Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλΤουρκίαΚουρδιστάνΟυκρανίαΚορωνοϊός - ΚορονοϊόςΕνέργειαΤζιχαντιστές
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
info@tribune.gr
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Έντονες αντιδράσεις

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκαλάντ εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο – Έντονες αντιδράσεις
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην υπουργού Άμυνας Ιώβ Γκαλάντ «για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «εγκλήματα πολέμου» εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ένταλμα έχει εκδοθεί και για τον ηγέτη της Χαμάς Ιμπραήμ Αλ-Μάσρι, τον επονομαζόμενο Μοχάμεντ Ντέιφ, επίσης, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εξέλιξη έρχεται μετά την προαναγγελία από τον εισαγγελέα Καρίμ Καν, ο οποίος τον Μάιο είχε δηλώσει πως θα επιδιώξει να υπάρξουν εντάλματα που θα αφορούν στα εγκλήματα της 7ης Οκτωβρίου του 2023 και την ισραηλινή απάντηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο -ξεκαθαρίζει η εξουσία του δικαστηρίου- δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν το αναγνωρίζει.

«Το δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης κατά δύο ιδιωτών, του κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου και του κ. Γιοάβ Γκαλάντ, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου τα οποία διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου 2023 μέχρι τουλάχιστον τις 20 Μαΐου 2024, ημερομηνία κατά την οποία η κατηγορούσα αρχή κατέθεσε τα αιτήματα για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Χωριστή ανακοίνωση αναφέρεται στην έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Μοχάμεντ Ντέιφ.

Τα εντάλματα σύλληψης χαρακτηρίστηκαν «απόρρητα» για την προστασία των μαρτύρων και τη διαφύλαξη της εξέλιξης των ερευνών, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Ωστόσο, «το δικαστήριο θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον των θυμάτων και των οικογενειών τους να ενημερωθούν για την ύπαρξη αυτών των ενταλμάτων».

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν είχε ζητήσει τον Μάιο από το δικαστήριο την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά των Νετανιάχου και Γκαλάντ (ο τελευταίος παύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου από τον ισραηλινό πρωθυπουργό) για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Καρίμ Χαν ζήτησε, επίσης, την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά μελών της ηγεσίας της Χαμάς, ανάμεσά τους και ο Μοχάμεντ Ντέιφ, για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, ο Μοχάμεντ Ντέιφ σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα, αν και η Χαμάς αρνείται τον θάνατό του.

Στο Ισραήλ, ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ έκανε λόγο για «παράλογη απόφαση, ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ χαρακτήρισε «στίγμα ντροπής» τα εντάλματα του ΔΠΔ, ενώ ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατήγγειλε «επιβράβευση της τρομοκρατίας».

Έντονες αντιδράσεις

Άμεσες και έντονες ήταν οι αντιδράσεις χωρών και οργανώσεων στα εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε την Πέμπτη 21/11 το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον ηγέτη της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ Αλ-Μάσρι, τον επονομαζόμενο Μοχάμεντ Ντέιφ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον μέχρι πρότινος υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Ιώβ Γκάλαντ.

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα

Η ηγεσία του εβραϊκού κράτους ήταν η πρώτη που αντέδρασε σφόδρα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου χαρακτήρισε ως «αντισημιτική» την απόφαση, θεωρώντας τον εαυτό του θύμα μιας νέας «δίκης Ντρέιφους».

«Η αντισημιτική απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι συγκρίσιμη με τη σημερινή δίκη Ντρέιφους που θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Καταδικασμένος για κατασκοπεία ο Γαλλοεβραίος λοχαγός Άλφρεντ Ντρέιφους καθαιρέθηκε ατιμωτικά από το αξίωμά του και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία. Αθωώθηκε και αποκαταστάθηκε λίγα χρόνια αργότερα.

«Το Ισραήλ απορρίπτει με απέχθεια τις παράλογες και ψευδείς ενέργειες που στρέφονται εναντίον του από το ΔΠΔ», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν «θα υποκύψει στην πίεση» για την υπεράσπιση των πολιτών του.

Το ΔΠΔ «απώλεσε κάθε νομιμότητα» μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, δήλωσε την Πέμπτη 21/11 ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ.

«Μια σκοτεινή στιγμή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε ο Σάαρ με ανάρτηση στο «X», προσθέτοντας ότι το δικαστήριο εξέδωσε «παράλογες εντολές χωρίς εξουσιοδότηση».

Η Χαμάς περιχαρής

Από την πλευρά της, η Χαμάς χαιρέτισε την έκδοση των συγκεκριμένων ενταλμάτων.

«Καλούμε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να διευρύνει το εύρος της λογοδοσίας σε όλους τους ηγέτες της εγκληματικής κατοχής», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Η Ιορδανία συμφωνεί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, δήλωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν δικαιοσύνη μετά από αυτά που ονόμασε «εγκλήματα πολέμου» του Ισραήλ στη Γάζα.

Μίλησε κι ο ανθέλληνας Μπορέλ

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα εντάλματα του ΔΠΔ δεν αφορούν την πολιτική και η δικαστική απόφαση πρέπει να γίνει σεβαστή και να εφαρμοστεί.

Γαλλία κι Ολλανδία θα συλλάβουν τον Νετανιάχου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι η αντίδραση του Παρισιού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στα εντάλματα που εξέδωσε θα είναι σύμφωνη με το καταστατικό του δικαστηρίου.

Η Ολλανδία δήλωσε έτοιμη να ενεργήσει σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης κατά του Νετανιάχου, αν χρειαστεί, μετέδωσε την Πέμπτη 21/11 το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Κάσπαρ Βέλντκαμπ ως πηγή του.

Έξαλλος ο Λίντσεϊ Γκράχαμ

Σε μια πρώτη αμερικανική αντίδραση ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενός σύμμαχος του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε αναφορικά με την απόφαση του ΔΠΔ:

«Το δικαστήριο είναι ένα επικίνδυνο αστείο. Είναι πλέον καιρός η Γερουσία των ΗΠΑ να δράσει και να επιβάλει κυρώσεις σε αυτό το ανεύθυνο σώμα».

Τι σημαίνουν πρακτικά – Είναι τα πρώτα για ηγέτες συμμάχους της Δύσης

Τα εντάλματα είναι μια σημαντική εξέλιξη στις συνεχιζόμενες προσπάθειες ώστε το Ισραήλ να λογοδοτήσει γι’ αυτό που περιγράφεται από πολλούς ως «γενοκτονία» στη Γάζα αλλά και για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις και στη Δυτική Όχθη [Ιουδαία και Σαμάρια].

Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, τα εντάλματα αφορούν σε «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τουλάχιστον από τις 8 Οκτωβρίου μέχρι και τις 20 Μαΐου του 2024, ημέρα κατά την οποία η Εισαγγελία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αιτήθηκε τα εντάλματα».

Επί των κατηγοριών, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο φέρεται να έχει βρει «εύλογους λόγους» για να θεωρήσει ότι ο Νετανιάχου και ο Γκαλάντ «καθένας τους έχει εγκληματική ευθύνη για τα ακόλουθα εγκλήματα κατά συναυτουργία:

»Το έγκλημα πολέμου της πείνας ως μέθοδο πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με φόνους, διώξεις και άλλες απάνθρωπες πράξεις».

Σύμφωνα με ειδικούς, τα εντάλματα για τους Ισραηλινούς τούς καθιστούν κατηγορούμενους ως εγκληματίες πολέμου και είναι τα πρώτα για ηγέτες χωρών συμμάχων της Δύσης.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου έχει συγκεκριμένες επιπτώσεις για τους Νετανιάχου και Γκαλάντ, με τη σημαντικότερη αυτών πως οι 124 χώρες που έχουν υπογράψει το «Καταστατικό της Ρώμης» είναι πλέον υποχρεωμένες να συλλάβουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Ιώβ Γκαλάντ, εφόσον οι δύο μπουν στο έδαφός τους.

Το ευχάριστο για τους δύο Ισραηλινούς είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, έχουν αποσύρει την υπογραφή τους από το «καταστατικό» και ως εκ τούτου δεν έχουν αντίστοιχη υποχρέωση.

Δεν έχουν υπογράψει ακόμη η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, που αρχικά το είχε υπογράψει, όμως, δεν το επικύρωσε ποτέ.

Κάποιες από αυτές τις 124 χώρες όμως είναι μερικές από τους πιο στενούς συμμάχους του Ισραήλ από τις οποίες αγοράζει και όπλα.

Χαρακτηριστικά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορεί να πάει πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, στην Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Φυσικά, δεν μπορεί πλέον να έρθει ούτε στην Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ μίλησε με την Κούρδισσα ΥΠΕΞ της AANES στη Β/Α Συρία

Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο τζιχαντιστής κυβερνήτης της Συρίας

Ο Υπ. Άμυνας του Ισραήλ προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε στο χείλος του πολέμου» στην περιοχή

Πόλεμος Ισραήλ με Τουρκία; Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ συζήτησε την τουρκική απειλή σε ειδική συνεδρίαση

Συρία: Η Τουρκία βομβάρδισε αυτοκινητοπομπή αμάχων που κατευθυνόταν στο Φράγμα Τισχρίν – Νεκροί και τραυματίες

Πολιτική Απορρήτου - Στοιχεία Εταιρείας
Για έγκυρη ενημέρωση πατήστε follow και ακολουθήστε μας στο twitter
Follow @tribunegr