Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

ΥΠΕΞ Αυστραλίας μετά από πίεση Ελληνοαυστραλού βουλευτή: Επίλυση στην Ανατ. Μεσόγειο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας

ΥΠΕΞ Αυστραλίας μετά από πίεση Ελληνοαυστραλού βουλευτή: Επίλυση στην Ανατ. Μεσόγειο σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Αυστραλία, Ελληνική Ομογένεια, Εργατικό Κόμμα, Έρευνα Υδρογονανθράκων, Μαρίζ Πέιν, Σκοτ Μόρισον, Στηβ Γεωργανάς, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες,

Ο Ελληνοαυστραλός βουλευτής των Εργατικών, Στηβ Γεωργανάς (κεντρική φωτογραφία), με επιστολές του προέτρεψε την κυβέρνηση της Αυστραλίας να πάρει θέση, όπως άλλες χώρες διεθνώς, υπέρ της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», χωρίς ιδιαίτερη δυναμική ήταν η απάντηση της υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας, Μαρίζ Πέιν, προς τον ομογενή ομοσπονδιακό βουλευτή Αδελαΐδας, Στηβ Γεωργανά, σε σχέση με την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Ωστόσο, τάχθηκε ευθέως υπέρ του Δικαίου της Θάλασσας, Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (1982), που αναγνωρίζει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στα νησιά.

«Η κυβέρνηση ενεργά παρακολουθεί εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», ανέφερε η Μαρίζ Πέιν, μεταξύ άλλων, προσθέτοντας:

«Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης και υποστηρίζουμε μία ειρηνική επίλυση…».

Ο κ. Γεωργανάς, υπενθυμίζεται, τον Αύγουστο αρχικά απεύθυνε επιστολή, προτρέποντας τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Σκοτ Μόρισον, να λάβει θέση, όπως άλλες χώρες διεθνώς, υπέρ της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Επανήλθε στο ζήτημα το Σεπτέμβριο, με νέα επιστολή προς τον κ. Μόρισον και κοινοποίησή της στην υπουργό Εξωτερικών Μαρίζ Πέιν.

Όπως και την πρώτη φορά ο κ. Γεωργανάς περιέγραφε την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικά στο Αιγαίο, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας, ενώ καλούσε την Αυστραλία να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές της για να υπάρξει μια ειρηνική λύση στην εκρηκτική κατάσταση.

«Εκτιμώ ότι, ως μέλος της διεθνούς κοινότητας, η Αυστραλία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή σε αυτό το ζήτημα» επεσήμανε, ανάμεσα σε άλλα και πρόσθετε:

«Πρέπει να διαδραματίσουμε το ρόλο μας για να διασφαλίσουμε πως η ευαίσθητη ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή διατηρείται μαζί με τη συμφωνημένη κυριαρχία όλων των κρατών που εμπλέκονται.

»Επιπρόσθετα, είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να συμμετάσχουμε στη διεθνή κοινότητα για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα στην περιοχή, σύμφωνα με τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στα νησιά εντός των χωρικών υδάτων της ανατολικής Μεσογείου.

»Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας καθώς αν δημιουργηθεί προηγούμενο ως συνέπεια της αμφισβήτησης περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες σε άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία».

Στην απάντησή της, με ημερομηνία 5 Νοεμβρίου, η ΥΠΕΞ, ανέφερε:

«Αγαπητέ κ. Γεωργανά

»Σας ευχαριστώ για την από 11 Σεπτεμβρίου 2020 επιστολή σας σχετικά με τις κλιμακούμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Καταλαβαίνω ότι ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει επίσης στο γράμμα σας προς αυτόν γι’ αυτό το ζήτημα.

»Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ενεργά παρακολουθεί εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης αυτής επί της προτάσεως της Τουρκίας για εξορύξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

»Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης και υποστηρίζουμε μία ειρηνική επίλυση, μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Συνθήκης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

»Σας ευχαριστώ που επιστήσατε τις ανησυχίες σας και αυτές των ψηφοφόρων σας στην προσοχή της κυβέρνησης».

Σχετικά άρθρα