Η Τουρκία ουσιαστικά εμπόδισε τη συμμετοχή του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στη σύνοδο κορυφής της COP29 στο Μπακού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αρνούμενη την άδεια στο αεροσκάφος του να πετάξει πάνω από τον τουρκικό εναέριο χώρο, επιβεβαίωσαν επίσημες τουρκικές πηγές στο Al-Monitor την Κυριακή 17/11.
Ενόψει της συνόδου κορυφής COP29, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μπακού από τις 12 έως τις 13 Νοεμβρίου, Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπέβαλαν αίτημα για το αεροσκάφος του Χέρτζογκ να πετάξει μέσω του τουρκικού εναέριου χώρου καθ’ οδόν προς την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν δόθηκε άδεια για πτήση», δήλωσαν στο Al-Monitor επίσημες τουρκικές πηγές, επιβεβαιώνοντας τις πρώτες αναφορές στο αζέρικο Μέσο ενημέρωσης Qafqazinfo νωρίτερα την Κυριακή.
Από τις δύο κύριες διαδρομές πτήσης από το Ισραήλ προς το Μπακού, η μία περιλαμβάνει πέρασμα πάνω από το Ιράν, ενώ η άλλη απαιτεί χρήση του τουρκικού εναέριου χώρου.
Ο Χέρτζογκ επρόκειτο να ηγηθεί της ισραηλινής αντιπροσωπείας στη σύνοδο κορυφής, αλλά η επίσκεψή του ακυρώθηκε, με την ισραηλινή προεδρία να επικαλείται λόγους ασφαλείας για την ακύρωση, σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης.
Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, η οποία περιλάμβανε τους υπουργούς προστασίας του περιβάλλοντος, ενέργειας και μεταφορών, ταξίδεψε τελικά στο Μπακού, αν και παραμένει ασαφές ποια διαδρομή ακολούθησαν.
Δεν υποβλήθηκαν περαιτέρω αιτήματα για δικαιώματα πτήσης πάνω από την Τουρκία και οι πτήσεις τσάρτερ μεταξύ Τελ Αβίβ και Μπακού συνεχίζουν να εκτελούνται κανονικά.
Οι προσπάθειες αξιωματούχων του Αζερμπαϊτζάν να λάβουν την έγκριση της Τουρκίας για την πτήση ήταν ανεπιτυχείς, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν.
Τον Μάρτιο του 2022, ο Χέρτζογκ έγινε ο πρώτος Ισραηλινός πρόεδρος που επισκέφτηκε την Τουρκία από το 2007, εν μέσω προσπαθειών εξομάλυνσης των δεσμών Τουρκίας-Ισραήλ μετά από μια δεκαετία ταραχώδους σχέσεων, κυρίως λόγω διαφωνιών για το παλαιστινιακό ζήτημα.
Μέχρι τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τα δύο έθνη αποκατέστησαν πρεσβευτές, υποδηλώνοντας πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Ωστόσο, αυτή η ύφεση ήταν βραχύβια.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει τοποθετηθεί ως ισχυρός υποστηρικτής της παλαιστινιακής υπόθεσης, έχει εντείνει την κριτική στο Ισραήλ μετά τη σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.
Στα τέλη Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία δηλώνοντας ότι ο πρεσβευτής του δεν θα επέστρεφε στην Άγκυρα μετά την αναχώρησή του λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εν μέσω μεγάλης κλίμακας αντι-ισραηλινών διαδηλώσεων.
Σε απάντηση, η Τουρκία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Ισραήλ τον Νοέμβριο του 2023.
Η Τουρκία δεν κατατάσσει τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση και οι πολιτικοί ηγέτες της τζιχαντιστικής οργάνωσης μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της χώρας.
Στις 28 Οκτωβρίου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συναντήθηκε με κορυφαία στελέχη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς, μόλις δύο ημέρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ στη Γάζα.