημαντική ενεργειακή επένδυση επί ελληνικού εδάφους, η οποία θα ενισχύει περισσότερο το ρόλο της χώρας μας ως ενεργειακού παίκτη και ρυθμιστή στα Βαλκάνια.

Όσον αφορά το εσωτερικό η στροφή προς το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί όχι απλά μία εναλλακτική του μέλλοντος αλλά είναι επιτακτική ανάγκη του παρόντος καθώς μέχρι το 2028 θα έχουν κλείσει όλες οι λιγνιτικές μονάδες και το συγκεκριμένο καύσιμο θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» στο δρόμο προς την πλήρη απαανθρακοποίηση της παραγωγής ενέργειας.

Σχετικά άρθρα