Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα χαιρετίζει και υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη στο Αφγανιστάν

Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα χαιρετίζει και υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για ειρήνη στο Αφγανιστάν
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αφγανιστάν, Ισλαμιστές, Νίκος Δένδιας, Ταλιμπάν, Τζιχαντιστές, Υπουργείο Εξωτερικών,

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ξεκαθάρισε την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου ότι Ελλάδα χαιρετίζει την έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και των Ταλιμπάν, στην πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα.

Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Διάσκεψη Δωρητών για το Αφγανιστάν ότι η παρούσα ευκαιρία για ειρήνη δεν πρέπει να χαθεί.

«Καλούμε όλες τις γειτονικές χώρες να συνεργαστούν με θετικό τρόπο, ενώ ταυτόχρονα να απέχουν από οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε χαρακτηρίζοντας τις διαπραγματεύσεις, ως «ένα σημαντικό βήμα για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή».

Μάλιστα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι στην ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει να εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές φατρίες και όλα τα μέλη της κοινωνίας του Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών.

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη διάσκεψη δωρητών μια «πολύ καλή ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να ανανεώσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν στον αγώνα τους για ειρήνη, ευημερία και αυτονομία», με την Ελλάδα, μάλιστα να συνεισφέρει ένα συμβολικό ποσό για την επίτευξη των στόχων της Διάσκεψης της Γενεύης.

«Υποστηρίζουμε πλήρως την εδραίωση της δημοκρατίας στο Αφγανιστάν.

»Πιστεύουμε ότι η διαδικασία συμφιλίωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε.

«Μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, είμαστε έτοιμοι να διευκολύνουμε και να υποστηρίξουμε την ειρηνευτική διαδικασία με στόχο τη διατήρηση και την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών επιτευγμάτων του λαού του Αφγανιστάν.

»Η περιφερειακή συνεργασία σε ένα βελτιωμένο περιβάλλον ασφάλειας θα βοηθήσει αναμφίβολα το Αφγανιστάν να ξεπεράσει τις καταστροφές του πρόσφατου παρελθόντος, να επιτύχει σταθερότητα και να ανακτήσει τη σύνδεση με τους γείτονές του», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Η σημασία των διαπραγματεύσεων για το προσφυγικό

Όσον αφορά το πως θα μπορούσε μια πιθανή συμφωνία ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και στους Ταλιμπάν μπορεί να επηρεάσει το προσφυγικό, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε:

«Το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας θα επιτρέψει επίσης την ασφαλή και αξιοπρεπή επιστροφή Αφγανών υπηκόων που διαμένουν στο εξωτερικό ως πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο», υπενθυμίζοντας ότι οι Αφγανοί αιτούντες άσυλο αποτελούν περίπου το 40% των μεταναστών που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια από την Τουρκία.

Σημείωσε ακόμη, πως αναγνωρίζοντας τη σημασία του Αφγανιστάν ως βασικού παράγοντα για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, η Ελλάδα ήταν πάντα υποστηρικτική της ειρηνευτικής διαδικασίας της χώρας, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Υπενθύμισε μάλιστα, πως η Ελλάδα συμμετέχει στη συμμαχική αποστολή στο Αφγανιστάν από το 2002, καθώς και στην αποστολή στήριξης (RSM) με 11 μέλη, ενώ είναι μέλος του Ομίλου ΝΑΤΟ «Σύμμαχοι σε όλο τον κόσμο» (“Partners across the Globe”).

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Αφγανιστάν για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης και ευημερίας.

»Το Αφγανιστάν οφείλει με τη σειρά του να εκπληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα των φύλων, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, την καταπολέμηση της διαφθοράς και τη χρηστή διακυβέρνηση», τόνισε.

Σχετικά άρθρα