Στην ανατολική Μεσόγειο έχει στραμμένο το βλέμμα της η διεθνής κοινότητα, καθώς η ένταση κλιμακώνεται επικίνδυνα και η κατάσταση βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί.
Η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου δεν φαίνεται να ενόχλησε ιδιαίτερα την Άγκυρα που εξέδωσε νέα navtex και συνεχίζει το κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων και ενεργειών.
Δέσμη κυρώσεων απέναντι στην ακραία τουρκική προκλητικότητα τίθεται επί τάπητος στο συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Βερολίνο.
Η συζήτηση για Τουρκία στο άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής 28/8.
Έκδηλη ανησυχία για την κρισιμότητα της κατάστασης στην Αν. Μεσόγειο εκφράζουν οι κυβερνήσεις στην Δύση.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για την κλιμάκωση της έντασης, γεγονός που οδήγησε τον Προέδρο Τραμπ να επικοινωνήσει τηλεφωνικά, με δική του πρωτοβουλία, με τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον Τ. Ερντογάν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζει την συνοχή του ΝΑΤΟ. Ο Ντ. Τραμπ επεσήμανε την ανάγκη για διάλογο.
«Ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε εκ νέου ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν για διάλογο, που είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου.
Η Τουρκική προεδρία ανήγγειλε λακωνικά, ότι οι πρόεδροι Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα, αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο.
Ακολούθησε νέα επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη, αφού όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χθες τα μεσάνυχτα εκ νέου επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αναφέρουν ότι τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης.
Αίσθηση και στην Ευρώπη προκαλούν οι μαξιμαλιστικές θέσεις της Άγκυρας.
Η κατ’ ιδίαν συζήτηση του Χοσέπ Μπορέλ, και της Γερμανίδας ΥΠΑΜ Αννεγκρέτ Καρενμπάουερ, με ανοικτά τα μικρόφωνα, αποτυπώνει το κλίμα…
Την αναφορά Μπορέλ περί δήθεν «Ελληνικής αναξιοπιστίας» σχολίασε σκωπτικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, λέγοντας: «Κρείττον του λαλείν, το σιγάν».
Η Τουρκία πάντως επιμένει στις προκλήσεις με νέα NAVTEX, για έρευνες του «Oruc Reis» σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά Τουρκική Ναυτική οδηγία, για έρευες του Τουρκικού ερευνητικού και των συνοδευτικών σκαφών «Ataman» και «Cengiz Han» σε περιοχές της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η Άγκυρα ξεκίνησε νέα φάση προκλήσεων, τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της Ελληνοαιγυπτιακής Συμφωνίας στο Κάϊρο, στις 6 Αυγούστου.
Οι διαδοχικές τρεις Τουρκικές NAVTEX
-NAVTEX 1024/20 – από 10/8 έως 23/8. Ναυτική Οδηγία για σεισμικές έρευνες.
-NAVTEX 1062/20 – από 23/8 έως 27/8. Επέκταση της προηγούμενης Οδηγίας.
-NAVTEX 1085/20 – από 27/8 έως 1/9. Μερική διαφοροποίηση της περιοχής.
Με άλλη NAVTEX η Τουρκία προανήγγειλε ασκήσεις ανατολικά της Κύπρου μέχρι της 2 Σεπτεμβρίου.
Η Αθήνα έχει αποφασίσει στο εξής να μην αφήνει οποιαδήποτε παράνομη Τουρκική ενέργεια αναπάντητη.
Λίγη ώρα μετά την Τουρκική Οδηγία, Ελληνική αντι-NAVTEX ακύρωσε την Τουρκική οδηγία.
«Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι.
»Ποιος καλεί προσχηματικά σε διάλογο και ποιος τον εννοεί πραγματικά», αναφέρουν διπλωματικές πηγές της Ελλάδας.
Η Αθήνα πάντως συνεχίζει τους σχεδιασμούς της.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας επέκτασης των χωρικών υδάτων νότια της Κρήτης, στο πλαίσιο της Ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας: «Και σας προλέγω ότι έχει δοθεί εντολή για να αρχίσει η εργασία των ωκεανογράφων, ώστε να κάνουμε και επέκταση των χωρικών υδάτων στο πλαίσιο της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που συνήψαμε με την Αίγυπτο. Και αυτό θα γίνει».
Την επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια χαιρέτισε το Αλβανικό ΥΠΕΞ, λέγοντας:
«Η Αλβανία και η Ελλάδα ως γειτονικές χώρες, οι οποίες μοιράζονται θαλάσσιες ζώνες, είναι δεσμευμένες στην επίτευξη μιας νέας συμφωνίας για την ΑΟΖ, σε πνεύμα κατανόησης και αμοιβαίου οφέλους».
Οι συντονισμένες διπλωματικές και επιχειρησιακές κινήσεις της Αθήνας προκαλούν εμφανή εκνευρισμό στην Άγκυρα…
O Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε:
«Θα συνεχίσουμε τις σεισμικές έρευνες και όποια άλλη έρευνα για όσο χρειαστεί και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες».
Η Τουρκική παραβατικότητα κυριαρχεί και στις συναντήσεις του Βερολίνου τόσο στην άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, όσο και στην Σύνοδο των υπουργών Άμυνας.
Ευρωπαίοι και ΝΑΤΟϊκοί Αξιωματούχοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
«Είμαι σε συνεχή επαφή με Ελλάδα και Τουρκία.
»Επίλυση με πνεύμα αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διάλογος και αποκλιμάκωση για το συμφέρον όλων» αναφέρει ο Γιένς Στόλντεμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
«Εργάζομαι σκληρά για αποκλιμάκωση της έντασης», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.
«Προϋπόθεση για διάλογο να σταματήσουν οι ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο…
»Αν δεν βρεθεί λύση μέχρι το Ευρ. Συμβούλιο, ο διάλογος ΕΕ Τουρκίας θα είναι προβληματικός», σχολιάζει ο Χάικο Μάας Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.
«Σημαντική η σημερινή συζήτηση. Πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν το επίπεδο των κυρώσεων και σε βάρος ποίων θα τις επιβάλουμε», επισημαίνει ο Χοσέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική.
«Η Ευρώπη να ορθώσει ανάστημα της», τονίζει ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.
Ταραχή στο Τουρκικό επιτελείο προκαλεί και η μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση «Ευνομία» που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την συμμετοχή πλωτών και ιπτάμενων μέσων από Ελλάδα Κύπρο Γαλλία και Ιταλία.
Σε ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόϋ επικρίνει ιδιαίτερα την Γαλλία για την προσγείωση μαχητικών RAFALE στην Αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, λέγοντας:
«Η Γαλλία, που δεν είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο ενθαρρύνει επικίνδυνα το Ελληνοκυπριακό δίδυμο που είναι υπεύθυνο για την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ήδη, το πλαίσιο της άσκησης Ελληνικά F16 ασκούνται τα τελευταία 24ωρα στον Κυπριακό ουρανό μαζί με Γάλλους και Ιταλούς πιλότους.
Έξι Ελληνικά μαχητικά από την Κρήτη έφτασαν στην περιοχή και ενώθηκαν με άλλα δύο Ελληνικά F-16 που σταθμεύουν στην Κύπρο και τα Γαλλικά Rafale.
Τις επιχειρήσεις συντονίζει προσωπικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κων. Φλώρος.