Τη θέση ότι δεν υπάρχει χώρος αμοιβαίας κατανόησης με την Τουρκία, αν η τελευταία συνεχίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της εις βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στην «16η Διάσκεψη για την Κύπρο» του περιοδικού Economist, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.
Συμμετέχοντας στη θεματική του συνεδρίου «Ενεργειακή διπλωματία σε ταραγμένους καιρούς», ο κ. Δένδιας υπογράμμισε τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην περιοχή η Άγκυρα, η οποία χρησιμοποιεί το ζήτημα των ενεργειακών πόρων ως μέσο «για να προωθήσει φιλοδοξίες κυριαρχίας, στο πλαίσιο της νέο-οθωμανικής της ατζέντας», όπως είπε.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ζήτημα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξαντλείται στην εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, αλλά άπτεται ενός ευρύτερου οράματος για την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι χώρες που μοιράζονται αυτό το όραμα, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, προωθούν τη συνεργασία μέσω πολυμερών συνεργασιών και πολυ-τομεακών συνεργιών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία της ίδρυσης του οργανισμού «East Med Gas Forum», αλλά και της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού EastMed ως ενός αναπτυξιακού έργου μεγάλης κλίμακας στην περιοχή.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι σε διμερές επίπεδο οι συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, καθώς και με την Αλβανία για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης της μεταξύ τους διαφοράς για την οριοθέτηση ΑΟΖ, αποτελούν πρότυπο της επίλυσης των διαφορών σε πνεύμα διαλόγου, που προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα.
Στον αντίποδα, τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία έχει δημιουργήσει μια «εκρηκτική κατάσταση» στην Ανατολική Μεσόγειο, με διαδοχικές NAVTEX σε περιοχή που υπερκαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, καθώς με την πρόσφατη προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου για «πικνίκ» στα Βαρώσια.
Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, ενώ «στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, οι Τουρκοκύπριοι είναι “θύματα της τουρκικής ατζέντας”», υποστήριξε ο κ. Δένδιας.
Απαντώντας στο κεντρικό ερώτημα της θεματικής στην οποία συμμετείχε κατά πόσο υπάρχει χώρος για αμοιβαία κατανόηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, δεν υπάρχει χώρος για μια τέτοιου είδους κατανόηση.
«Η απάντηση θα μπορούσε να είναι θετική», κατέληξε ο κ. Δένδιας, «αν η Τουρκία εγκαταλείψει τη διπλωματία των κανονιοφόρων και των τετελεσμένων» και συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα.