Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

«Πρόκληση» λένε οι Τούρκοι ελληνική άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος – Που είναι το Μυρτώο;

«Πρόκληση» λένε οι Τούρκοι ελληνική άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος – Που είναι το Μυρτώο;
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για Μυρτώο Πέλαγος, Πολεμικό Ναυτικό, Στρατιωτική Άσκηση, Τουρκία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας,

Οι Τούρκοι κατηγορούν τη χώρα μας ότι προγραμμάτισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά την ημέρα της τουρκικής εθνικής επετείου της 29ης Οκτωβρίου (Ημέρα της Δημοκρατίας). Ωστόσο, στο εύλογο ερώτημα, που θα πραγματοποιηθεί αυτή η… ελληνική «πρόκληση», η απάντηση είναι στο Μυρτώο Πέλαγος, στη θέση «Καράβια», δηλαδή ανατολικά της Ύδρας έως τον Γέρακα, δίπλα από τη Μονεμβασιά. Η άσκηση θα διαρκέσει από τις 27 έως 29 Οκτωβρίου.

Δηλαδή, με την τουρκική «λογική» του παραλόγου, «πρόκληση» θα θεωρούνταν ακόμα κι εάν η άσκηση γινόταν στο Ιόνιο προς την Ιταλία, αφού, σύμφωνα με τους Τούρκους, όποτε έχουν εθνική επέτειο, εμείς μάλλον πρέπει να τη… γιορτάζουμε μαζί τους σε όλη μας την επικράτεια.

Προφανώς και μία άσκηση στο Μυρτώο Πέλαγος δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση, δεν είναι σε παραμεθόριο περιοχή και το Μυρτώο Πέλαγος δεν είναι το Αιγαίο Πέλαγος.

Η τουρκική προπαγάνδα όμως δεν ενδιαφέρεται για την αλήθεια, αλλιώς δεν θα ήταν προπαγάνδα, προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις για να αποσπάσει την προσοχή από τη δική της προκλητικότητα, που υπονομεύει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.

Είναι τόσο εξωφρενικός ο ισχυρισμός των Τούρκων ότι μια άσκηση στο Μυρτώο συνιστά «πρόκληση», ακριβώς σαν να διαμαρτυρόμασταν εμείς για τουρκική προκλητικότητα εάν η Τουρκία πραγματοποιούσε ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη Μαύρη Θάλασσα.

Πολύ ορθά λοιπόν από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας απαντούν πώς το Μυρτώο Πέλαγος είναι πολύ μακριά από την Τουρκία για να θεωρηθεί προκλητική ενέργεια.

Πράγματι, η γεωγραφία απαντά στις τουρκικές παραφροσύνες.

Δείτε που βρίσκεται το Μυρτώο Πέλαγος και που η Τουρκία:

Τι γράφουν οι Τούρκοι

«Οι ελληνικές Αρχές πριν από τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, κάνουν ένα προκλητικό βήμα την Ημέρα της Δημοκρατίας στην Τουρκία, την 29η Οκτωβρίου, ανακοινώνοντας NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο Πέλαγος.

»Σε αμοιβαιότητα η Τουρκία με τη σειρά της στις 28 Οκτωβρίου ανακοίνωσε NAVTEX με πυρά για εκπαίδευση», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Αντιλαμβάνεστε ότι η «γραμμή», που διοχετεύεται από την ερντογανική «Yeni Safak», είναι φτηνή προπαγάνδα εντυπώσεων που απευθύνεται σε αγεωγράφητους.

Η ίδια προπαγάνδα προσπαθεί να εμφανίσει την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα ως δήθεν… αμυντική συμπεριφορά, ως απάντηση σε κάποια ελληνική προκλητικότητα.

Όπως υποστηρίζουν τουρκικά δημοσιεύματα, με την ανακοίνωση αυτής της NAVTEX από την Ελλάδα (σ.σ. στο Μυρτώο Πέλαγος και όχι στο Αιγαίο Πέλαγος επαναλαμβάνουμε), που συμπεριλαμβάνει την 29η Οκτωβρίου, η Ελλάδα παραβίασε μια αρχή αποδεκτή στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σε απάντηση της εν λόγω NAVTEX η Τουρκία ανακοίνωσε ότι την 28η Οκτωβρίου (εθνική εορτή της Ελλάδας) θα προβεί σε εκπαίδευση σκοποβολής στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας.

Δηλαδή, με αφορμή μια ελληνική άσκηση στο Μυρτώο, που τη θεωρούν «πρόκληση» (σε λίγο θα ζητάμε και την άδειά τους για να βγούμε από τον Πειραιά;) οι Τούρκοι βρήκαν την ευκαιρία για ευθεία προκλητική ενέργεια στη δική μας επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και μάλιστα ως… παραπονούμενοι. Ανατολίτικες κουτoπονηριές.

Διαβάστε πώς αντιστρέφουν την πραγματικότητα: Σημειώνεται ότι η NAVTEX που ανακοίνωσε η Ελλάδα- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- είναι αντίθετη με την αρχή του «μη προγραμματισμού στρατιωτικών δραστηριοτήτων στις εθνικές επετείους των δύο χωρών», η οποία έγινε αποδεκτή στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως δήλωσαν πηγές ασφαλείας η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για να αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, πηγές ασφαλείας, οι οποίες αναφέρουν αυτή την πρόκληση, που έγινε πριν από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ως προσπάθεια παράτασης του δρόμου προς μια λύση στην περιοχή.

Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει ένα blame game, παιχνίδι ευθυνών, για να φανεί ως η «καλή» και η Ελλάδα η «κακή».

Με νηπιακού επιπέδου προπαγάνδες προφανώς δεν μπορεί τόσο εύκολα να αντιστρέψει την εικόνα της.

Η Ελλάδα δεν έχει εισβάλει σε καμία χώρα και δεν υποδαυλίζει καμία περιφερειακή σύγκρουση, σε αντίθεση με την Τουρκία που έχει εισβάλει σε Κύπρο, Συρία και Ιράκ, στέλνει τζιχαντιστές σε Λιβύη και Αζερμπαϊτζάν, υποστηρίζοντας «αδελφά» της καθεστώτα σε πολεμικές επιχειρήσεις, ανακατεύεται στην υποσαχάρια Αφρική, αποτελεί δηλαδή τη μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και στην ασφάλεια από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Καύκασο και από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τον Κόλπο και το Σαχέλ. Και όλα αυτά ενώ «μπούκαρε» με την αλαζονεία της κατοχικής δύναμης και στην υπόλοιπη Αμμόχωστο, περιφρονώντας για μία ακόμη φορά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» Navtex στο Αιγαίο – Η Τουρκία υπονομεύει τις διερευνητικές

Σχετικά άρθρα