Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Οι Τούρκοι διχοτόμησαν το Αιγαίο με πρόσχημα την «έρευνα και διάσωση» – Αντίδραση από Αθήνα

Οι Τούρκοι διχοτόμησαν το Αιγαίο με πρόσχημα την «έρευνα και διάσωση» – Αντίδραση από Αθήνα
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Αιγαίο Πέλαγος, Βίντεο, Τουρκία, Υπουργείο Εξωτερικών,

Με μία ανάρτηση του ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι η χώρα του… επέκτεινε τον χώρο ευθύνης για έρευνα και διάσωση, διχοτομώντας το Αιγαίο στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο χάρτης, που δημοσιεύει και συνοδεύει την ανάρτησή του, χωρίζει το Αιγαίο στη μέση και περιλαμβάνει και κομμάτι της Κρήτης στην «επέκταση του χώρου έρευνας διάσωσης», που αυθαίρετα βεβαίως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών.

Έντονη είναι η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών: ΔΙΑΒΑΣΤΕ πατώντας ΕΔΩ

«Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί» αναφέρει μεταξύ άλλων το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Σάββατο, ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου δήλωσε:

«Επεκτείναμε την περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στη γαλάζια πατρίδα μας για να συμπεριλάβουμε τις περιοχές αναζήτησης των εθνικών μας πλοίων που λειτουργούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Καλή τύχη στη χώρα μας στο νέο Εθνικό Σχέδιο Έρευνας και Διάσωσης».

Η περιοχή που ανέφερε, συμπεριλάμβανε και το… μισό Αιγαίο και μάλιστα έβγαλε και χάρτη της «γαλάζιας πατρίδας», ο οποίος ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Έτσι λοιπόν, ήρθε και η αναμενόμενη ελληνική απάντηση, με την οποία το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να συμφιλιωθεί επιτέλους με τη διεθνή νομιμότητα» και την κατηγορεί ευθέως ότι με τις κινήσεις της «βάζει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Δείτε τι ειπώθηκε σχετικά στο Open:

Η απάντηση του Ελλληνικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«H τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με τον νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

»Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής.

»Η ελληνική περιοχή ευθύνης, η οποία έχει καθορισθεί την δεκαετία του ’50 με Περιοχικές Συμφωνίες Αεροναυτιλίας του ICAO και δηλωθεί από το 1975 στον αρμόδιο Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), συμπίπτει με το FIR Αθηνών και είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του ΙΜΟ και ΙCAO, όπως περιλαμβάνονται στο Διεθνές Εγχειρίδιο Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης (IAMSAR Manual).

»Υπογραμμίζεται ότι και στην πράξη η Ελλάδα, μέσω του αρμόδιου ελληνικού Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Joint Rescue Coordination Center – JRCC) στον Πειραιά, συντονίζει αποτελεσματικά όλες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της, παρέχοντας εν προκειμένω υπηρεσίες σε όλα τα κινδυνεύοντα πλοία και αεροπλάνα.

»Είναι σαφές ότι η Τουρκία, με την τελευταία αυτή κίνηση που έχει αμιγώς πολιτικά κίνητρα, δεν διστάζει να προκαλέσει σύγχυση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

»Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο τουρκικών αυθαιρεσιών και παρανόμων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες άλλωστε ευθύνονται για την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της τελευταίας περιόδου.

»Οι τουρκικές ενέργειες θα προσκρούσουν και πάλι στην διεθνή νομιμότητα με την οποία η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους κάποτε να συμφιλιωθεί».

Σενάριο:

Πρώτα εξαγγέλλουν νέα παράνομη περιοχή έρευνας και διάσωσης, ύστερα στέλνουν βάρκες με μετανάστες, τις βυθίζουν, σπεύδει το ελληνικό Λιμενικό για διάσωση, σπεύδουν και οι Τούρκοι, θερμό επεισόδιο.

Σχετικά άρθρα