Η επικράτηση του Ελληνικού Στόλου το προηγούμενο διάστημα επί του τουρκικού, τον οποίο είχε «εγκλωβίσει» και ανέμενε μια εντολή για να τον βυθίσει, έχει προκαλέσει μεγάλη απελπισία στην Άγκυρα. Ερντογάν και Ακάρ παραδέχτηκαν ότι το Ναυτικό τους ηττήθηκε του ελληνικού και ανακοίνωσαν τη ναυπήγηση περισσότερων πλοίων μήπως και πάρουν το πάνω χέρι στις θάλασσες.
Οι νεο-οθωμανοί διδάχτηκαν, από την τελευταία κρίση που προκάλεσαν στην Ανατολική Μεσόγειο, ότι υστερούν σε ναυτοσύνη και ικανότητες και ότι το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει την απόλυτη ηγεμονία, κυριαρχία και θανατηφόρα ισχύ.
Πώς λοιπόν να αναπληρώσουν το κατώτερό τους προσωπικό, πληρώματα της στέπας που δεν ξέρουν ούτε κολύμπι, απέναντι σε μια πολεμική ναυτική παράδοση 3.500 ετών;
Στα ανατολίτικα απλοϊκά κεφάλια του ερντογανικού καθεστώτος η απάντηση είναι μία: Ναυπηγώντας ακόμα περισσότερα πλοία.
Θεωρούν ότι με περισσότερα καράβια θα μπορούν να μας επιβληθούν, μάταιος κόπος βεβαίως.
Τα νησιά μας με το πυροβολικό τους είναι ακόμα ένας στόλος για εμάς και μάλιστα αβύθιστος, για αυτό επίμονα το τουρκικό καθεστώς ζητά την αποστρατιωτικοποίηση τους.
Ο Τούρκος πρόεδρος ομολόγησε την αδυναμία του πολεμικού ναυτικού του, ανακοινώνοντας τη ναυπήγηση νέων πλοίων προς υπεράσπιση της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Είπε, σε ένα νέο ξέσπασμα, ανάμικτο μεγαλομανίας και ψεμμάτων ότι, «σήμερα ως μια από τις 10 χώρες που μπορούν να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν πολεμικά πλοία, θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις ναυτικές μας δυνάμεις και να προστατεύουμε τη “Γαλάζια Πατρίδα” για να ενισχύσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους συμμάχους μας και να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας».
Στον μεγάλο του τρόμο λέει ό,τι θέλει. Πολλές χώρες μπορούν να ναυπηγήσουν πολεμικά.
Οπλικά συστήματα για τα πλοία ξέρει να φτιάχνει; Μπορεί; Όχι. Δεν γνωρίζει, δεν κατέχει την τεχνολογία.
Σαν τα ελικόπτερά του, που πετάνε με… αμερικανικές μηχανές και δίχως αυτές είναι σασιά στο έδαφος και τίποτα περισσότερο.
Ο ψεύτης, ο απατεώνας, που παραμυθιάζει την κοινή γνώμη ότι δήθεν έχει πολεμική βιομηχανία.
Ο Ακάρ παραδέχτηκε ότι ηττήθηκαν από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Τον ίδιο φόβο εξέφρασε και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος ομολόγησε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο έδειξαν ότι το να διαθέτει η χώρα μας σύγχρονες ναυτικές δυνάμεις είναι ζωτικής σημασίας», όπως είπε και συνέχισε:
«Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα φτάσει σε ισχυρότερο επίπεδο με την ολοκλήρωση των νέων σχεδίων που κατασκευάζονται από την αμυντική βιομηχανία της χώρας μας.
»Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της σε όλες τις θάλασσες, ειδικά στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη Θάλασσα».
Τι έπαθαν οι Τούρκοι και έχουν τρομοκρατηθεί
Ο τουρκικός στόλος το προηγούμενο διάστημα είχε εγκλωβιστεί. Με μια εντολή θα κατέληγε αύτανδρος στον βυθό. Δεν θα υπήρχε έλεος.
Τα υποβρύχια «Πιπίνος», «Κατσώνης», «Παπανικολής» και «Ματρώζος» αποτέλεσαν έναν «αθόρυβο εφιάλτη» για το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, όπως αποκάλυψε προ ημερών το «Πρώτο Θέμα».
Tα παραπάνω 4 ελληνικά υποβρύχια είχαν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και σε θέσεις τις οποίες γνώριζε μόνο ο Αρχηγός Στόλου κ. Παναγιώτης Λυμπέρης.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον κ. Λυμπέρη να τηρεί στάση πλήρης μυστικότητας, αποφεύγοντας να κοινοποιήσει, παρά μόνο σε έναν εξαιρετικά μικρό κύκλο ανώτατων αξιωματούχων την πραγματική θέση των ελληνικών υποβρυχίων.
Μυστική παρέμεινε όμως η τοποθεσία τους και για τους Τούρκους, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να τα εντοπίσουν είχαν ρίξει στο κυνήγι τους σχεδόν το σύνολο του ανθυποβρυχιακού τους στόλου, έναν σημαντικό αριθμό ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου, αλλά και μια πλειάδα κατασκοπευτικών αεροσκαφών CN -235, χωρίς όμως να πετύχουν κανένα αποτέλεσμα.
Εντέλει, τα 4 ελληνικά υποβρύχια, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, όχι μόνο παρέμειναν «κρυμμένα» από τους Τούρκους, αλλά η θέση τους αποτέλεσε και έναν άλυτο γρίφο ακόμη και για τους μη «μυημένους» Έλληνες επιτελείς.
Βυθίστε το Oruc Reis
Μπορεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος να έκοβε φαινομενικά ανενόχλητο βόλτες εντός της ελληνικής ΑΟΖ και μάλιστα επί μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό δεν σημαίνει όμως πως τόσο το δικό του πλήρωμα όσο και εκείνο των πολεμικών πλοίων της συνοδείας του «κοιμόταν ήσυχο».
Βασικός παράγοντας για την ανησυχία αλλά και την πρόκληση ενός συνεχούς άγχους στους Τούρκους κυβερνήτες των παραπάνω πλοίων, αποτέλεσε η δράση των ελληνικών πυραυλακάτων Super Vita, αναφέρει το «Πρώτο Θέμα».
Έχοντας αναπτυχθεί σε μία τεράστια θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Ρόδου, οι ελληνικές πυραυλάκατοι, έμφορτες με πυραύλους επιφανείας επιφανείας Exocet, είχαν σχεδόν επί 24ώρου βάσεως εγκλωβισμένες στα σκόπευτρά τους τις τουρκικές δυνάμεις που περιφρουρούσαν το Oruc Reis ενώ κάτι παρόμοιο ίσχυε και για το ίδιο.
Με τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης των πλοίων τους να χτυπούν συνέχεια, οι Τούρκοι κυβερνήτες γνώριζαν καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης ότι θα αρκούσε το πάτημα ενός κουμπιού για να βρεθούν από τη μια στιγμή στην άλλη, στο βυθό.
Mε λίγα λόγια, η έγκαιρη ανάπτυξη του ελληνικού στόλου και η τοποθέτησή του σε καίρια σημεία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανοιχτή θάλασσα στη Ν.Α Μεσόγειο, κατάφερε όχι μόνο να μπλοκάρει τους τουρκικούς σχεδιασμούς, αλλά και να καταδείξει την ελληνική ισχύ αλλά και ευελιξία σε μία κατάσταση από την οποία το μόνο που έλλειπε για να χαρακτηριστεί «θερμή», ήταν το πάτημα της σκανδάλης.
Το μήνυμα Λυμπέρη στα πληρώματα
Από τα παραπάνω γίνεται πλέον απολύτως κατανοητό τι εννοούσε ο Αρχηγός Στόλου, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης, με τη φράση «όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί», στο τηλεγράφημα που απέστειλε στα πληρώματα των πλοίων που επέστρεψαν στη βάση τους, μετά την δίμηνη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
«Καλή επιστροφή. Αναγνωρίζω ότι χρόνος πιθανής ώρας κατάπλου πάντα υπολείπεται προσδοκιών.
»Επαναπλέετε και τα απόνερα των πλοίων σας κουβαλάνε σε φίλιες και άξενες ακτές τη θέληση, την ικανότητα, το πείσμα και την αγάπη σας για την πατρίδα.
»Η καθολική αναγνώριση και ο σεβασμός στο έργο σας και σε εσάς πολύτιμο αν και ελάχιστο αντίδωρο.
»Η βεβαιότητα ότι τα νερά τούτα δικά μας είναι και θα μείνουν επιβεβαιώθηκε από τη στάση σας.
»Τώρα είναι η ώρα των υπολοίπων να την ενισχύσουν.
»Είμαι περήφανος για όλους σας.
»Αφιερώστε χρόνο σε αυτούς που τους λείψατε.
»Συμμαζέψτε τα πλοία σας.
»Ξεκουραστείτε.
»Κρατήστε τις σημειώσεις των ημερολογίων σας εύκαιρες.
»Όταν χρειαστεί, τώρα ξέρετε ότι γίνεται. Και θα χρειαστεί».