Μετάθεση ευθυνών για το «ναυάγιο» των ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων επιχειρεί να κάνει ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα λάβει αποφάσεις σχετικά με τη στάση της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και πιθανές κυρώσεις σε βάρος της.
Έτσι, ο Τσαβούσογλου στο πλαίσιο συνέντευξης ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ξεφύγει από τον διάλογο, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει χρησιμοποιώντας μια στρατηγική λοιδορίας», και προσθέτοντας ότι «η πόρτα της Τουρκίας παραμένει ανοικτή για διάλογο».
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην πρόταση για σύγκληση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι αποτελεί μια ευκαιρία για συνεργασία.
Πρόσθεσε, δε, ότι η τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες θα έχει την Πέμπτη συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου να διοργανωθεί η Διάσκεψη.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Αθήνα για τη μη έναρξη διερευνητικών επαφών.
«Το ερευνητικό μας πλοίο Ουρούτς Ρέις διέκοψε τις δραστηριότητές του, δίνοντας ευκαιρία στη διπλωματία.
»Χάρη στη Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διερευνητικές συνομιλίες.
»Λίγες ώρες πριν η Τουρκία και η Ελλάδα σκόπευαν να ανακοινώσουν τις συνομιλίες αυτές, η Ελλάδα υπέγραψε τη λεγόμενη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ορίων με την Αίγυπτο, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης στην υφαλοκρηπίδα τους», τόνισε.
Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι η ΕΕ επιτρέπει σε Ελλάδα και Κύπρο «να παρενοχλούν το σύστημα».
«Η Σύνοδος της ΕΕ τον Οκτώβριο συνέχισε επίσης την απειλή της.
»Κάθε φορά που η Τουρκία ανοίγει το δρόμο για διπλωματία παίρνει ως απάντηση απειλές και προκλήσεις.
»Γιατί; Επειδή η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει με αυτήν τη στρατηγική λοιδορίας.
»Και η ΕΕ είναι συνένοχη, επιτρέποντας δύο μέλη να παρενοχλούν ολόκληρο το σύστημα», κατέληξε.