Ισλαμικό ΚράτοςΙσραήλ
Αίθουσα Σύνταξης
Τμήμα ειδήσεων tribune.gr

Δημ. Καιρίδης: Η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει στο εσωτερικό την αναδίπλωσή της

Δημ. Καιρίδης: Η Τουρκία προσπαθεί να δικαιολογήσει στο εσωτερικό την αναδίπλωσή της
ΔΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ TRIBUNE ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Διαβάστε σχετικά για ΑΟΖ Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Δημήτρης Καιρίδης, Κύπρος, Νέα Δημοκρατία, Τουρκία,

Στην προσπάθεια της Τουρκίας να δικαιολογήσει στο εσωτερικό την αναδίπλωσή της απέδωσε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Δημήτρης Καιρίδης, την καθυστέρηση ανακοίνωσης της έναρξης διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι ο Ερντογάν έχει να δικαιολογήσει την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Τουρκία αλλά και το γεγονός ότι βρισκόμαστε ξανά στο ίδιο σημείο που ήμασταν στις αρχές Αυγούστου όπως είχε δρομολογηθεί στο Βερολίνο με τις διερευνητικές επαφές.

Ο κ. Καιρίδης είπε ότι το κεκτημένο του τελευταίου διαστήματος είναι πως αποδείχθηκε ότι η επιθετικότητα δεν ανταμείβεται, αντιθέτως προκαλεί ευρωπαϊκή αφύπνιση και ευρύτερη συσπείρωση.

Για τις αντιδράσεις της Κύπρου στο Συμβούλιο Εξωτερικών της Δευτέρας, ο καθηγητής τόνισε ότι η Τουρκία επιχειρεί να διασπάσει και να θολώσει, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητο και δεδομένη την ελληνική στήριξη στην Κύπρο.

Στο ερώτημα εάν και η Αθήνα θα θέσει βέτο προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με κυρώσεις στην Άγκυρα, ο κ. Καιρίδης απάντησε ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος ανεξάρτητο και κυρίαρχο με δική του πολιτική «την οποία εμείς σεβόμαστε, στηρίζουμε και υποστηρίζουμε». 

«Είναι μια εξίσωση που πρέπει», συμπλήρωσε και επικαλέστηκε τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια ότι δεν μπορεί η Τουρκία να πάψει στο ένα μέτωπο και να συνεχίσει στο άλλο μέτωπο.

Σχετικά με την διεκδίκηση αυτοματοποιημένου ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παρεκκλίνει των συμφωνημένων, σχολίασε ότι «στη Σύνοδο δεν πηγαίνουμε για να πιούμε καφέ» αλλά για να γίνει ουσιαστική κουβέντα για την Άγκυρα.

Εξήγησε ότι η Τουρκία έχει δώσει πολλές λαβές για κριτική όχι μόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και στη Γαλλία και συνεπώς πρέπει να υπάρχει μια ασφαλιστική δικλείδα, ένας μηχανισμός για να αποτρέπει την υποτροπή.

Σχετικά άρθρα