Φυσικό αέριο στα ανατολικά του Καστελλορίζου πιθανολογεί ότι υπάρχει Τούρκος καθηγητής ο οποίος υποστηρίζει ότι τα ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο στον πυθμένα του βυθού εκεί, αποτελούν σοβαρή ένδειξη.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Οικονομικής Ενέργειας καθηγητής Γκιουργκάν Κουμπάρογλου υποστήριξε ότι στα ανατολικά του Καστελλορίζου υπάρχουν ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο στον πυθμένα της θάλασσας, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί ένδειξη για πιθανές ποσότητες φυσικού αερίου.
Το μεθάνιο είναι μια σημαντική συνιστώσα και πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε ποσοστό 70 και 90 % εντός του φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο διάφορων ερευνών που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ετοιμάστηκε ένας χάρτης με ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο στη Μεσόγειο.
Ηφαίστεια λάσπης εξελίσσονται επίσης κατά μήκος της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας καθώς και ανατολικά του Καστελλορίζου.
Για το λόγο αυτό, η περιοχή ανατολικά του νησιού αποτέλεσε αντικείμενο πολλών γεωλογικών ερευνών.
Ο Τούρκος καθηγητής είπε ακόμη ότι το όνομα Μεις (Μεγίστη) (που χρησιμοποιείται σήμερα στα τουρκικά για το Καστελλόριζο) δόθηκε από την Ελλάδα και ως εκ τούτου θα ήταν καταλληλότερο να χρησιμοποιηθεί το όνομα Κιζιλχισάρ στα τουρκικά.